24. 6. 2020

Začala sa súťaž novinárskej fotografie Slovak Press Photo

Začala sa súťaž novinárskej 
fotografie Slovak Press Photo

Riaditeľka Slovak Press Photo Jana Garvoldtová otvorila 9. ročník súťaže novinárskej fotografie. Pri tejto príležitosti zároveň starostka mestskej časti Bratislava – Staré Mesto Zuzana Aufrichtová uviedla, že v rámci súťaže ide skutočne o projekty, ktoré vedia zachytiť kľúčové okamihy.
„Sme radi, že aj v čase koronakrízy môžeme udeliť hlavnú cenu za najlepšiu fotografiu,“ uviedla na dnešnej tlačovej konferencii Garvoldtová.
Okrem hlavnej ceny Grand Prix Slovak Press Photo za najlepšiu fotografiu ročníka udelí porota cenu aj slovenskému fotografovi – študentovi alebo mladému fotografovi do 26 rokov. V kategórii Aktualita hodnotí odborná porota snímky, ktoré zobrazujú aktuálnu, neočakávanú a mimoriadne významnú udalosť, ktorá sa odohrala v danom roku. V kategórii reportáž hodnotí porota snímky, ktoré reportážnym spôsobom približujú spoločensky závažnú udalosť, podujatie či akciu a vypovedajú o jej konaní.
Porota zároveň hodnotí snímky v medzinárodnej kategóriách každodenný život, portrét, šport, životné prostredie a príroda, svet umenia a kultúry, v medzinárodných kategóriách mladí fotografi do 26 rokov a študenti, dlhodobý dokument a fotografia vytvorená mobilným telefónom.
„Fond na podporu umenia nás nepodporil. Sme v mínuse 30-tisíc a zatiaľ máme výsledky jedného grantu, kde sme dostali minimálnu podporu, preto vyzývam mesto, primátora a VÚC, aby nám pomohli,“ upozornila riaditeľka súťaže.
Podľa minuloročného víťaza Grand Prix za rok 2019 Jozefa Jakubča sa začína novinárska fotka strácať v množstve iných fotografií, preto vyzval kolegov, aby sa do súťaže prihlásili.
Michal Feik z Bratislavského samosprávneho kraja (BSSK) tiež dodal, že kraj sa spojil s Nadáciou Tatra banka, a tak dajú spoločne priestor umelcom. „Teším sa na diela, ktoré sa do súťaže prihlásia a sme pripravení ich v maximálnej možnej miere spropagovať,“ dodal na záver Feik.
Slovak press photo je súťaž a následná výstava fotografií, ktorá predstavuje nezávislé a autentické obrazové svedectvo života tak, ako ho vidia novinári zo Slovenska a východnej Európy. Cieľom súťaže a výstavy je umožniť verejnosti stať sa svedkami udalostí a javov predchádzajúceho roka. Súťaž chce tiež zvýšiť úroveň slovenskej obrazovej žurnalistiky ako dôležitého komunikačného a vizuálneho umenia, okrem toho podporovať a motivovať fotožurnalistov na Slovensku, ako aj podporiť mladých fotografov a študentov.
Do všetkých kategórií sa môžu tvorcovia prihlásiť s fotografiami, ktoré vznikli v období od 1. septembra 2019 do 25. augusta 2020. Výnimkou je kategória dlhodobý dokument, pre ktorú je stanovené obdobie vzniku fotografií počas uplynulých minimálne 3 rokov, pričom aspoň jedna z fotografií vznikla počas predchádzajúceho roka, teda po 1. septembri 2019.
Osobitná kategória Grant Bratislavy sa koná pod záštitou primátora hlavného mesta Bratislavy Matúša Valla. Víťaz tejto kategórie, ktorého na základe ukážky projektu navrhne porota a vyberie primátor Bratislavy, získa štipendium v hodnote 2 000 eur na fotografovanie premien Bratislavy. Porota aj v tomto ročníku rozhodne o udelení ceny Mladý talent Slovak Press Photo slovenskému fotografovi – študentovi do 26 rokov, ktorý porotu zaujme svojou prácou, s prihliadnutím na jeho doterajšiu tvorbu. Cenu odovzdá víťazovi tejto kategórie starostka mestskej časti Bratislava – Staré Mesto Zuzana Aufrichtová. Okrem ocenenia usporiada Nadácia Slovak Press Photo víťazovi samostatnú výstavu v priestoroch svojej galérie.
Oproti predchádzajúcim ročníkom organizátor sprísnil súťažné pravidlá. Súťažiaci budú povinní uvádzať pri všetkých prihlásených prácach základné informácie o vzniku fotografií tak, aby boli zachované princípy dobrej žurnalistiky. Súčasne sú sprísnené požiadavky na prihlásené fotografie, aby sa zabránilo akejkoľvek manipulácii s pôvodným obsahom. Registračný systém bude na internetovej stránke www.slovak-press-photo.sk spustený 30. júna. 2020. Fotografi môžu prihlasovať svoje práce do 25. augusta 2020.
Tohtoročnými členmi poroty sú Pep Bonet, španielsky fotograf z fotografickej agentúry Noor, Maciek Nabrdalík, poľský dokumentárny fotograf, člen fotografickej agentúry VII, prof. Jindřich Štreit, český fotograf a pedagóg, Roman Vondrouš, český fotograf a niekoľkonásobný víťaz Czech Press Photo, a doc. Jana Hojstričová, slovenská fotografka, pedagogička a prorektorka Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, ktorá je zároveň aj garantom projektu. Zmena oproti predchádzajúcim rokom nastáva v predsedníctve poroty. Tento rok si porota volí svojho predsedu sama, hneď v prvý deň hodnotenia. Medzinárodná porota bude prihlásené práce hodnotiť až počas 4 dní, od 30.8. do 2. 9. 2020 v Bratislave. Slávnostné vyhlásenie výsledkov sa uskutoční 1. októbra. 2020 v Primaciálnom paláci v Bratislave a ocenené práce budú opäť vystavené v Dome umenia (Kunsthalle) na Nám. SNP 12 v Bratislave.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.