24. 6. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS 

Na 15 dní väzenia odsúdili v Moskve neoficiálneho hovorcu projektu Pussy Riot a zakladateľa portálu Mediazona Piotra Verzilova. Podľa súdu sa Verzilov dopustil správneho deliktu - výtržnosti, keď v rámci sebaobrany pred útokom neznámeho mladíka používal na verejnosti vulgarizmy.
Ako informoval spravodajský portál Novaja gazeta, obhajoba navrhla predvolať okrem iných aj očitých svedkov incidentu a využiť záznam z bezpečnostnej kamery. Súd však súhlasil len s tým, aby vypovedal šéfredaktor Mediazony Sergej Smirnov.
Smirnov povedal, že Verzilov nemá sklon k tomu, aby na ulici pil alkoholické nápoje a útočil na ľudí.
"Pokiaľ ide o vulgarizmy, keď ich už používal, šlo o citácie z klasickej i súčasnej ruskej literatúry, z poézie, umelcov a hudobníkov. Vulgarizmy som od neho počul iba ako citáty," zdôraznil novinár.
Súdne konanie s Verzilovom sa uskutočnilo v pondelok. Samotný incident sa odohral v nedeľu pred budovou polície, kam Verzilova v to ráno previezli, aby vypovedal ako podozrivý zo šírenia extrémizmu na internete. Výsluch sa však týkal aj Verzilovovej údajnej účasti na pochode organizovanom opozíciou v Moskve vlani 27. júla. Z výsluchu odchádzal s tým, že v tzv. moskovskej kauze naďalej vystupuje ako svedok. Podľa portálu Mediazona bol Verzilov v inkriminovaný deň v Estónsku.
Pred policajnou stanicou na Verzilova čakala skupina ľudí v civile, ktorá podľa neho mala za úlohu sledovať ho a vyprovokovať incident. Verzilov pred súdom vyhlásil, že bitku sa im vyvolať nepodarilo, tak ho "aspoň obvinili z výtržnosti"
Verzilov sa stal celosvetovo známym, keď v roku 2018 s tromi ďalšími členmi punkového zoskupenia Pussy Riot prenikol na hraciu plochu štadióna v Moskve, kde sa práve hral finálový zápas majstrovstiev sveta vo futbale. Bol zadržaný a odsúdený na 15 dní väzenia.
O dva mesiace neskôr sa uňho začali prejavovať príznaky vážnej choroby, pričom ostatní členovia Pussy Riot vyslovili podozrenie, že bol otrávený. Verzilov následne odcestoval do Nemecka, kde sa podrobil liečbe.


Zo šírenia falošných správ usvedčil v pondelok kazašský súd aktivistu Alnura Iľjaševa, ktorý na sociálnych sieťach kritizoval tamojšiu vládu za jej reakciu na koronavírusovú pandémiu. Aktivistovi zároveň zakázal na nasledovných päť rokov účasť na politickom živote i aktivizme v krajine, uviedli agentúra AFP a stanica Rádio Slobodná Európa (RFE/RL).
Iľjašev strávil pred procesom dva mesiace vo väzbe. Za vznesené obvinenia mu pritom hrozilo až sedemročné väzenie.
Za mreže teraz síce nepôjde, avšak nasledovné tri roky bude musieť polícii hlásiť každú svoju činnosť a nasledovných päť rokov nebude môcť vstúpiť do žiadnej politickej strany či organizácie.
Súd v meste Alma-Ata usvedčil 43-ročného Iľjaševa z "vedomého šírenia falošných informácií, ktoré ohrozovali verejný poriadok v stave núdze" zavedenom v dôsledku pandémie koronavírusu.
Iľjaševa zadržali 17. apríla po tom, ako na Facebooku napísal, že kazašskí predstavitelia - vrátane vládnucej strany Svetlo vlasti (Nur Otan) - sú skorumpovaní a na pandémiu reagovali nekompetentne, pripomína RFE/RL. Za jeho prepustenie z väzby sa zasadzovali ľudskoprávne organizácie Amnesty International i Human Rights Watch.
Iľjašev je známy ako aktivista demonštrujúci za občianske práva i ochranu životného prostredia. Vlani 30-krát požiadal úrady o povolenie zorganizovať demonštráciu, pričom napokon ho dostal len raz, uvádza agentúra AFP. Ako aktivista tiež v Alma-Ate protestoval pred úradom vládnucej strany.
Miestne médiá ešte v máji informovali, že kazašské úrady najímajú spoločnosti, ktoré sledujú sociálne siete. Zameriavajú sa pritom na príspevky, ktoré by mohli predstavovať "hrozbu" pre sociálnopolitickú stabilitu v krajine či podkopávať boj vlády s koronavírusom, a to šírením falošných informácií o jej reakcii na pandémiu. Medzitým však často objavia aj príspevky kritické voči vláde, píše RFE/RL.


