5. 5. 2020

Pulitzer Prize 2020

Pulitzer Prize 2020


Americký autor Colson Whitehead sa stal len štvrtým spisovateľom, ktorý dva razy získal Pulitzerovu cenu za beletriu. Päťdesiatročný Newyorčan, ktorý v roku 2017 získal trofej za román Podzemná železnica, si tentoraz ocenenie vyslúžil knihou The Nickel Boys o zneužívaní a týraní čiernych chlapcov v nápravnovýchovnom zariadení pre mladistvých na Floride.
Dielo absolventa Harvardu je pritom inšpirované skutočnými udalosťami z floridskej Dozierovej školy pre chlapcov, kde deti usvedčené z malých priestupkov podrobovali brutálnemu týraniu.
Pulitzerovu cenu za beletriu dosiaľ dva razy získali len Booth Tarkington, William Faulkner a John Updike.
Udeľovanie ocenení v roku 2020 o niekoľko týždňov odložili v súvislosti s pandémiou koronavírusu a napokon ich vyhlásili na diaľku, v obývačke ich správkyne Dany Canedy, ktorá okrem iného poznamenala, že prvý raz Pulitzerove ceny udelili v roku 1917, necelý rok pred pandémiou španielskej chrípky. Patria pritom medzi najväčšie pocty, aké si môžu vyslúžiť americkí novinári a spisovatelia.
V novinárskych kategóriách dominoval denník The New York Times s tromi oceneniami, vrátane prestížnej trofeje za investigatívu. Cenu za novinársku službu verejnosti získali Anchorage Daily News a ProPublica za sériu článkov, ktorá sa venovala nedostatku policajtov v malých mestách na Aljaške.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.