23. 6. 2020

Výročná cena Literárneho fondu za novinársku tvorbu v roku 2019

Výročná cena Literárneho fondu 

za novinársku tvorbu v roku 2019

Novinársku tvorbu v roku 2019 ocenil v utorok v Bratislave Literárny fond (LF). Do súťaže o jeho výročnú cenu, ktorú vyhlasuje výbor sekcie pre žurnalistiku a novinársku fotografiu, sa prihlásilo 156 súťažiacich s 334 príspevkami z oblasti spravodajstva, publicistiky a novinárskej fotografie. Výročnú cenu v kategórii publicistika získali Marcel Hanáček (RTVS, Rádio Regina Západ) a Lýdia Kokavcová (RTVS, Slovenská televízia). V kategórii spravodajstvo získal toto ocenenie Peter Dzurilla (TV Joj).
Mimoriadnu cenu LF za novinársku tvorbu v roku 2019 dostali v kategórii publicistika v podkategórii tlač Andrej Barát (Pravda), ďalej Jakub Filo, Juraj Fellegi, Adam Valček a redakcia SME za špeciálne vydanie denníka k uplynutiu prvého roku od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. V skupine rozhlas si mimoriadnu cenu odniesli Ivica Ruttkayová (RTVS, Rádio Devín) a Barbora Németh zo Slovenského rozhlasu, v podkategórii televízia Henrich Krejča (TV Markíza) za strihový film, ktorý je rekonštrukciou udalostí po vražde novinára Kuciaka a jeho snúbenice. V kategórii spravodajstvo ocenili Janu Veľasovú (TV Joj). V kategórii novinárska fotografia si mimoriadnu cenu LF opäť prevzal Michal Svítok z Tlačovej agentúry Slovenskej republiky za fotografiu Posledné preteky. "Vždy je to prekvapenie a vždy poteší takéto ocenenie práce," priznal Svítok. V ocenenej sérii fotografií zachytil posledné preteky Nasti Kuzminovej, ktorými sa rozlúčila s aktívnou kariérou.
Prémie za novinársku tvorbu za rok 2019 dostali v kategórii publicistika Jozef Sedlák (Denník Pravda), Eva Bombová (Evanjelický posol spod Tatier), Bianka Stuppacherová-Popovičová (Magazín Pravdy), Vladimír Kampf (Život), Peter Kapitán (Trend), Martina Raábová (Sme), v podkategórii internetové médiá Ľuba Lesná (dennikn.sk). V skupine rozhlas sa o prémie podelili Soňa Gyarfášová, Sylvia Hoffmannová, Hana Michalčíková, Kristína Bertičová, Kristína Chrenková, Lenka Dzobová (všetky Slovenský rozhlas), Lucia Pálešová a Ondrej Rosík (obaja Rádio Lumen). V časti televízia prémiu získali Lenka Stanková (TV Markíza), Katarína Začková a Ivan Brada (obaja RTVS). V kategórii spravodajstvo patrí prémia Michalovi Frankovi (Korzár), Jane Tomalovej (Podtatranské noviny), Petrovi Kováčovi, Romanovi Cuprikovi a Zuzane Kovačič Hanzelovej (všetci traja Sme) a Petrovi Jabrikovi so spoluautorom Kristiánom Sabom (Denník Korzár). V časti televízia prémie udelili Jane Obrancovej, Marii Balážovej Melníkovej (obe RTVS), Jozefovi Slivenskému (TA3), v kategórii novinárska fotografia patrí prémia Jozefovi Jakubčovi (Denník Sme).

Copyright © TASR 2020