25. 6. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS 




Americká spoločnosť Google plánuje investovať až 2 miliardy dolárov do nového dátového centra v Poľsku.
„Región Google Cloud vo Varšave je najväčšou investíciou do tohto typu infraštruktúry v Poľsku,“ povedala Magdalena Dziewgucová, riaditeľka podnikového rozvoja spoločnosti Google Cloud v Poľsku, pre denník Puls Biznesu.
Aj keď nepovedala konkrétnu sumu, Puls Biznesu uviedol, že investícia sa bude pohybovať v rozmedzí 1,5 až 2 miliardy USD (1,32 až 1,77 miliardy eur).
Dziewgucová povedala, že centrum začne fungovať začiatkom budúceho roka. „Je to súčasť rozšírenia výpočtovej a telekomunikačnej infraštruktúry v Európe, ktorá od roku 2007 stála viac ako 15 miliárd eur,“ napísal Puls Biznesu.
Aj Microsoft v máji oznámil, že investuje 1 miliardu USD v Poľsku do rozšírenia svojich operácií vrátane vytvorenia nového regionálneho dátového centra pre cloud computing.
Obe investície prichádzajú v rozhodujúcom čase pre poľského hospodárstvo, ktoré pre opatrenia spojené s pandémiou nového koronavírusu čelí prvej recesii od kolapsu komunizmu pred tromi desaťročiami.
Google a Microsoft patria medzi globálnych lídrov v poskytovaní cloudových služieb. Toto odvetvie priemyslu má hodnotu stoviek miliárd dolárov.
Okrem toho, ž príjmy poskytovateľov cloudových služieb stúpajú, sú tiež schopní zbierať obrovské množstvá údajov, čo im otvára veľa ďalších možností na generovanie tržieb.

Spoločnosť Google chce lepšie zabezpečovať súkromné informácie svojich užívateľov. V stredu o tom informoval Google. V súvislosti s tým sa rozhodol napríklad pre automatické odstraňovanie dát po 18 mesiacoch v prípade histórie polohy alebo aktivít na internete i v aplikáciách pre všetky nové účty.
„Pre používateľov, ktorí mali už predtým obe možnosti zapnuté, sa ich osobné nastavenia meniť nebudú,“ dodala spoločnosť. Automatické odstraňovanie údajov sa dotkne aj služby YouTube, pre nové účty to bude prednastavené na 36 mesiacov.
Používateľom tiež umožnia ovládanie účtu priamo z vyhľadávania. „Prihlásený používateľ bude čoskoro môcť napríklad vyhľadávať 'Google kontrola ochrany súkromia', či otázky typu 'Je môj Google účet zabezpečený'. Zobrazí sa mu prehľadné okienko, v ktorom bude možné svoje nastavenia súkromia a zabezpečenia skontrolovať a zmeniť,“ dodala spoločnosť.
Google avizuje tiež jednoduchší prístup k režimu inkognito a vylepšené ovládacie prvky ochrany súkromia. Chce prepojiť aj nástroj kontroly hesiel s kontrolou zabezpečenia, kde používateľovi automaticky oznámia, či nedošlo k narušeniu prihlasovacích údajov. „Kontrolu hesiel využíva viac ako 100 miliónov používateľov, ktorí zaznamenali pokles úniku prihlasovacích údajov o 30 %, čo sa preukázalo ako veľmi efektívny spôsob ochrany používateľov nielen na Googli, ale aj na internete,“ dodala spoločnosť.


Čína pohrozila protiopatreniami v reakcii na krok amerických úradov, ktoré tento týždeň pridali štyri čínske médiá medzi organizácie považované za "zastupiteľské úrady na diplomatickej misii". Informovala o tom v stredu agentúra AP.
Americká strana svoj krok zdôvodnila tým, že štvorica dotknutých médií má väzby na vládnucu čínsku komunistickú stranu.
Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien označil tento krok amerických úradov za ďalší príklad zákrokov proti čínskym médiám pôsobiacim v USA. Takéto kroky sú podľa hovorcu v rozpore s deklarovaným princípom slobody tlače a budú mať negatívny vplyv na prácu čínskych novinárov.
"Žiadame Spojené štáty, aby upustili od mentality a ideologických predsudkov z čias studenej vojny a okamžite zastavili túto prax, ktorá neslúži nikomu. V opačnom prípade budeme musieť na tieto kroky odpovedať," dodal hovorca Čao.
Opatrenie sa týka médií China Central Television, China News Service, the People’s Daily and the Global Times, píše agentúra Reuters.
Tieto čínske médiá budú musieť predložiť identifikačné údaje všetkých zamestnancov v USA, ako aj údaje o majetkových pomeroch, čo je postup, ktorý sa uplatňuje v prípade pracovníkov zastupiteľských úradov.
Podľa amerického rezortu diplomacie totiž nejde o štandardné spravodajské médiá, ale o subjekty zastupujúce záujmy čínskej komunistickej strany.
Piatim ďalším čínskym médiám bolo už v marci nariadené obmedziť počet ľudí, ktorých v USA môžu zamestnávať, a to mesiac po tom, ako boli označené úradmi za diplomatické misie. Čína vtedy odpovedala zrušením oprávnení na vykonávanie žurnalistickej činnosti všetkým novinárom z New York Times, Wall Street Journal a Washington Post. 




