5. 5. 2020

HOAX: V Číne sa nezačal šíriť „nový“ vírus

HOAX: 
V Číne sa nezačal šíriť „nový“ vírus

Koncom marca sa medzi slovenskými používateľmi Facebooku začali šíriť informácie o tom, že sa v Číne objavil "nový vírus" známy pod menom hantavírus, a to v čase, keď kulminovala panika okolo ochorenia COVID-19 spôsobeného novým typom koronavírusu. Táto informácia nie je pravdivá. Podľa odborníkov nie je hantavírus novým vírusom. Vedcom je známy už od 50. rokov minulého storočia, pretože bol objavený počas vojny v Kórei. Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) navyše uvádza, že sa hantavírus na ľudí prenáša takmer výhradne z hlodavcov, nie z jedného človeka na druhého. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
Zavádzajúce informácie o "novom víruse", ktorý rovnako ako nový koronavírus spôsobuje respiračné problémy, sa objavili napríklad na stránke hitky.sk. "Z Číny dorazili správy o ďalšom úmrtí muža. Tentoraz sa však u obete nepotvrdil koronavírus, ale nový hantavírus," uviedla vo svojom príspevku z 25. marca. Pritom len o niekoľko odsekov nižšie sa spomína, že len v USA potvrdili úmrtia v dôsledku hantavírusu už v 90. rokoch minulého storočia. Tento článok zdieľalo na Facebooku viac ako 1700 ľudí.
Článok na stránke precitaj.si z 25. marca zase niesol zavádzajúci titulok "Šokujúca správa zaskočila svet! V Číne zomrel muž na 'nový' vírus. Hantavírus šíria hlodavce!". V príspevku sa síce ďalej spomína, že "experti a odborníci informovali, že údajne nejde o nový vírus...", ale neuvádza na pravú mieru to, že hantavírus je v skutočnosti známy už desaťročia. Tento článok zdieľalo na Facebooku až 3700 ľudí.
Čo sa hantavírusu týka, bol v marci 2020 zaznamenaný jediný prípad muža (pôvodom z provincie Jün-nan), ktorý zomrel cestou autobusom v provincii Šan-tung. Informovali o ňom čínske štátne noviny Global Times na Twitteri 24. marca.
Informácia o tom, že hantavírus je "nový vírus", sa rýchlo rozšírila prostredníctvom Facebooku, Twittera a YouTube aj po celom svete od Austrálie cez Indiu až po susedné Poľsko.
Informácia je však zavádzajúca. Vedcom je hantavírus známy už od 50. rokov minulého storočia, pretože bol objavený počas vojny v Kórei.
V roku 2010 vydal odborný časopis Clinical Microbiology Reviews o hantavíruse štúdiu. "V minulom storočí bol hantavírus objavený po prepuknutí nákazy v dvoch ohniskách. K prvému rozšíreniu nákazy došlo počas kórejskej vojny (1950 - 1953), keď viac ako 3000 vojakov OSN ochorelo na tzv. kórejskú hemoragickú horúčku, bežne tiež označovanú za hemoragickú horúčku s renálnym syndrómom (HFRS)," uvádza sa v štúdii.
Podľa stránky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prešove boli prípady nákazy hantavírusom zaznamenané aj v Európe, dokonca aj na Slovensku. "V Európe boli hantavírusy dokázané vo viacerých krajinách: Holandsko, Francúzsko, Veľká Británia, Bulharsko, Maďarsko, Taliansko, Rusko, Rakúsko. V bývalom Československu boli prvé prípady ochorenia zaznamenané v roku 1953 a 1954 na východnom Slovensku, neskôr aj na južnom Slovensku," uvádza.


Copyright © TASR 2020