9. 5. 2020

ČT2 zajtra oslávi 50 rokov

ČT2 zajtra oslávi 50 rokov

Program ČT2, ktorý 10. mája oslávi 50 rokov od svojho vzniku, ponúkne nový žáner s názvom aktuálny dokument, ktorým sa tvorcovia dotknú súčasných tém. Pre tento rok chystá Česká televízia (ČT) takých dokumentov desať. Špeciálna programová ponuka k výročiu tiež pripomenie niektoré z úspešných relácií ako napríklad Filmový klub, záznam predstavenia Dlhý, Široký a Krátkozraký Divadla Járy Cimrmana alebo cestopis Trabantom tam a zase späť. ČTK o tom informovala hovorkyňa ČT Karolína Blinková.
"Po dva víkendové dni 9. a 10. mája ponúkne vysielanie navyše dvojfilmom Olgy Sommerovej O čom sníva ženy a O čom sníva mužovi, biografické snímky Miroslav Horníček: Humor nie je žiadna sranda, Zátopek alebo Kráľ železa a smiechu Franta Kocourek, ale aj historické dokumenty ako Akcie Hagana a Bohatier dvadsiatych a tridsiatych rokov pripomínajúce úspechy československého športu, "uviedla Blinková.
ČT zopakuje aj celovečerný dokument Strnad, ktorý vznikol v rámci projektu Manželské etudy režisérky Heleny Třeštíkovej.
Základom programovej skladby ČT2 zostanú dokumenty, ktorých podiel dosiahol vlani bezmála polovicu vysielacieho času druhého programu ČT. Diváci sa môžu stretnúť aj s žánre typu dokudrama, dokureality či dokusoap a novo aktuálny dokument. "Dokumenty pripomenú napríklad štvorsté výročie bitky na Bielej hore či staromestské popravy. Ponúkneme celú škálu súčasných tém, od blížiacich sa premien zmysle a podoby práce, ako ukáže Nová šichta, až po environmentálne témy so snímkou ​​Vlci na hraniciach," povedal manažér vývoja Centra publicistickej dokumentárny a vzdelávacie tvorby Radomír Šofr.
ČT každý rok ponúkne divákom vyše päť tisíc hodín dokumentárnych relácií, pričom asi polovicu z nich tvoria diela slovenských dokumentaristov. "Pre Dvojku chceme dokumentárnu tvorbu ako profilový žáner zachovať aj do budúcnosti, tak aby sa ČT2 a dokument stali svojím spôsobom synonymom," doplnil generálny riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák.
Druhý program začal vysielať 10. mája 1970. Než sa objavili špecializované kanály ako ČT šport a ČT art, diváci ČT2 mali k dispozícii množstvo kultúrnych relácií ako Paskvil, Noc s Andělem alebo Filmopolis. Záujem bol ale najmä o šport. Druhý program ponúkal množstvo prenosov od zápasov prvej ligy vo futbale či v hokeji, až po medzinárodné podujatia, vrátane prenosov z olympijských hier či európskych a svetových atletických majstrovstiev. Populárny bol tiež Televízny klub mladých. V minulosti bol pre druhý program vyrábaný aj populárny koprodukčný seriál Pan Tau alebo romantická rozprávka Radúz a Mahulena s Magdou Vášáryová a Jánom Třískom v hlavnej úlohe.
ČT2 dnes pravidelne uvádza kratšie žánrové relácie vyrábané v rámci tematických radov venujúcich sa menšinám, napríklad relácie Náš vidiek, Cesty viery, Queer, Kľúč, Nedaj sa alebo Televízne klub nepočujúcich. Pevnou súčasťou programu je v posledných rokoch tiež zahraničné tvorba - celovečerné filmy vysielané v cykle Velikáni filme alebo seriály ako Hra o tróny, Dom z kariet, Sherlock, Babylon Berlín a najnovšie Príbeh služobnice.
Copyright © ČTK 2020