6. 5. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Kódex postupov na boj proti dezinformáciám online predstavuje inovatívny nástroj v boji proti šíreniu nepravdivých a zavádzajúcich informácií, obsahuje však viaceré slabé stránky. Zhodli sa na tom členovia Skupiny európskych regulačných orgánov pre audiovizuálne mediálne služby (ERGA), ktorí v utorok publikovali monitorovaciu správu o plnení záväzkov zo strany celosvetových sociálnych platforiem Google, Facebook a Twitter.
"Výsledky monitorovacej činnosti, ktorú na Slovensku realizovala Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR), upozorňujú napríklad na absenciu mechanizmu na nezávislé overovanie efektivity opatrení platforiem, nejednotnosť v postupoch platforiem a definíciách pojmov, ale aj nízky počet zúčastnených platforiem,“ priblížil riaditeľ kancelárie RVR Ľuboš Kukliš, ktorý v súčasnosti vedie príslušnú pracovnú skupinu ERGA v tejto oblasti. „ERGA preto navrhla viaceré odporúčania, vrátane zásadného prechodu od dobrovoľnej samoregulácie ku koregulácii,“ uviedol.
ERGA konkrétne navrhuje, aby platformy poskytovali údaje špecifické pre jednotlivé krajiny, rovnako tak má Európska komisia (EK) vymedziť a zjednotiť niektoré pojmy, napríklad v prípade politickej reklamy. Skupina regulátorov apeluje na rozšírenie platnosti kódexu na ďalšie silné platformy a subjekty reklamného priemyslu, ako je aj WhatsApp či Messenger. ERGA uznáva doterajšie úsilie v boji proti dezinformáciám šíriacim sa v online prostredí, apeluje ale na ďalšie zintenzívnenie a zvýšenie efektivity tohto boja. "K tomu by mal prispieť prechod od samoregulácie platforiem na štruktúrovanejšiu koreguláciu,“ priblížil Kukliš.
Kódex postupov na boj proti dezinformáciám online bol prijatý v septembri 2018 a podpísali ho platformy Facebook, Twitter a Google. Jeho cieľom je zvýšiť transparentnosť a lepšie ochraňovať užívateľov platforiem. ERGA bola poverená pomáhať EK pri monitorovaní plnenia záväzkov vyplývajúcich z kódexu.

