23. 5. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Najmenej desať novinárov zatkli egyptské úrady od vypuknutia pandémie vírusového ochorenia COVID-19 v krajine, informovala v piatok agentúra AP s odvolaním sa na ľudskoprávnu organizáciu Arabic Network for Human Rights (ANHRI).
K zatknutiam dochádza aj napriek tomu, že úrady po celom svete v rámci boja proti šíreniu nového druhu koronavírusu prepúšťajú väzňov, keďže vo väzniciach nie je možné dodržiavať odstup medzi ľuďmi.
Egyptská vláda však namiesto toho, aby prepustila politických väzňov, urobila len to, že ako preventívne opatrenie zakázala vo väzniciach návštevy rodinných príslušníkov.
"Životné podmienky v egyptských väzniciach sa zhoršili a väzni nedostávajú potrebnú zdravotnú starostlivosť", tvrdí mimovládna organizácia ANHRI.
Ako príklad spomenula prípad Šádího Habaša, mladého egyptského režiséra, ktorý tento mesiac zomrel vo väzení. Habaš tam strávil dva roky bez súdneho procesu.
Zadržaní novinári sú obvinení z "napomáhania teroristickej organizácii", čo je častým obvinením pre kritikov vlády egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího a zároveň narážkou na hnutie Moslimské bratstvo, ktoré Sísí označuje za nepriateľa štátu.
Ministerstvo vnútra zatiaľ zatknutia nekomentovalo. Prezident Sísí sa od nástupu k moci v roku 2013 snaží potlačiť všetky formy nesúhlasu so svojím vedením. Egyptská vláda zadržala už tisíce ľudí vrátane právnikov, aktivistov, novinárov a akademických pracovníkov.
Podľa neziskovej organizácie Výbor na ochranu novinárov (VON) sa Egypt - spolu s Tureckom a Čínou - nachádza medzi krajinami s najvyšším počtom uväznených žurnalistov.


Copyright © TASR 2020

V americkom štáte New York na smrť dobodal syn svojho otca počas videohovoru na komunikačnej platforme Zoom, na ktorom sa zúčastňovalo ďalších 20 účastníkov. Informuje o tom spravodajský portál BBC s odvolaním sa na políciu. Incident sa stal v obci Amityville na Long Islande, kde 32-ročný Thomas Scully-Powers napadol o 40 rokov staršieho Dwighta Powersa a následne vyskočil z okna a utiekol. Chytili ho hodinu po tom, čo ostatní účastníci videohovoru zavolali políciu.
Páchateľ utrpel ľahšie zranenia, ktoré mu ošetrili v nemocnici. Obvinili ho z vraždy druhého stupňa. Motív jeho útoku zatiaľ nie je známy.
Polícia informovala, že vo štvrtok popoludní dostali hlásenie o incidente od viacerých účastníkov videohovoru, ktorí si všimli, že muž spadol. Nájdenie domu, kde sa skutok stal, však chvíľu trvalo, keďže volajúci nevedeli, kde obeť žila. Niektorí ľudia podľa viacerých správ možno útok videli.

Spoločnosť Facebook predstavila v Indii na svojej rovnomennej platforme novú bezpečnostnú funkciu. Vďaka nej môžu používatelia zamknúť svoje účty, aby si ľudia, ktorých nemajú v priateľoch, nemohli pozerať ich príspevky či sťahovať ich profilové fotografie. Informuje o tom portál TechCrunch.
Uzamknutie profilu využíva viacero existujúcich i nových opatrení na ochranu súkromia. Keď si používateľ zamkne svoj profil, ostatní ľudia, ktorí nie sú jeho priatelia, nebudú môcť vidieť jeho fotografie a príspevky, či už staré alebo nové. Rovnako si tiež nebudú môcť priblížiť, zdieľať a stiahnuť jeho profilové a titulné fotografie.
Opatrenie je podľa firmy zamerané najmä na ženy, aby mali viac pod kontrolou ich skúsenosti na Facebooku. "Sme si hlboko vedomí obáv, ktoré majú ľudia v Indii, najmä ženy, o ochrane ich online profilu," uviedla v stanovisku zástupkyňa Facebooku pre Indiu Ankhi Das.
Novinka je podľa všetkého rozšírením podobného úsilia Facebooku v Indii z roku 2017, ktoré sa zameralo na boj proti podvodom. Vtedy uviedol funkciu "Ochranca profilovej fotografie", ktorá znemožňovala priateľom používateľov a osobám mimo zoznam priateľov na sociálnej sieti približovať a zdieľať dané snímky.
Už skôr Facebook funkciu uzamknutia profilu sprístupnil aj v Bangladéši, uviedol pre TechCrunch hovorca firmy.

Austrálski vedci tvrdia, že zaznamenali vôbec najvyššiu rýchlosť internetu. Ako informuje spravodajský portál BBC, tím z Monash University, Swinburne University a Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) nameral rýchlosť dát 44,2 terabitov za sekundu. Pri takejto rýchlosti by si používatelia mohli napríklad stiahnuť viac ako tisíc filmov s vysokým rozlíšením za sekundu.
Výskumníci tvrdia, že rekordnú rýchlosť dosiahli využitím takzvaného mikrohrebeňa - zariadenia, ktoré nahradilo približne 80 laserov využívaných v niektorých existujúcich telekomunikačných hardvéroch. Zariadenie otestovali mimo laboratória na už existujúcej infraštruktúre podobnej austrálskej Národnej širokopásmovej sieti. Výsledkom ich experimentu bolo najvyššie množstvo dát, ktoré kedy vytvoril jediný optický čip.
Tím výskumníkov dúfa, že ich zistenie ponúka pohľad na to, ako by mohlo vyzerať internetové pripojenie v budúcnosti. "Náš výskum ukazuje schopnosť optických vláken, ktoré už máme v zemi, byť hlavnou oporou komunikačných sietí teraz a v budúcnosti," vyjadril sa Bill Corcoran z Monash University. "Tieto dáta sa môžu použiť pri autonómnych vozidlách a budúcej doprave, mohli by pomôcť odvetviam medicíny, vzdelávania, finančníctva či elektronického obchodu a tiež by nám mohli umožniť čítať si s našimi vnúčatami, ktoré sú vzdialené mnoho kilometrov," dodal.
Podľa Davida Mossa zo Swinburne University sú ich zistenia "enormným prelomom". "Mikrohrebene nám ponúkajú nesmierny prísľub, že naplníme neuveriteľný svetový dopyt po širokopásmovom internete," vysvetlil.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.