4. 5. 2020

Zomrel Idir

Zomrel Idir

Vo veku 70 rokov zomrel v sobotu v Paríži alžírsky spevák a básnik Idir, ktorý bol vyslancom kabylskej kultúry a berberského jazyka. Príčinou jeho smrti bola pľúcna fibróza, informovala agentúra AFP.
Alžírsky prezident Abdal Madžíd Tabbún označil Idira za "ikonu alžírskeho umenia" a vo svojej reakcii na sociálnej sieti Twitter uviedol, že jeho smrťou "Alžírsko stratilo jeden zo svojich monumentov".
Hold zosnulému vzdal aj bývalý francúzsky prezident Francois Hollande, podľa ktorého tento spevák "rytmom svojich jemných, láskavých a dojímavých melódií očaril celé generácie".
Francúzska futbalová legenda Zinedine Zidane, ktorého rodina pochádza z Kabýlie, na svojom konte na sieti Instagram o Idirovi napísal, že ovplyvnil jeho detstvo.
Alžírsky spisovateľ Kamal Daúd vyzdvihol, že Idir "vedel, ako zmeniť naše korene na krásnu úrodu - upokojujúcu a veľkorysú."
Organizácia Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) Idira označila za "vynikajúceho vyslanca kabylskej a berberskej kultúry".
Idir, vlastným menom Hamid Cheriet, sa narodil v roku 1949. Vzdelaním bol geológ, ale v roku 1973 sa náhodou dostal k nahrávaniu uspávanky A Vava Inouva, ktorá je ódou na bohatú orálnu históriu berberských horských obcí. Pôvodne ju mala nahrať kabylská diva Nouara. Pieseň bola veľmi populárna nielen v Alžírsku, ale aj v zahraničí, o čom však Idir nevedel, keďže krátko po nahrávaní musel nastúpiť na povinnú vojenskú službu, uviedla AFP.
Svoj prvý album nahral v roku 1875 v Paríži. Po neskoršom turné a nahrávke ďalšieho albumu sa z hudobného priemyslu stiahol. K hudbe sa vrátil až v roku 1991, keď vydal nový album.
Žil vo Francúzsku, kde bol známy ako zástanca svojej rodnej Kabýlie - horského regiónu na severe Alžírska, pričom však obhajoval aj multikulturalizmus a imigráciu, keď sa tieto dve oblasti stali v roku 2007 kľúčovými témami kampane pred prezidentskými voľbami vo Francúzsku.
V januári 2018 sa Idir po 38 rokoch vrátil do Alžírska, v ktorého hlavnom meste mal koncert na berberský Nový rok.
V roku 2019 vyslovil podporu demonštráciám v Alžírsku, ktoré napokon viedli k demisii dlhoročného prezidenta Abdala Azíza Butefliku. V rozhovore pre AFP uviedol, že na týchto protestoch sa mu "páčilo všetko: inteligencia mladých ľudí, ich humor i ich odhodlanie zachovať pokoj".



Copyright © TASR 2020