22. 6. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Ruský Vyšetrovací výbor (Sledkom) vypočúval neoficiálneho hovorcu projektu Pussy Riot a zakladateľa portálu Mediazona Piotra Verzilova, ktorý je podozrivý zo šírenia extrémizmu na internete. Informovala o tom v pondelok agentúra Interfax.
Podľa spravodajského servera Novaja gazeta vyšetrovatelia Verzilova počas 13 hodín trvajúceho vypočúvania označili aj za "organizátora, nie účastníka nepokojov", ktoré sprevádzali pochod organizovaný opozíciou v Moskve vlani 27. júla. Z výsluchu odchádzal s tým, že v tzv. moskovskej kauze naďalej vystupuje ako svedok.
Pred policajnou stanicou na Verzilova zaútočil neznámy mladík - podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy to bol provokatér.
Verzilova následne opäť predviedli na políciu, kde s ním spísali protokol o výtržnosti. Teraz mu za to hrozí 15 dní väzenia.
Spravodajský portál Mediazona napísal, že Verzilova v nedeľu ráno odviedli z jeho bytu v Moskve neznáme osoby, ktoré predtým podľa umelcovho tvrdenia vylomili vchodové dvere. O tom, kde sa Verzilov nachádza, neinformovali ani jeho príbuzných, ani advokátov.
Verzilovovi známi podľa Novej gazety pripustili, že umelec mohol byť zadržaný pre akciu, ktorú údajne plánoval uskutočniť počas blížiacej sa prehliadky ku Dňu víťazstva nad fašizmom.
Verzilov má vraj v pláne vybehnúť 24. júna na Červenom námestí pred tanky a zinscenovať takto slávny záber z pekinského Námestia nebeského mieru z roku 1989. Samotný Verzilov však v rozhovore pre denník Kommersant poprel, že by mal niečo také v úmysle.
Interfax dodal, že zrejme v rámci vyšetrovania podozrenia zo šírenia extrémizmu polícia pristúpila v nedeľu aj k prehliadke moskovskej galérie ART4. Jej riaditeľ Igor Markin tam organizoval výstavy Olega Navaľného - mladšieho brata opozičného politika Alexaja Navaľného -, výtvarníkov zo zoskupenia Pussy Riot a členov umeleckej skupiny Vojna.
Verzilov sa stal celosvetovo známym, keď v roku 2018 s tromi ďalšími členmi punkového zoskupenia Pussy Riot prenikol na hraciu plochu štadióna v Moskve, kde sa práve hral finálový zápas majstrovstiev sveta vo futbale. Bol zadržaný a odsúdený na 15 dní väzenia.
O dva mesiace neskôr sa uňho začali prejavovať príznaky vážnej choroby, pričom ostatní členovia Pussy Riot vyslovili podozrenie, že bol otrávený. Verzilov následne odcestoval do Nemecka, kde sa podrobil liečbe.





Redakcia maďarského spravodajského servera Index.hu vyjadruje obavy z krokov, ktoré by mohli viesť k ohrozeniu jeho nezávislosti.
Upozornila na to v nedeľu iná spravodajská stránka, 24.hu, podľa ktorej sa minulý týždeň objavil plán na reorganizáciu práce redakcie v rámci riešenia situácie výpadku príjmov z reklamy vplyvom koronavírusovej pandémie.
Šéfredaktor Indexu.hu Szabolcs Dull povedal, že sa objavil vonkajší vplyv, ktorý môže smerovať k ukončeniu činnosti redakcie.
Server 24.hu uviedol, že plán reorganizácie ráta s využitím externých zdrojov správ v niektorých oblastiach, čo by znemožnilo zachovať súčasné fungovanie redakcie.
László Bodolai, predseda kuratória Nadácie pre maďarský rozvoj (MFA), ktorá vlastní spoločnosť Index.hu Zrt, v rozhovore pre server media1.hu vyjadril názor, že konkurenčný server 24.hu bezdôvodne spôsobil rozruch v Indexe.hu, pričom nie je dôvod na paniku.
Spornú koncepciu fungovania redakcie vypracovanú poradcom Gáborom Gerényim totiž riaditeľstvo spoločnosti Index.hu neschválilo, a Gerényiho funkcia poradcu bola už zrušená, povedal Bodolai.
Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) koncom vlaňajška zverejnila správu založenú na záveroch medzinárodnej misie na monitorovanie slobody tlače, v ktorých sa konštatovalo, že úroveň kontroly médií v Maďarsku nemá obdobu v žiadnom členskom štáte EÚ.
V dokumente sa píše, že v Maďarsku došlo k dramatickému úpadku slobody tlače. Na umlčanie kritiky médií vláda využila celý rad dobre pripravených metód vrátane nákupu médií, vynútenej likvidácie titulov, kontroly riadenia nezávislých médií a ohováračských kampaní proti kritickým reportérom.
Výsledkom je, že veľká časť obyvateľstva, najmä vo vidieckych oblastiach, prišla o možnosť prístupu k nezávislým správam a informáciám.



