2. 8. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 




Hviezda úspešného amerického televízneho seriálu Perníkový tatko a držiteľ cien Emmy za hlavnú úlohu Bryan Cranston vo štvrtok prezradil, že sa vyliečil z ochorenia COVID-19, mal iba mierne príznaky a daroval krvnú plazmu v nádeji, že jeho protilátky pomôžu ďalším ľuďom s týmto ochorením. Informácie priniesla v piatok tlačová agentúra Reuters.
Cranston s rúškom na tvári zverejnil správu vo videu na Instagrame. Ukázal aj doklady potvrdzujúce proces darovania plazmy v príslušnom centre, riadenom Kalifornskou univerzitou v Los Angeles.
Herec, scenárista a producent povedal, že mal iba mierne príznaky vrátane slabej bolesti hlavy, tlaku v hrudi a straty chuti a čuchu.
"Bol som jedným zo šťastlivcov," napísal 64-ročný Cranston. "Som vďačný, že to tak bolo, a vyzývam vás, aby ste nosili to prekliate rúško, umývali si ruky a zachovávali odstup," naliehal.
Cranston získal za hlavnú rolu v dramatickom seriáli Perníkový tatko viacero televíznych cien Emmy. V USA sa seriál prvýkrát vysielal v rokoch 2008 - 2013. Cranston v ňom stvárnil stredoškolského učiteľa chémie Waltera Whitea s finančnými problémami, ktorému zistia rakovinu pľúc. Učiteľ si chce zaplatiť drahú liečbu a zabezpečiť budúcnosť svojej rodiny, preto sa dá na kriminálnu dráhu a so svojím bývalým študentom začne vyrábať metamfetamín (slangovo perník, pervitín).





V kauze nedávnych útokov na účty známych ľudí na sociálnej sieti Twitter a za získanie peňazí podvodom od používateľov internetu boli obvinené a budú stíhané tri osoby. Oznámili to v piatok americkí prokurátori.
Úrad prokurátora štátu Kalifornia uviedol, že trestnému stíhaniu v prípade čelia 19-ročný Mason "Chaewon" Sheppard z Británie, ako aj 22-ročný Nima Fazeli z Floridy.
Podrobnosti o treťom obvinenom neboli úradmi zverejnené, ale prokurátor štátu Florida medzičasom oznámil trestné stíhanie proti 17-ročnému mladíkovi obvinenému z toho, že viedol masívny hackerský útok na kontá prominentných používateľov Twitteru.
Cieľom spomínaného počítačového útoku bolo obrať ľudí o peniaze podvodom. Zasiahnuté účty zverejňovali na Twitteri odkazy, ktoré od ľudí žiadali zaslanie príspevkov v kryptomene bitcoin, uviedla spravodajská stanica CNN.
Prokurátor okresu Hillsborough, Andrew Warren, v piatok na tlačovej konferencii potvrdil, že 17-ročný podozrivý z hackerských útokov bol zadržaný. Warren vtedy neuviedol, či mladík konal sám. Spresnil však, že bude čeliť obvineniam v 30 bodoch, vrátane organizovaného podvodu, krádeže identity a hackingu.
Keďže podozrivý má 17 rokov, jeho meno nemôže byť zverejnené, ale v štáte Florida môže byť za niektoré trestné činy finančného charakteru obvinený akoby bol už dospelý.
Podľa vyjadrenia prokuratúry Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a ministerstvo spravodlivosti po "komplexnom celoštátnom vyšetrovaní" dokázali podozrivého vystopovať a zadržať.
Jeho útokom boli zasiahnuté účty spoločností Apple a Uber, podnikateľov Elona Muska, Jeffa Bezosa či Billa Gatesa, i účty bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu a bývalého viceprezidenta Joea Bidena. V mene týchto ľudí páchatelia vyzvali používateľov internetu, aby zaslali bitcoiny na uvedenú adresu. Hackeri zasiahli aj účty firiem špecializujúcich sa na bitcoin.
Podľa Warrena šlo o "vysoko sofistikovaný" útok. Varoval tiež, že tento typ hackerského útoku by mohol narušiť globálne finančné trhy, ovplyvniť americkú politiku alebo medzinárodnú diplomaciu.
Trestné činy pripisované mladíkovi sa údajne odohrali v čase od 3. mája do 16. júla. Hackerský útok sa uskutočnil 15. júla. Twitter bol vtedy nútený na niekoľko hodín odstaviť svoje kľúčové stránky.


Copyright © TASR 2020



Sociálna a mikroblogovacia sieť Twitter natrvalo zakázala používať jej služby bývalému lídrovi Ku-Klux-Klanu. Podľa vyjadrenia spoločnosti David Duke opakovane porušuje nariadenia týkajúce sa "nenávistných prejavov".
Twitter zmenil svoju politiku v marci a už používateľom neumožňuje zdieľať odkazy na príspevky, ktoré obsahujú nenávistné prejavy. Podľa Ligy proti hanobeniu (ADL) je Duke "pravdepodobne najznámejší rasista a antisemita v Amerike". V júni dostal zákaz aj od služby YouTube.
Jeho posledný tweet súvisel s rozhovorom, ktorý mal s Germarom Rudolfom, ktorého v Nemecku odsúdili za popieranie holokaustu. V predchádzajúcich príspevkoch zas napríklad tvrdil, že odhalí "systematickú rasovú lož" alebo že "odhalil násilie voči bielym ľuďom" zo strany židovských médií.


