18. 5. 2020

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Jedného novinára treba dať „dolu“, potom ešte jedného a potom dajú pokoj. Vo svojej výpovedi pred vyšetrovateľom to minulý rok uviedol svedok Ivan Kočner ako citát jeho brata Mariana K. Jeho svedeckú výpoveď čítala predsedníčka senátu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Ružena Sabová potom, čo Kočner odmietol vypovedať v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka.
Citát, ktorý spomenul vo svojej svedeckej výpovedi brat obžalovaného, mal zaznieť pred rokmi počas ich spoločnej debaty na oslave ich rodičov. Marian K. mu mal tiež spomínať, že má k dispozícii nahrávku z kauzy Gorila. Ostatných obžalovaných vrátane Aleny Zs. mu nikdy nespomínal.
Marian K. považuje svojho brata za nedôveryhodného svedka. Brata má za umelca, ktorý nehovorí fakty. Vo svojej reakcii na čítanie jeho výpovede upozornil, že sa s bratom nestýkajú a dodal, že na oslave rodičov ho iba pretrpel. Podľa Mariana K. je veľmi ťažké si predstaviť, že by niečo také hovoril niekomu, s kým sa sedem rokov nevidel. Za zaujímavé považuje tiež to, že jeho brat vyšetrovateľovi uviedol vetu o daní novinára „dole“ v rovnakej podobe, ako ju spomínal svedok Peter Tóth.
Brat Mariana K. odmietol vypovedať s odvolaním sa na súrodenecký vzťah. Umožňuje mu to Trestný poriadok. Potom, čo odmietol vypovedať, navrhla obhajoba zahrnúť do dokazovania jeho rozhovor, ktorý vyšiel minulý rok v Denníku N. Senát návrhu vyhovel.
Obhajca Mariana K. Marek Para ešte pred predstúpením Ivana Kočnera navrhoval prerušenie trestného konania, kým nerozhodne o prejudiciálnej otázke Súdny dvor Európskej únie. Obhajca má problém s procesným obstaraním komunikácie cez aplikáciu Threema. Prokurátor Juraj Novocký a splnomocnenci poškodených jeho argumentáciu odmietajú. Senát sa k návrhu zatiaľ nevyjadril.
Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav M., Tomáš Sz., Alena Zs. a Marian K. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.



Alena Zs., obžalovaná v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, chcela na pondelkovom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) vypovedať. Počas pojednávania sa niekoľkokrát hlásila o slovo. Predsedníčka senátu Ružena Sabová to odmietla a pripomenula jej, že dostane možnosť vypovedať po ukončení dokazovania.
Pred senátom mal v pondelok pôvodne vypovedať kriminalista z odboru informačných technológií Dušan Mikulaj. Vyšetrovateľ sa ho pýtal, či sa mohli obžalovaní Marian K. a Alena Zs. stretnúť v čase vraždy na základe údajov z ich telefónov. Jeho výpoveď presunuli na 1. júna.
Mikulaj mal byť vypočúvaný ako svedok, a nie znalec. Jeho výpoveď však odložili, pretože predsedníčka senátu chcela, aby jej vysvetlil, akým spôsobom spracoval údaje od operátorov. Mikulaj ozrejmil, že je to proces na niekoľko hodín, operátori mu poskytli milióny riadkov údajov.
Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vladimír Turan tak navrhol, aby sa jeho výsluch odložil. Pripraví sa prezentácia na projektor tak, ako to bolo pri výsluchu znalcov z Europolu. Sudkyňa návrhu vyhovela a pojednávanie pokračovalo čítaním listinných dôkazov.
Pred Mikulajom sedela pred senátom ŠTS znalkyňa z odboru trasológie Jana Viteková. Skúmala odtlačky topánok páchateľov na mieste činu vraždy novinára a jeho snúbenice vo Veľkej Mači a podnikateľa Petra Molnára v Kolárove. Jej závery nepotvrdili ani nevylúčili, že sa na mieste činu pohybovali obžalovaní Tomáš Sz. a Miroslav M.
Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav M., Tomáš Sz., Alena Zs. a Marian K. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

Copyright © TASR 2020

Spoločnosť Penta funding vydala v prospech obžalovaného Mariana K. zmenky v celkovej hodnote viac ako 11 miliónov eur. Vyplýva to z dokumentácie, ktorú spoločnosť poskytla Špecializovanému trestnému súdu. Účelom zabezpečenia týchto dokumentov je rozhodovanie o nárokoch poškodených na náhradu škody v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.
Konkrétne spoločnosť eviduje 14 zmeniek v hodnote viac ako 840-tisíc eur, ktoré sú po splatnosti. Ďalších 10 zmeniek v hodnote viac ako 10 miliónov eur ešte nie je splatných. Dokument však konštatuje, že žiadne zo spomenutých čiastok zatiaľ Marianovi K. neboli uhradené.
Súd mal dnes v pláne aj výsluch súdneho znala Dušana Mikulaja, ktorý mal vypovedať o spôsobe extrahovania lokalizačných dát z telefónov obžalovaných. Výsluch však odložili na jún, keďže znalec uviedol, že na názorné ukážky extrakcie potrebuje čas na prípravu.
V utorok 19. mája sa má na pojednávaní čítať komunikácia z aplikácie Threema. Marian K. však naďalej trvá na tom, že komunikácia bola získaná nezákonne.
Obžalovanými v kauze vraždy Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a v prípade ďalších skutkov sú podnikateľ Marian K., jeho známa Alena Zs. a bývalý policajt Tomáš Sz. Na samostatné konanie bol v prípade vraždy novinára vyčlenený bývalý vojak Miroslav M., ktorý sa priznal, že zastrelil Kuciaka, jeho snúbenicu a v roku 2016 podnikateľa Petra Molnára. Tento obžalovaný bol 6. apríla 2020 neprávoplatne odsúdený na 23 rokov väzenia. Účasť na vražde priznal aj Zoltán Andruskó. Po dohode o vine a treste mu súd uložil trest 15 rokov väzenia. Andruskó od svojho zadržania na jeseň 2018 spolupracoval v kauze vraždy Kuciaka s vyšetrovateľmi.
Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača v okrese Galanta. Kuciak bol investigatívnym novinárom portálu Aktuality.sk a okrem iného sa zaoberal kauzami podnikateľa Mariana K.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.