Európska komisia (EK) zverejnila v pondelok výsledky ďalšieho hodnotenia na základe svojho kódexu správania sa v on-line prostredí, ktorý je zameraný na boj proti nenávistným prejavom na internete.
Podľa EK sú výsledky hodnotenia pozitívne. Podľa jej zistení IT spoločnosti posudzujú až 90 percent označených obsahu do 24 hodín a odstraňujú 71 percent obsahov považovaných za nezákonné nenávistné prejavy.
V roku 2016, keď došlo k prijatiu kódexu, bolo odstraňovaných iba 28 percent takýchto obsahov.
Exekutíva EÚ však zároveň vyzvala internetové platformy, aby aj naďalej posilňovali transparentnosť a spätnú väzbu pre svojich používateľov.
"Nastal čas na zabezpečenie toho, aby všetky platformy mali rovnaké povinnosti na celom jednotnom trhu EÚ a aby sa v právnych predpisoch objasnili povinnosti platforiem," uviedla podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová.
V praxi to podľa nej znamená, že všetko to, čo je nezákonné mimo on-line prostredia, musí zostať nezákonné aj na internete. Komisia v súčasnosti pripravuje nový zákon o digitálnych službách, ktorý prinesie zmeny aj v tejto oblasti.


Copyright © TASR 2020

Komunikačná aplikácia Rakuten Viber predstavila novú funkciu - nástroj na vytváranie vlastných GIFov, ktoré môžu používatelia posielať rodine a priateľom. V súčasnosti už funguje pre operačný systém iOS a pre Android ju spustia v nasledujúcich týždňoch.
Textové správy môžu byť niekedy nejasné a otvára sa tak priestor pre ich nesprávne pochopenie. Aj keď správnemu porozumeniu pomáhajú napríklad emodži, možnosti komunikácie textom sú obmedzené, vysvetľujú zástupcovia platformy svoj zámer. Novinkou, ktorá dopĺňa už existujúcu možnosť vytvárať vlastné samolepky, chcú pomôcť, aby bola konverzácia v aplikácii ešte jasnejšia a zábavnejšia.
"Viber sa snaží dať používateľom čo najviac možností, ako sa vyjadriť v rámci komunikačnej aplikácie. Radi hovoríme, že emodži môže nahradiť slová, GIF alebo samolepka môžu ale nahradiť celé vety. Používatelia tak teraz s pomocou vlastných GIFov môžu komunikovať ešte jasnejšie a najmä to môže byť väčšia zábava," vyjadril sa prevádzkový riaditeľ spoločnosti Rakuten Viber Ofir Eyal.
Používatelia môžu v akejkoľvek konverzácii nahrať krátke video alebo vybrať video z galérie a zmeniť ho na GIF. Na výber majú z viacerých možností prehrania videa - boomerang, slučka, slow-motion, spätné video, dvojnásobné alebo štvornásobné zrýchlenie. Následne môžu nový GIF dotvoriť s pomocou rôznych fontov, farieb, obrázkov a samolepiek.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.