Hekeri využili pri nedávnom útoku na Twitter informácie získané po tom, ako prostredníctvom telefónu oklamali niekoľkých zamestnancov sociálnej a mikroblogovacej siete.
Spoločnosť vo štvrtok odhalila zopár detailov o prípade, za ktorým podľa nej stojí "útok na niekoľkých zamestnancov prostredníctvom spear phishingu", čo je typ phishingu zameraný na úzku skupinu potenciálnych obetí.
"Tento útok sa spoliehal na dôležitý a zladený pokus o oklamanie niektorých zamestnancov a využitie ľudskej zraniteľnosti na získanie prístupu k našim interným systémom," napísali zástupcovia Twitteru.
Útok z 15. júla sa dotkol napríklad aj výkonného riaditeľa Tesly Elona Muska či rappera Kanyeho Westa a jeho manželky Kim Kardashian West. Páchatelia chceli nalákať ich sledovateľov, aby posielali bitcoiny na anonymný účet.
Hekeri napadli 130 účtov. Príspevky poslali zo 45 z nich, prenikli do správ v 36 účtoch a stiahli dáta zo siedmich.

Hackeri vnikli do spravodajských webstránok a zverejňovali na nich články, ktorých cieľom bolo diskreditovať Severoatlantickú alianciu (NATO). Poukázala na to bezpečnostná spoločnosť FireEye, podľa ktorej dezinformačná kampaň, prezývaná "ghostwriter", funguje už od roku 2017, informuje spravodajský portál BBC. Podľa odborníkov na kybernetickú bezpečnosť má kampaň znížiť podporu NATO v Litve, Lotyšsku a Poľsku.
Dezinformačná kampaň využíva "falošné spravodajské články, citácie, korešpondenciu a iné dokumenty navrhnuté tak, aby vyzerali, že pochádzajú od vojenských a politických predstaviteľov v cieľových krajinách," uvádza FireEye. Hoci sú falošné texty "v súlade s ruskými bezpečnostnými záujmami", nie je známe, kto za tým stojí.
Spravodajské weby obyčajne používajú systém manažérstva obsahu (CMS), aby vedeli spravovať veľké množstvo zverejnených článkov. Útočníci zjavne získali prístup do CMS cieľovej stránky a nahradili staré texty vlastným obsahom alebo zverejnili úplne nové články. Následne sa snažili tieto falošné články šíriť na sociálnych médiách, predtým, než ich stiahli. V jednom prípade na litovskej webstránke vlani zverejnili falošný článok o tom, že nemeckí vojaci znesvätili židovský cintorín. Tiež napríklad na webstránke vojenskej akadémie v Poľsku zverejnili falošnú správu od jej veliteľa, v ktorej vyzýval na boj proti "americkej okupácii".
Tieto útoky dopĺňali útočníci ďalšími metódami, ako napríklad zverejňovaním názorových textov a blogových príspevkov, ktoré napísali neexistujúci novinári, či falošnými e-mailami, ktoré vyzerajú, akoby prišli od vládnych úradníkov, vojenských dôstojníkov alebo novinárov.
Niektoré z útokov už skôr nahlásili úrady v jednotlivých krajinách. FireEye zozbierala rôzne jednotlivé útoky, o ktorých vo svojej správe tvrdí, že sú súčasťou "širšej ovplyvňovacej kampane".


Americký prezident Donald Trump oznámil, že zakáže aplikáciu TikTok, ktorú vlastní čínska firma. Novinárom, ktorí s ním cestovali na palube lietadla Air Force One, povedal, že by v tejto veci mohol podpísať nariadenie už v sobotu. "Čo sa TikToku týka, zakážeme ich v Spojených štátoch," vyhlásil Trump, ktorého cituje spravodajský portál BBC.
Americkí bezpečnostní predstavitelia vyjadrili obavy, že by videoaplikáciu, ktorú vlastní firma ByteDance sídliaca v Pekingu, mohli využiť na zbieranie osobných dát Američanov. TikTok má v USA mesačne okolo 80 miliónov aktívnych používateľov a zákaz by bol pre ByteDance veľká rana.
Hovorkyňa TikToku Hilary McQuaide sa na margo Trumpovho výroku odmietla vyjadriť, informuje denník The Washington Post. Ako dodala, spoločnosť "verí v dlhodobý úspech TikToku".

Spoločnosť Amazon je o krok bližšie k vyslaniu stoviek internetových satelitov na obežnú dráhu Zeme. Projekt Kuiper, ktorého cieľom je dostať na orbitu viac ako 3 200 družíc pre poskytovanie internetu, schválila americká Federálna komisia pre telekomunikácie (FCC). Amazon nešpecifikoval, kedy očakáva, že bude projekt prevádzkyschopný, FCC však uviedla, že musí mať do roku 2026 na obežnej dráhe polovicu svojich satelitov.
Amazon tvrdí, že družice projektu Kuiper by mohli poskytovať internet do oblastí sveta, kde nie je dostupný. Poskytovanie internetu ľuďom a firmám by tiež mohla byť pre spoločnosť nová oblasť podnikania.
Na iniciatívu plánuje Amazon vyhradiť 10 miliárd dolárov (v prepočte 8,4 miliardy eur). Vyvíjať a testovať satelity bude vo výskumnom zariadení v Redmonde v štáte Washington.
Na obežnú dráhu vyslalo svoje internetové družice niekoľko firiem, okrem iných SpaceX Elona Muska, ktorá buduje sieť Starlink.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.