Copyright © TASR 2020




Každoročné udeľovanie prestížnych filmových cien Zlatý glóbus sa kvôli pandémiu covidu-19 presunie budúci rok z januára na koniec februára.
Odovzdávaním Zlatých glóbusov zvyčajne v Hollywoode začína sezónu udeľovaní cien. V novom termíne ceremónie sa pôvodne mali rozdávať najprestížnejšie americkej filmovej ceny - Oscar. Ich vyhlasovanie však americká filmová akadémia pred týždňom posunula o dva mesiace.
Americký filmový priemysel silne poznamenala ochranné opatrenia zavedené kvôli koronavírusu. Na mnohých miestach sa až v posledných dňoch otvorila kina, inde ostávajú sály naďalej zatvorené. Mnoho filmových štábov tiež muselo na niekoľko mesiacov prerušiť nakrúcanie.
Organizátori zatiaľ neuviedli, ako sa vynútená pauza podpíše na pravidlách ohľadne toho, aké filmy môžu byť nominované a dokedy ich bude možné prihlásiť do boja o Zlaté glóbusy, o ktorých rozhoduje Asociácia zahraničných novinárov v Hollywoode. Jasno by malo byť v najbližších týždňoch.
Nezmení sa však plánovaná moderátorská dvojica, slávnostným večerom budú sprevádzať herečky Tina Fey a Amy Poehlerová.
Americká filmová akadémia minulý týždeň uviedla, že upraví svoje pravidlá a dovolí, aby sa o Oscary mohli uchádzať aj filmy, ktoré vyšli na streamovacích platformách v čase koronavirovej krízy. Zúčastniť sa budú môcť takisto snímky uvedené až do konca februára 2021.
Organizátori už oznámili aj dvojmesačné posun udeľovaní britských filmových cien BAFTA, ktoré sa tak bude novo konať v apríli.



Copyright © ČTK 2020


Spoločnosť Microsoft sa rozhodla zrušiť livestreamingovú službu Mixer. Používateľov 22. júla presmeruje na službu Facebook Gaming, s ktorou najnovšie podpísala zmluvu. V rámci nej bude Microsoft pracovať na tom, aby svoju službu určenú na streaming hier xCloud začlenila do Facebooku, ktorý má "značný globálny dosah".
"Ukázalo sa, že čas potrebný na rast našej vlastnej livestreamingovej komunity bol neprimeraný v súvislosti s víziou a zážitkami, ktoré chcú Microsoft a Xbox ponúknuť svojim hráčom. Preto sme sa rozhodli zatvoriť Mixer a pomôcť komunite prejsť na novú platformu," uviedli zástupcovia služby Mixer.
Šéf Xboxu Phil Spencer vyhlásil, že prechod je súčasťou širšej dohody s Facebookom, pričom Xbox plánuje predstaviť nové hracie možnosti, ktoré budú v budúcnosti fungovať na Facebooku a Instagrame.
Facebook vyhlásil, že "s hrdosťou privíta každého z komunity Mixer v službe Facebook Gaming". "Pre tých, ktorí sa rozhodnú pre zmenu, urobíme všetko pre to, aby bol prechod čo najjednoduchší," uzavreli.


Zverejnenie pozitívneho testu srbského tenistu Novaka Djokoviča na koronavírus spustilo internetové preteky v tom, kto najviac dokáže ponížiť alebo inak mediálne ublížiť súčasnej mužskej svetovej jednotke. Francúzskemu denníku L´Equipe sa to celkom podarilo, keď na svojom webe zverejnil karikatúru Djokoviča ako šaša či blázna v červených šatách, súčasťou ktorých sú ozdobné prvky pripomínajúce grafické stvárnenie koronavírusu.
Rozbehnutý Djokovič má na kresbe naširoko roztvorené ruky a po francúzsky sa pýta ľudí: "Má niekto záujem o objatie?" Karikatúru dopĺňa veľavravný nápis DJOKOVID-19. Srbský denník Blic pripomína, že svetové médiá 33-ročného Srba nemajú príliš v láske a kritikou ho častujú oveľa častejšie ako jeho hlavných rivalov Rogera Federera a Rafaela Nadala.
Djokovič a jeho manželka na rozdiel od väčšiny ďalších účastníkov druhého turnaja v rámci exhibičnej série Adria Tour nezostali v Zadare, ale presunuli sa do Belehradu. V srbskej metropole sa nechali otestovať na koronavírus a obavy sa potvrdili.
Práve Djokovič a jeho rodina sú iniciátormi formátu exhibičných turnajov vo viacerých mestách bývalej Juhoslávie, ktoré mali v čase nútenej prestávky na hlavnom mužskom okruhu ATP slúžiť na rozohranie sa viacerým popredným hráčom. Djokovič na ne pozval aj ďalších tenistov z absolútnej špičky - Rakúšana Dominica Thiema, Nemca Alexandra Zvereva, Bulhara Grigora Dimitrova či Chorváta Marina Čiliča. Tí všetci s výnimkou Dimitrova absolvovali testy na koronavírus s negatívnym výsledkom. Na prvom turnaji série v Belehrade sa však porušili viaceré predpisy a normy súvisiace s prevenciou voči koronavírusu. V hľadisku sedelo 4000 divákov bez ochrany tváre, nedodržali sa potrebné vzdialenosti a navyše, Djokovič po zápase usporiadal hráčsku oslavu. V jednom z belehradských klubov sa aj pri tanci zabával s ďalšími hráčmi. Za to všetko čelí narastajúcej kritike z tenisového sveta.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.