18. 5. 2020

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka bolo prerušené do utorka 19. mája. V utorok sa bude čítať komunikácia cez aplikáciu Threema medzi obžalovanými Marianom K. a Alenou Zs. Podľa splnomocnencov poškodených dokazuje, že spoločne zosnovali vraždu novinára.
Prokurátor a splnomocnenci poškodených navrhli senátu čítať správy medzi Marianom K. a Alenou Zs. z obdobia krátko pred a po vražde novinára.
V aplikácii si mali obžalovaní písať jazykom, ktorý splnomocnenec poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic nazval šifrou. Debatovať o vražde novinára sa malo aj prostredníctvom odkazov na sneh alebo cez vypadávanie zubov. Správy o stave chrupu Aleny Zs. z jej zdravotnej poisťovne sú súčasťou spisu, rovnako ako správy o počasí vo Veľkej Mači v čase vraždy.
Do rozsahu dokazovania súd zahrnul v pondelok aj už medializovanú zvukovú nahrávku medzi Marianom K. a bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom. V nej sa rozprávajú aktéri nahrávky o vydieraní akcionára Penty Jaroslava Haščáka zvukovou nahrávkou z kauzy Gorila.
Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav M., Tomáš Sz., Alena Zs. a Marian K. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

Copyright © TASR 2020