22. 5. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Riaditeľ poľskej verejnoprávnej rozhlasovej stanice Trojka Tomasz Kowalczewski odmieta obvinenia z cenzurovania protivládne ladenej piesne, ktorá za nejasných okolností klesla v pravidelnej hitparáde z prvého na štvrté miesto. Uviedla to v piatok agentúra DPA.
"Nič som necenzuroval," povedal Kowalczewski pre televíznu stanicu TVN24 pred zasadnutím Senátu, ktorý sa zaoberal touto záležitosťou a následným protestom a bojkotom umelcov.
Spor sa týka skladby s názvom Your Pain is Better than Mine, ktorej autorom je poľský spevák Kazik Staszewski. Uplynulý piatok (15.5.) sa v internetovom hlasovaní poslucháčov dostala na vrchol hitparády, no v pondelňajšom vydaní rebríčka klesla až na štvrté miesto. Podľa televíznej stanice BBC zmizli krátko po odvysielaní piatkovej hitparády z webovej stránky rádia Trojka aj novinky a správy odkazujúce na túto pieseň.
V piesni Staszewski poukazuje na to, že pravidlá a zákony neplatia pre všetkých. Bez toho, aby ho priamo spomenul, hovorí o tom, že líder vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski počas pandémie stále navštevoval vo Varšave hrob svojej matky a hroby obetí leteckej katastrofy, počas ktorej v roku 2010 zahynul aj jeho brat a vtedajší poľský prezident Lech Kaczyňnski. Cintoríny boli pritom pre bežných občanov zatvorené z dôvodu pandémie koronavírusu.
Doposiaľ sa na verejnosť dostali rôzne verzie toho, prečo sa skladba v hitparáde tak rýchlo prepadla. "S istotou vieme, že táto pieseň nevyhrala. Bola manuálne presunutá na prvé miesto hitparády," tvrdí Kowalczewski.
Medzičasom už bývalý moderátor rozhlasovej hitparády Bartosz Gil uviedol, že k žiadnemu manuálnemu zásahu nedošlo a obvinil Kowalczewskeho, že hudobného riaditeľa stanice žiadal, "aby s Kazikom niečo urobili". "Uistite sa, aby sa pieseň, o ktorej sme hovorili, už nevysiela," napísal Kowalczewski v SMS správe adresovanej produkčnému tímu hitparády. Kowalczewski však popiera, že by tým mal na mysli práve Kazikovu pieseň. Moderátor hitparády spolu s ďalšími dvoma dídžejmi už dali výpoveď.

Politici opozície ako aj vládnucej strany PiS označili odstránenie piesne za "neospravedlniteľnú cenzúru". 





Turecká polícia vo štvrtok zadržala ženu, ktorá je podozrivá, že v stredu v meste Izmir na západe krajiny podnikla pirátsky útok na vysielacie systémy používané mešitami na zvolávanie k modlitbám. Cez reproduktory pustila do éteru pieseň Bella ciao, ktorá je po celom svete známa ako hymna slobody, odporu a antifašistického hnutia.
Záznam pirátskeho vysielania zdieľali mnohí používatelia internetu. Prokuratúra v meste Izmir sa incidentom začala zaoberať, pričom vyšetruje aj používateľov sociálnych sietí podozrivých zo znevažovania náboženských hodnôt, keďže sa o pirátskom útoku na vysielače vyjadrovali pozitívne.
Partizánsku pieseň Bella ciao prijali za svoju ľavičiari z celého sveta a nemá nijaké konkrétne spojenie s náboženstvom, poznamenala agentúra AFP.
Izmir je tretím najväčším mestom v Turecku a je baštou opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP) založenej zakladateľom moderného Turecka Mustafom Kemalom Atatürkom.
Hovorca proislamskej konzervatívnej vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) Ömer Čelik "rozhodne odsúdil" tento pirátsky útok. Vo svojom príspevku na sociálnej sieti Twitter ubezpečil, že "autori tohto odporného činu budú nájdení".
Provládne médiá v Turecku zaujali rovnaký postoj, pričom celú záležitosť označili za škandál a "brutálny útok voči mešitám".
K incidentu došlo počas mesiaca moslimského pôstu - ramadánu a v situácii, keď sú mešity v Turecku už druhý mesiac zavreté v rámci snáh o spomalenie či zastavenie šírenia koronavírusu SARS-CoV-2.



Synovia zavraždeného saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího v piatok vyhlásili, že odpúšťajú vrahom svojho otca. Informovala o tom agentúra AFP.
"My, synovia mučeníka Džamála Chášukdžího, oznamujeme, že odpúšťame tým, ktorí zabili nášho otca," uviedol na sociálnej sieti Twitter syn zavraždeného prispievateľa denníka Washington Post Saláh Chášukdží.
Nateraz nie je známe, aké právne dôsledky bude mať toto oznámenie Saláha Chášukdžího, ktorý žije v Saudskej Arábii.
Chášukdžího vražda, ku ktorej došlo v októbri 2018 v budove saudskoarabského konzulátu v Istanbule, vyvolala pobúrenie po celom svete a veľmi poškodila povesť saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána.
Na operácii, ktorej cieľom bola novinárova likvidácia, sa zúčastnilo 15 agentov vyslaných z Rijádu. Chášukdžího telesné pozostatky sa nikdy nenašli.
Z 11 osôb obžalovaných v tomto prípade saudskoarabský súd vlani v decembri odsúdil päť ľudí na trest smrti a troch na tresty väzenia. Ostatní obžalovaní boli oslobodení.
Saláh Chášukdží už predtým povedal, že plne dôveruje saudskoarabskej justícii na všetkých jej úrovniach, a kritizoval oponentov, ktorí sa snažili tento prípad zneužiť pre vlastné ciele.
Denník Washington Post v apríli informoval, že Chášukdžího deti vrátane Saláha dostali domy v hodnote rádovo miliónov dolárov a úrady im vraj mesačne platia tisíce dolárov.
Saláh však túto správu poprel a odmietol aj tvrdenia, že so saudskoarabskou vládou diskutuje o finančnom vyrovnaní za otcovu smrť.
Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) a vyslanec OSN spájajú s Chášukdžího vraždou faktického vládcu v kráľovstve, korunného princa Muhammada bin Salmána, čo však vedenie krajiny popiera.
 


Copyright © TASR 2020



Twitter testuje novú funkciu, ktorá používateľovi umožní vybrať si, kto bude môcť odpovedať na jeho tweet alebo pripojiť sa do konverzácie. Pred zverejnením príspevku sa objavia v tabuľke tri možnosti: na tweet bude môcť odpovedať hocikto s účtom na Twitteri alebo len ľudia, ktorých používateľ sleduje alebo len tí, ktorých v danom príspevku označil.
V prípade posledných dvoch spomenutých možností bude tweet označený a ikona odpovede bude sivá. Tí, ktorí nebudú môcť odpovedať na príspevok, si ho však budú môcť prečítať, zdieľať ho s komentárom alebo bez, či označiť "páči sa mi". Zatiaľ nie je známe, kedy budú môcť funkciu využívať všetci používatelia.
Twitter oznámil plány súvisiace s týmto nastavením v januári. Novinka by mohla pomôcť redukovať online šikanovanie. Americká únia občianskych slobôd a ďalšie organizácie vyhlásili, že niektorí verejní činitelia by tento nástroj mohli zneužiť a blokovať vybraných ľudí vo verejných konverzáciách. Zástupca Twitteru Kayvon Beykpour oznámil, že firma hľadá potenciálne riziká.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.