Čínska štátna televízia CCTV v pondelok zaútočila na ministra zahraničných vecí USA Mikea Pompea. Ten v nedeľu vyhlásil, že existuje "veľké množstvo" dôkazov o tom, že nový koronavírus pochádza z laboratória v čínskom meste Wu-chan, odkiaľ sa do sveta rozšírila súčasná pandémia infekčnej choroby COVID-19.
Pompeo týmto svojím vyhlásením ešte viac vystupňoval napätie medzi oboma štátmi, konštatovala agentúra AFP. CCTV v pondelok označila tvrdenia amerického ministra za "choré a neurčité".
Americká spravodajská televízia CNN v pondelok citovala čínsky štátny denník Global Times, ktorý na uvedené výroky reagoval v úvodníku, keď napísal, že Pompeo, inak aj bývalý riaditeľ americkej tajnej služby CIA, "ohromil svet neopodstatnenými obvineniami".
Denník pripomína Pompeove slová, že pre svoje tvrdenia o pôvode nového koronavírusu má dôkazy. Redakcia ho preto žiada, aby ich predložil svetu, ale "najmä americkej verejnosti, ktorú sa neustále snaží oklamať."
"Pravda je taká, že Pompeo nemá žiadne dôkazy a počas nedeľného rozhovoru blafoval," tvrdí čínsky denník podľa CNN.
Televízia CNN požiadala o reakciu na Pompeove výroky aj čínske ministerstvo zahraničných vecí, nedostala však žiadnu odpoveď. Televízia poznamenala, že v Číne sú momentálne sviatky, ktoré potrvajú do utorka.
Na Pompea, ale aj na bývalého stratéga Bieleho domu Steva Bannona zaútočili v pondelok aj dva ďalšie komentáre uverejnené v pondelok štátnym Ľudovým denníkom (Žen-min ž'-pao). Autori textov označili oboch politikov za "pár klamárskych klaunov" a Bannona na dôvažok aj za "fosíliu žijúcu v studenej vojne".
Bannon totiž minulý týždeň uviedol, že Čína sa dopustila "biologického Černobyľu" proti Amerike, a obhajoval aj teóriu, že vírus pochádza z virologického ústavu v čínskom meste Wu-chan.
Minulý týždeň čínska televízia CCTV opakovane označila Pompea za "nepriateľa celého ľudstva" a obvinila ho zo "šírenia politického vírusu" opakovaním tvrdení, že pandémia vznikla v laboratóriu.
Vedci z celého sveta odsúdili konšpiračné teórie, podľa ktorých koronavírus spôsobujúci chorobu COVID-19 nemá prírodný pôvod. Vedci pritom poukazujú na štúdie, ktoré naznačujú, že vírus pochádza z voľne žijúcich živočíchov.
Čína čelí kritike doma aj v zahraničí v súvislosti so svojou reakciou na výskyt koronavírusu, najmä počas počiatočnej fázy epidémie na svojom území. Je obviňovaná aj z toho, že umlčala ľudí, ktorí hovorili o prepuknutí choroby v meste Wu-chan, a že zdržiavala informovanie verejnosti o závažnosti krízy.
Kritici však tvrdia, že Washington zintenzívnil obviňovanie Číny z globálneho rozšírenia koronavírusu, lebo doma čelí rastúcej kritike za spôsob, akým zvláda pandémiu na území USA. K dnešnému dňu totiž v USA zaznamenali viac ako 1,1 milióna pozitívne testovaných a najmenej 67.000 úmrtí súvisiacich s chorobou COVID-19.
Peking na túto situáciu podľa americkej spravodajskej televízie CNN reagoval vlastnou propagandou. Obvinil USA, že naň zvaľujú vinu za vlastné zlyhanie, a jednoznačne odsúdil obvinenia zo zámerného utajenia informácií o koronavíruse v počiatočných fázach epidémie v Číne.
Minulý utorok hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí priamo obvinil "amerických politikov" zo šírenia lží o pandémii.
"Majú iba jeden cieľ: pokúsiť sa vyhnúť zodpovednosti za svoje vlastné epidemické, preventívne a kontrolné opatrenia a odviesť pozornosť verejnosti," uviedol.
Čínska štátna spravodajská agentúra Sinchua minulý štvrtok zverejnila animované video s postavami podobnými tým zo stavebnice Lego, ktoré zosmiešňovali reakciu USA na túto pandémiu. Video malo na sociálnej sieti Twitter 1,9 milióna zhliadnutí.
Redakcia čínskeho v angličtine vychádzajúceho denníka Global Times v pondelok obvinila Biely dom z pokračovania v "bezprecedentnej propagandistickej vojne", ako aj z toho, že Washington sa zároveň snaží brániť globálnemu úsiliu v boji proti pandémii COVID-19.



Podpredsedovia Európskeho parlamentu (EP) pre komunikáciu Othmar Karas a Katarina Barleyová v pondelok vyzvali členské štáty Európskej únie, aby urobili viac pre informovanie verejnosti o krokoch Únie v rámci boja proti pandémii nového koronavírusu.
Nemecká europoslankyňa z frakcie socialistov a demokratov (S&D) a rakúsky poslanec z rodiny Európskej ľudovej strany (EPP) v spoločnej výzve upozornili, že podpora informovanosti a komunikácia sú kľúčovými nástrojmi pre zvládnutie súčasnej zdravotníckej a hospodárskej krízy spôsobenej pandémiou koronavírusu.
Barleyová a Karas označili za prvoradé, aby všetky vnútroštátne orgány členských krajín jasne a konzistentne informovali verejnosť o potrebných opatreniach na zamedzenie šírenia vírusu, a to najmä vtedy, keď sa začína uvažovať o procese uvoľňovania obmedzení.
"Tento proces by mal prebiehať koordinovane na území celej EÚ," vysvetlil Karas. V záujme udržania jednoty a solidarity, a tiež v záujme boja proti dezinformáciám vyvinuli snahu informovať o kolektívnych krokoch EÚ na pomoc členským štátom v tejto kríze.
Barleyová pripomenula, že iniciatívy na úrovni EÚ sú schvaľované nielen poslancami EP zo všetkých členských štátov, ale aj ministrami z vlád všetkých členských krajín EÚ. Mnohé aspekty súčasnej krízy si podľa nej vyžadujú spoločný postup a spoločné využívanie zdrojov.
Týka sa to napríklad dohody na udržaní otvorených hraníc pre zdravotnícke vybavenie a zásobovanie potravinami, podpory podnikov, pracovných miest či spotrebiteľov, financovania výskumu vakcíny, spoločných pravidiel pre letecké spoločnosti, podpory pre odvetvia poľnohospodárstva a turizmu, ako aj pomoci pre najbližších susedov a partnerov spoza hraníc EÚ.
Obaja podpredsedovia EP upozornili na skutočnosť, že hoci EÚ a Európska centrálna banka (ECB) spoločne uvoľnili stovky miliárd eur na podporu štátnych financií a ekonomík. O veľkej časti tohto úsilia sa podľa nich neinformuje dostatočne alebo sú Európanom prostredníctvom silnejúcich dezinformačných kampaní servírované nepravdivé informácie, ktoré odvádzajú pozornosť od skutočného úsilia EÚ zameraného na vzájomnú podporu.


