6. 8. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Bábku britského premiéra Borisa Johnsona zverejnili pred avizovaným návratom satirickej televíznej šou Spitting Image (Presná podoba). Program bežal v rokoch 1984-1996.
Okrem bábky ministerského predsedu producenti zverejnili aj podobizne jeho poradcu Dominica Cummingsa a britského princa Andrewa, informovala v stredu stanica BBC.
Nová séria programu, ktorá sa vráti na obrazovky túto jeseň, je zároveň zameraná na zosmiešňovanie svetových politikov vrátane amerického prezidenta Donalda Trumpa či kremeľského šéfa Vladimira Putina. Spitting Image vytvorili karikaturisti Peter Fluck, Roger Law a Martin Lambie-Nairn.
Program bol nominovaný na deväť cien BAFTA, pričom získal dve, a na štyri ocenenia Emmy.
Johnson, zobrazený s neupravenými blond vlasmi a zle uviazanou kravatou, je jedným z troch úradujúcich britských premiérov, ktorých si zobral daný program za terč kritiky.
Cummings, známy svojím zmyslom pre menej formálnu módu, je zobrazený v modrej mikine a čiernej veste so strieborným golierom.
Šou je známa zobrazením bývalej konzervatívnej britskej premiérky Margaret Thatcherovej v pánskom obleku, nadávajúcej členom svojho vládneho kabinetu. Jej nástupca v úrade John Major bol skarikovaný ako nudná postava so záľubou v hrášku.
Neskorší britskí premiéri - labouristi Tony Blair a Gordon Brown -, ako aj konzervatívci David Cameron a Theresa Mayová tejto príležitosti byť parodovaný "unikli". Pôvodnú šou v jej najlepších časoch sledovalo 15 miliónov divákov.

Copyright © TASR 2020


Americká spoločnosť Microsoft chce rokovania s čínskym podnikom ByteDance o prípadnej akvizícii jej aplikácie TikTok uzavrieť do 15. septembra, ktoré ako lehotu stanovil americký prezident Donald Trump. Ak sa americká softvérová spoločnosť s ByteDance nedohodne, hodlá Trump aplikáciu v USA zakázať. Microsoft by mohol za TikTok zaplatiť až 30 miliárd dolárov, napísal server CNBC.
Obe strany sa na cene ešte napevno podľa CNBC nedohodli. Tá sa môže pohybovať v rozpätí od desať do tridsať miliárd dolárov. Do vyjednávania je zapojený aj americký minister financií Steve Mnuchin. Trump skôr vyhlásil, že transakcia musí priniesť americkému ministerstvu financií veľa peňazí. Podľa CNBC nie je jasné, ako by taká vec prebehla a či je vôbec legálna.
Microsoft v nedeľu potvrdil, že s ByteDance jedná o prevzatí aktivít TikToku v Spojených štátoch, Kanade, Austrálii a na Novom Zélande.
TikTok má v USA podľa odhadov zhruba 100 miliónov užívateľov. Akvizícia by ponúkla Microsoftu príležitosť stať sa veľkým konkurentom veľkých sociálnych médií, ako je Facebook a Snap. Microsoft vlastnú profesionálnu sociálnu sieť LinkedIn.
Trump ťaženie proti TikToku zdôvodňuje obavami, že čínske vlastníctvo firmy predstavuje riziko pre národnú bezpečnosť, pretože čínska vláda tak podľa neho môže získavať informácie o amerických občanoch.
TikTok sa stáva novým ohniskom sporu medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta. Vzťahy medzi USA a Čínou sa v posledných rokoch zhoršili kvôli obchodu, autonómiu Hongkongu, kybernetickej bezpečnosti a šírenie nového koronavírusu.

Copyright © ČTK 2020



Instagram spustil novú funkciu Reels na zdieľanie videí, ktorou konkuruje obľúbenej aplikácii TikTok. Novinka umožňuje používateľom nahrať a upraviť 15-sekundové videá so zvukom, pričom budú môcť použiť aj rôzne vizuálne efekty. Príspevky môžu zdieľať na Instagrame v sekcii "Preskúmať" a tiež v "Príbehoch".
Instagram a jeho materská spoločnosť Facebook v minulosti už viackrát úspešne napodobnili funkcie iných aplikácií. V roku 2016 napríklad zaviedli spomínané Príbehy, ktoré po 24 hodinách zmiznú, čo sa podobá aplikácii Snapchat.
Reels je dostupný pre operačné systémy iOS a Android vo viac ako 50 krajinách, medzi ktoré patria napríklad USA, India, Brazília, Francúzsko, Nemecko, Veľká Británia, Japonsko, Austrália i Slovensko.
Americký technologický gigant Microsoft najnovšie potvrdil, že napreduje s rokovaniami o kúpe amerických operácií videoaplikácie TikTok, ktorú vlastní čínska firma ByteDance. Microsoft by chcel kúpiť služby TikToku v USA, ale aj Kanade, Austrálii a na Novom Zélande.

Britský súd povolil, aby mená priateliek vojvodkyne Meghan, ktoré ju vlani obraňovali v anonymnom rozhovore pre americký magazín People, zostali v rámci jej prípadu voči Mail on Sunday utajené. Mená žien budú chrániť súdnym príkazom, "aspoň zatiaľ", uviedol sudca vyššieho súdu Mark Warby.
Spomínaný rozhovor v súčasnosti súvisí so žalobou Meghan na bulvárne noviny Mail on Sunday a ich vydavateľa Associated Newspapers za články s úryvkami "súkromného a dôverného" listu, ktorý napísala otcovi niekoľko mesiacov po svadbe s princom Harrym v roku 2018. Vojvodkyňa zo Sussexu v žalobe obviňuje noviny a vydavateľa z porušenia autorských práv, zneužitia súkromných informácií a porušenia britského zákona na ochranu osobných údajov.
Vojvodkyňa Meghan sa minulý mesiac vo svojej svedeckej výpovedi podanej na britskom vyššom súde vyjadrila, že sa Associated Newspapers vyhrážal zverejnením mien piatich žien, ktoré sa s People zhovárali anonymne, no sú menované v súdnych dokumentoch v rámci jej žaloby. Právni zástupcovia vydavateľa proti utajeniu argumentovali s tým, že priateľky v rozhovore spomenuli list, ktorý je predmetom žaloby, a sú "dôležité potenciálne svedkyne v kľúčovej otázke". Tiež tvrdili, že informovať bez možnosti odkazovať na mená vážne obmedzuje právo médií a odporcu informovať o prípade aj právo verejnosti sa o ňom dozvedieť. Žiadosťou Meghan sa súd v Londýne zaoberal minulý týždeň.
Vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu odstúpili z pozície vyššie postavených členov kráľovskej rodiny 31. marca a prestali tak plniť povinnosti v mene kráľovnej Alžbety II. V súčasnosti žijú aj so synom Archiem v Kalifornii.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.