Maltskí ľudskoprávni aktivisti privítali v stredu rozhodnutie tamojšej Labouristickej strany vylúčiť niekdajšieho ministra pre energetiku Konrada Mizziho zo svojho poslaneckého klubu po tom, čo sa proti nemu objavili nové obvinenia z korupcie, informovala agentúra AFP.
Členovia Labouristickej strany vylúčili Mizziho z klubu v utorkovom hlasovaní po tom, čo odmietol výzvu premiéra Roberta Abela, aby sám odstúpil.
Mizzi má za sebou už niekoľko káuz. V roku 2016 sa vtedajší minister pre energetiku objavil v tzv. Panama Papers. Neskôr sa spomínal v súvislosti s napojením na spoločnosť 17 Black, ktorú vlastní kontroverzný maltský podnikateľ Yorgen Fenech. Ten je podozrivým zo zapojenia do vraždy novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej v roku 2017.
V pondelok časopis Times of Malta napísal o kauze veternej elektrárne v Čiernej Hore, na ktorej 17 Black údajne zarobila 4,6 milióna eur v čase, keď bol Mizzi ministrom.
"Nesúdime Mizziho po právnej stránke, súdime ho z dôvodu jeho politickej pozície," uviedol premiér Abela.
"Verím, že štandardy našej strany aj vlády sú na najvyššej úrovni," dodal.
Ľudskoprávna organizácia Repubblika Mizziho vylúčenie považuje "za krok na dlhej a ťažkej ceste za pravdou a spravodlivosťou".
Mizzi sa bezprostredne po svojom vylúčení odmietol k situácii vyjadriť. Naďalej však zostáva poslancom.


Copyright © TASR 2020

Používatelia internetu v Británii počas obmedzenia pohybu pre pandémiu koronavírusu strávili online rekordný čas. Vyplýva to z novej správy britského telekomunikačného úradu Ofcom. Počas kulminácie pandémie ochorenia Covid-19 v apríli používatelia internetu v krajine strávili každý deň v priemere štyri hodiny a dve minúty online, čo bolo o 37 minúť viac ako v januári. Najviac boli na internete mladí ľudia vo veku 18 až 24 rokov, a to v priemere päť hodín a štyri minúty denne. Informuje o tom portál news.sky.com.
Hoci obyvatelia Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska strávili viac času online, podľa zistení Ofcomu len veľmi málo ľudí, ktorí v minulosti internet nepoužívali, ho začali používať len preto, že nemohli ísť von. Správa Ofcomu zároveň konštatuje, že Briti počas obmedzení pohybu častejšie používali mobilné telefóny, a tiež zaznamenali dlhšie hovory. Počet hovorov stúpol o 30 percent a priemerná dĺžka hovoru vzrástla z troch na sedem minút.
Twitter informoval svojich obchodných klientov o úniku osobných údajov. V e-maile uviedol, že niekto iný "mohol" mať prístup k dátam, akými sú e-mailové adresy, telefónne čísla a štyri posledné číslice z čísla kreditnej karty klientov. Technologická spoločnosť dodala, že nemá žiaden dôkaz o ohrození fakturačných údajov.
Incident sa týka klientov, ktorí využívajú reklamné a analytické platformy Twitteru. Presný počet poškodených nie je známy. Zástupcovia spoločnosti potvrdili, že o prípade sa dozvedeli 20. mája a problém už vyriešili. "Je nám veľmi ľúto, čo sa stalo. Uvedomujeme si a oceňujeme dôveru, ktorú do nás vkladáte a sme odhodlaní získavať ju každý deň," napísali.
BBC dodáva, že "neobchodných používateľov" sociálnej a mikroblogovacej siete sa prípad zrejme netýka.
Nie je to po prvý raz, čo sa Twitter musel vysporiadať s podobnou situáciou. V roku 2018 požiadal používateľov o zmenu ich hesiel, a to v dôsledku interného úniku.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.