Európska komisia (EK) privítala v utorok priebežnú správu týkajúcu sa Kódexu postupov proti šíreniu dezinformácií prijatom v októbri 2018 zo strany Európskych regulačných orgánov pre audiovizuálne mediálne služby (ERGA).
Správa podľa EK potvrdzuje, že nový kódex poskytol základ pre štruktúrovaný dialóg a má pozitívny vplyv na boj proti dezinformáciám v online prostredí, a to aj napriek viacerým nedostatkom.
Podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v správe pre médiá ocenila, že kódex postupov ako aj dialóg eurokomisie so signatármi tohto kódexu vykazujú počiatočný pozitívny vplyv.
"Táto správa ešte viac povzbudí naše prípravy akčného plánu európskej demokracie, ktorý navrhne aj opatrenia na boj proti dezinformáciám a vyvíjajúcim sa hrozbám pre naše demokracie," uviedla Jourová. Pripomenula, že uvedený akčný plán sa zameria aj na vytvorenie transparentnejšej a zodpovednejšej politickej diskusie v digitálnom svete.
Podľa eurokomisára pre vnútorný trh Thierryho Bretona poukázala aj pandémia koronavírusu na dôležitosť boja proti dezinformáciám s mobilizáciou všetkých relevantných hráčov - od internetových platforiem až po overovateľov faktov a verejné orgány. "Tento rok objasníme úlohy a povinnosti internetových platforiem prijatím zákona o digitálnych službách," odkázal Breton.
Komisia spresnila, že čoskoro zverejní štúdiu nezávislej konzultantskej spoločnosti Valdani, Vicari and Associates (VVA), s ktorou uzavrela zmluvu o pomoci pri hodnotení Kódexu postupov proti šíreniu dezinformácií.
Exekutíva EÚ zároveň oznámila, že Európsky univerzitný inštitút vo Florencii bol vybraný na zriadenie takzvaného Európskeho observatória digitálnych médií (EDMO), ktoré má vzniknúť v júni tohto roka a ktorého cieľom bude podporovať spoluprácu s výskumnými pracovníkmi v oblasti dezinformácií a tiež nezávislými overovateľmi faktov.



Britská herečka Judi Denchová sa stala najstaršou celebritou, ktorá sa objavila na titulnej strane britskej mutácie časopisu Vogue v jeho 104-ročnej histórii.
Ako informovala britská spravodajská stanica BBC, 85-ročnú herečku fotografovali pre obálku júnového čísla časopisu ešte predtým, ako v Británii pre pandémiu choroby COVID-19 prijali sériu obmedzení sociálnych a ekonomických aktivít. V sprievodnom rozhovore však Denchová hovorí o tom, ako žije v izolácii vo svojom dome v grófstve Surrey.
Oscarová herečka v rozhovore vyslovila predpoklad, že aj iní ľudia to cítia ako ona - že "také nevídané časy", v akých sa svet ocitol, sa dajú "pochopiť len ťažko". Podľa nej je však dobré, že "si ľudia uvedomili problémy tých, ktorí sú úplne sami". "Ak z toho vyplynie veľká láskavosť, bude to prínos," konštatovala Denchová.
Judi Denchová sa nedávno pripojila k ďalším známym osobnostiam zo šoubiznisu, ktoré spustili zbierku finančných prostriedkov pre zdravotníkov pracujúcich v prvej línii. Získané peniaze darovali organizáciám Care Workers Charity a Charities Together.
Počas koronakrízy sa Denchová stala hviezdou sociálnych sietí - napriek tomu, že ich nevyužíva. Objavila sa totiž vo videách zverejnených členmi svojej rodiny, ako spolu, ale na rôznych miestach, tancuje spoločne so svojím vnukom na pieseň Cheryl amerického rapera Yung Gravy.
BBC pripomenula, že doteraz najstaršou osobnosťou, ktorej fotografia sa objavila na obálke časopisu Vogue, bola vo veku 81 rokov americká herečka Jane Fondová.


