7. 5. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS





Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí odobralo akreditáciu dvom ruským novinárom po ich reportážach o epidémii koronavírusu v Bielorusku. Informoval o tom v stredu hovorca ministerstva, ktorého citovala agentúra AP.
Reportér Alexej Krunišin a kameraman Sergej Panasiuk pracujú pre ruskú štátnu televíziu Prvý kanál. Bieloruské ministerstvo dôvod rozhodnutia neuviedlo. Vedenie televízie ho označilo za "neodôvodnené".
Prvý kanál tento týždeň odvysielal niekoľko kritických reportáží o situácii v Bielorusku v súvislosti s epidémiou koronavírusu. Posledná, ktorú televízia odvysielala v stredu, spochybňovala oficiálne štatistiky nakazených a mŕtvych. Úmrtia v dôsledku COVID-19 podľa reportáže úrady maskujú za iné dôvody.
Bieloruská televízia v tejto súvislosti odvysielala 18-minútovú reportáž, ktorá ruských novinárov obviňuje zo šírenia nepravdivých informácií.
Bielorusko dosiaľ oficiálne potvrdilo 19.255 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a 112 úmrtí. Prezident Alexander Lukašenko dlhodobo považuje obavy z nového koronavírusu za neopodstatnené a opatrenia obmedzujúce pohyb, ktoré zaviedla väčšina európskych krajín, označuje za prejav "koronapsychózy".
Bielorusko je jednou z mála krajín, ktorá neuzavrela hranice, neobmedzila podnikanie a pokračuje v organizácií verejných podujatí.
V sobotu sa v Minsku bude konať vojenská prehliadka pri príležitosti 75. výročia porážky nacistického Nemecka.


Španielsky koncern Telefónica a americká skupina Liberty Global sa dohodli na fúzii svojich britských operácií. Zlúčením britského O2 a Virgin Media vznikne jeden z najväčších telekomunikačných koncernov v Británii.
Hodnota transakcie bola vyčíslená na 31,4 miliardy GBP (36 miliárd eur). Fúzia, ktorú ešte musia schváliť regulačné úrady, by sa mala dokončiť do polovice budúceho roka. O2, ktorá patrí koncernu Telefónica, je najväčším mobilným operátorom v Británii s približne 34 miliónmi zákazníkov a celkovou hodnotou 12,7 miliardy GBP. Virgin Media zasa poskytuje širokopásmové pripojenie k internetu a káblovú televíziu, pričom hodnota firmy sa odhaduje na 18,7 miliardy GBP.
Po fúzii s očakávanými úsporami 6,2 miliardy GBP vznikne spoločnosť s veľkosťou a portfóliom služieb, ktorá zrejme zmení britský telekomunikačný trh. Nová firma zvýši tlak na bývalý britský telekomunikačný monopol BT, ktorý je v Británii jediným operátorom vlastniacim pevné aj mobilné siete, ale aj na ďalšie spoločnosti, ako sú mobilný operátor Vodafone a káblová televízia Comcast
.

Copyright © TASR 2020

Spoločnosť Facebook sa ospravedlnila za nepríjemnosti, ktoré spôsobila nedávna aktualizácia jej softvéru aplikáciám v iPhoneoch a iPadoch. Update obmedzil fungovanie aplikácií ako Tinder, Spotify či TikTok.

Problém sa týkal aplikácií, ktoré obsahujú funkciu prihlásenia sa prostredníctvom Facebooku, vďaka čomu nevyžadujú vytvorenie nového používateľského mena a hesla. Facebook uviedol, že "identifikoval a vyriešil problém".

Spoločnosť v stredu aktualizovala súbor nástrojov SDK, ktorý využívajú vývojári aplikácií pri integrácii svojich služieb. Nezávislí vývojári však následne na platforme Github upozornili, že došlo k narušeniu ich aplikácií.

Zástupcovia Facebooku neskôr uviedli, že vedia o chybe a ospravedlnili sa "za všetky spôsobené nepríjemnosti".

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.