26. 6. 2020

SLOVAK MEDIA NEWS


SLOVAK MEDIA NEWS



V prípade nálezu náboja od pištole v schránke investigatívneho reportéra portálu Aktuality.sk Petra Saba prijala polícia potrebné opatrenia, ktoré policajný prezident Milan Lučanský nechce z taktických dôvodov špecifikovať. Lučanský o tom informuje na sociálnej sieti na profile Polície SR.
"Oceňujem duchaprítomnosť rodiny redaktora, reagovali racionálne a vec hneď nahlásili na políciu. Prijali sme potrebné opatrenia, ktoré z taktických dôvodov nebudem špecifikovať. V danej veci prebieha vyšetrovanie, zatiaľ však podrobnosti zverejňovať nebudeme," uviedol Lučanský.
Portál Aktuality.sk v piatok ráno informoval, že Sabo si našiel vo štvrtok (25. 6.) v schránke bytu náboj od pištole. "Peter Sabo písal o drogovom podsvetí v Seredi, kauzách spájaných s exministrom spravodlivosti Gáborom Gálom, 'dépeháčkaroch' z južného Slovenska, kauze Dobytkár, analyzuje tzv. Kočnerovu knižnicu, píše o kauzách súvisiacich s dostavbou elektrárne Mochovce a podobne," napísal šéfredaktor portálu Peter Bárdy s tým, že s políciou urobili kroky, aby reportéra ochránili. O náleze informovali okrem Lučanského aj ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO).



Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) zostal zhrozený po tom, ako dostal informáciu o náboji, ktorý do poštovej schránky dostal novinár portálu Aktuality.sk. Potvrdil, že policajné zložky na prípade intenzívne pracujú. TASR o tom informovala riaditeľka tlačového odboru Ministerstva vnútra SR Barbara Túrosová.
"Je absolútne neakceptovateľné, aby sa ešte v dnešnej dobe vykonávali takéto primitívne zastrašovacie praktiky. Urobím všetko, čo bude v mojich silách, aby obeta, ktorú priniesol Ján Kuciak, nevyšla nazmar a hlavne, aby sa už nikdy takáto tragédia nezopakovala," uviedol minister.
Portál Aktuality.sk v piatok ráno informoval, že investigatívny redaktor Peter Sabo si našiel vo štvrtok (25. 6.) v schránke náboj od pištole. Písal napríklad o drogovom podsvetí v Seredi, kauzách spájaných s exministrom spravodlivosti Gáborom Gálom, 'dépeháčkaroch' z južného Slovenska, kauze Dobytkár, kauzách súvisiacich s dostavbou elektrárne Mochovce a analyzuje tiež tzv. Kočnerovu knižnicu. O náleze redakcia informovala okrem ministra vnútra aj policajného prezidenta Milana Lučanského. Ten ubezpečil, že polícia už prijala potrebné opatrenia.



Prokurátor podal na súd návrh na vzatie do väzby obvineného bývalého vysokého funkcionára Policajného zboru (PZ) Pavla V., stotožnil sa tak s návrhom vyšetrovateľa. TASR o tom informoval prokurátor z Krajskej prokuratúry v Bratislave Oliver Janíček. Pavla V. zadržali v stredu (24. 6.) príslušníci Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) v súvislosti s vyšetrovaním lustrácií novinárov.
"V trestnej veci obvineného Pavla V. bol 25. júna 2020 Krajskej prokuratúre Bratislava predložený vyšetrovací spis spolu s podnetom vyšetrovateľa PZ na podanie návrhu na vzatie obvineného do väzby," uviedol pre TASR Janíček. Dodal, že službukonajúci prokurátor sa po preskúmaní vyšetrovacieho spisu stotožnil s návrhom vyšetrovateľa Policajného zboru a podal na Okresný súd Bratislava III návrh na vzatie obvineného do väzby. Existuje totiž podľa neho obava, že bude pôsobiť na svedkov, znalcov, spoluobvinených alebo inak mariť objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie
Pavla V. obvinili zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a neoprávneného nakladania s osobnými údajmi v súvislosti s lustrovaním ďalších osôb, ktoré nie sú súčasťou novinárskej obce. V súčasnosti je podľa polície postavený mimo služby. Doteraz čelil podľa polície jednému obvineniu pre podozrenie zo spáchania rovnakých skutkov, teda za neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi a zneužitie právomoci verejného činiteľa, v súvislosti s lustrovaním nebohého Jána Kuciaka.





Copyright © TASR 2020