Copyright © TASR 2020



Facebook spustil nový softvér, ktorý dokáže prejaviť empatiu, vedomosti či osobnosť. Systém Blender vyvinuli s pomocou 1,5 miliardy verejne dostupných vzoriek konverzácie ľudí. Firma uviedla, že až 49 % ľudí uprednostňuje interakciu s takzvaným chatbotom, teda konverzačným robotom, pred iným človekom. Experti však upozorňujú, že školenie umelej inteligencie s využitím platformy, akou je napríklad Reddit, má svoje úskalia.
Pri dlhších rozhovoroch sa vyskytlo niekoľko problémov. Blender niekedy reagoval urážlivým jazykom a inokedy si zas vymyslel fakty. Hovorca firmy povedal, že systém budú postupne zlepšovať.
Expert na umelú inteligenciu Dave Coplin označil novinku za "krok správnym smerom", no upozornil na dva základné problémy, ktoré ešte musia prekonať. "Prvým z nich je, ako dokáže komplexne replikovať všetky nuansy ľudského atribútu, ako napríklad schopnosť konverzovať, teda schopnosť, akú má väčšina trojročných detí," uviedol pre BBC. "Druhým je vzťah medzi dátami použitými na školenie modelu a výsledkami vygenerovanými týmto modelom," dodal. "Trénovanie algoritmov na základe konverzácií z takej veľkej platformy, akou je Reddit, prináša množstvo nečistôt," dodal.
Facebook porovnal Blender s chatbotom Meena od Googlu. Ľuďom ukázali dve skupiny konverzácií, ktoré sa zamerali na filmy, hudbu či vegánov. Podľa Facebooku až 67 % respondentov uviedlo, že Blender pôsobí viac ľudsky ako Meena.
Firma objasnila, že sa jej to podarilo vďaka tomu, že použili "vylepšené dekódovacie technológie, nové kombinácie schopností a model s 9,4 miliardami parametrov, čo je 3,6-krát viac ako u existujúceho najväčšieho systému". "Toto je prvý chatbot, ktorý v jednom systéme spája rozmanitú množinu konverzačných schopností," vyjadril sa hovorca.


Na Slovensku sa publikačnej činnosti venuje 0,1 percenta zo všetkých zamestnaných. Spolu s Rumunskom je tak na konci rebríčka Eurostatu, ktorý bol zverejnený k Svetovému dňu slobody tlače. Ten si spoločnosť pripomína 3. mája. V roku 2019 bolo v 21 krajinách Európskej únie (EÚ), ktoré poskytli Eurostatu údaje, takmer 400-tisíc novinárov, čo predstavuje 0,2 percenta spomedzi všetkých pracujúcich v Európe. Vo všetkých 27 krajinách EÚ sa publikačnej činnosti „nejakým spôsobom“ venovalo 1,1 milióna ľudí, teda 0,5 percenta spomedzi zamestnaných. Tí mali napríklad podiel na publikovaní kníh, novín, magazínov či žurnálov.
Najviac ľudí zamestnaných v publikačnom priemysle je v Nemecku, kde sa touto činnosťou zaoberá 1,3 percenta pracujúcich. Nad priemerom sú aj Nórsko, Fínsko, Švédsko, Dánsko, Island či Veľká Británia. Rakúsko má 0,4 percenta, Česko a Poľsko majú 0,3 percenta a Maďarsko 0,2 percenta ľudí venujúcich sa publikačným aktivitám. Autori Eurostatu však poznamenávajú, že napríklad v prípade Slovenska, Chorvátska či Slovinska pracujú s dátami s nízkou dôveryhodnosťou.
Slovensko obsadilo tento rok 33. miesto vo výročnom rebríčku slobody tlače organizácie Reportéri bez hraníc (RSF). V porovnaní s minulým rokom postúpilo o dve priečky vyššie. Zo susedných krajín sa lepšie ako SR umiestnilo Rakúsko, a to na 18. mieste. Najväčšiu slobodu tlače majú v Nórsku. Za ním nasleduje Dánsko, Švédsko a Holandsko. Posledné tri miesta obsadili Eritrea, Turkménsko a Severná Kórea.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.