4. 8. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Čína je pripravená podniknúť odvetné opatrenia voči Spojeným štátom, ak budú pokračovať v "nepriateľských krokoch" voči čínskym novinárom v USA. Uviedol to v utorok hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí.
Podľa hovorcu ministerstva Wang Wen-pina Spojené štáty od mája neschválili žiadosť žiadneho čínskeho novinára o predĺženie platnosti víz. Obmedzenia platnosti víz na 90 dní sa týkajú čínskych novinárov pracujúcich pre iné ako americké médiá. Opatrenie prijal Washington v máji, pričom čínski novinári majú po vypršaní platnosti víz možnosť požiadať o jej predĺženie.


Copyright © TASR 2020

Nová britská kampaň sa zameriava na zastavenie reklám súvisiacich s automobilmi, ktoré najviac znečisťujú životné prostredie. Zástupcovia Badvertising tvrdia, že vlády by mali zakázať reklamy na autá typu SUV rovnako, ako zakazujú propagáciu fajčenia.

Hovorca obchodnej spoločnosti Society of Manufacturers and Traders Mike Hawes pre BBC uviedol, že moderné SUV sú "najčistejšie" v histórii. Dodal, že mnohé z nich fungujú na elektrický pohon.

Každé štvrté z desiatich nových predaných áut v Británii je SUV, pričom plne elektrické sú zo stovky áut len dve. Správa think tanku The New Weather Institute a klimatickej organizácie Possible tvrdí, že trend v nákupe veľkých áut je spôsobený aj agresívnou reklamou. Obávajú sa, že globálny trend v rýchlo rastúcom nákupe väčších a viac znečisťujúcich SUV ohrozuje klimatické ciele. Autori takisto tvrdia, že elektrický pohon nie je riešením problému s SUV, keďže zdrojom znečistenia sú aj pneumatiky a brzdy. Poukázali tiež na to, že pri výrobe batérií sa uvoľňuje uhlík.

SUV sú problémom aj v mestskom prostredí. Podľa štúdie je viac ako 150-tisíc nových predaných áut príliš veľkých pre bežné parkovacie miesto v britských uliciach. Autori žiadajú zakázanie reklamy na autá, ktoré produkujú viac ako 160 gramov oxidu uhličitého na kilometer a sú dlhšie ako 4,8 metra.

Odborníčka na dopravné štúdie Jillian Anable z Leeds University vyhlásila, že "čím viac dokážeme zmenšiť veľkosť a hmotnosť vozidiel, ktoré šoférujeme, tým menej budeme musieť obmedziť ich počet na cestách". "Mali by sme tiež premýšľať nad tým, že na britskom trhu vôbec nebudeme predávať veľké autá, ktoré znečisťujú ovzdušie," uzavrela.



Komunikačná aplikácia WhatsApp, ktorú vlastní spoločnosť Facebook, zavádza novú funkciu na overovanie pravdivosti správ. Novinka umožní používateľom vyhľadať a overiť na internete správu, ktorú už iní používatelia najmenej päťkrát preposlali. Stačí ak pri správe klepnú na ikonu lupy. Funkcia "vyhľadávanie na webe" funguje pritom prostredníctvom nahrávania správ cez prehliadač používateľov a WhatsApp tak vôbec nevidí obsah vyhľadávanej správy.

Novinka je v pilotnom štádiu, a preto je zatiaľ k dispozícii len pre používateľov v Brazílii, Írsku, Mexiku, Spojenom kráľovstve, Spojených štátoch, Španielsku a Taliansku. Dostupná je v aplikáciách pre operačné systémy Android, iOs aj na webe. Kedy WhatsApp funkciu zavedie celosvetovo, zatiaľ nie je známe, píše portál TechCrunch.

WhatsApp v rámci boja proti dezinformáciám zaviedol v ostatnom období viacero opatrení, predstavil niekoľko funkcií aj obmedzení. V apríli napríklad predstavil obmedzenie preposielania správ. Spolupracuje tiež s viacerými organizáciami na overenie faktov po celom svete, aby pomohol overiť tvrdenia virálnych správ.


Regulačné orgány Európskej únie preskúmajú plán amerického gigantu Google na kúpu spoločnosti Fitbit, ktorá je výrobcom inteligentných hodiniek a náramkov. Výkonná komisia EÚ v utorok vyjadrila obavy, že plánovaná transakcia posilní pozíciu Googlu na trhu s online reklamou nárastom beztak veľkého množstva údajov, ktoré by spoločnosť následne mohla využiť na personalizáciu obsahu reklám.
Podľa komisárky EÚ pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerovej "cieľom vyšetrovania je uistenie sa, že kontrola spoločnosti Google nad údajmi zozbieranými prostredníctvom prenosných zariadení po zrealizovaní plánovanej obchodnej transakcie nenaruší hospodársku súťaž".
Google vlani v novembri súhlasil s odkúpením Fitbitu prostredníctvom materskej spoločnosti Alphabet za približne 2,1 miliardy dolárov. Tento zámer sa nestretol s pochopením viacerých skupín ochraňujúcich spotrebiteľov, ktoré vyslovili obavy z narušenia súkromia a protimonopolných opatrení.



©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Čína nemieni akceptovať, aby Spojené štáty ukradli akúkoľvek čínsku technologickú firmu a je pripravená zakročiť aj vo veci čínske firmy ByteDance a jej aplikácie TikTok. Napísal to dnes čínsky denník China Daily, ktorý patrí čínskej komunistickej strane. TikTok je tŕňom v oku amerického prezidenta Donalda Trumpa, podľa ktorého aplikácia predstavuje bezpečnostné riziko. V USA ju chce zakázať, iba ak by sa americká softvérová spoločnosť Microsoft dohodla, že americké aktivity od firmy ByteDance odkúpi.
Trump dal Microsoftu čas na dohodu do 15. septembra. K situácii sa v pondelok vyjadril aj obchodný poradca Bieleho domu Peter Navarro, ktorý v rozhovore v televízii CNN navrhol, aby Microsoft svojej účasti v Číne predal, či sa chystá kúpiť aplikáciu pre zdieľanie krátkych videí TikTok. "Vyvstáva nám tu otázka, či Microsoft nebude kompromitovaný. Čo keby Microsoft svojej účasti v Číne predať?" položil otázku Navarro.
China Daily v dnešnom vydaní píše, že zastrašovanie čínskych technologických firiem zo strany Spojených štátov je výsledkom politiky "Amerika na prvom mieste", ktorú presadzuje Trump a ktorá podľa Pekingu nemôže mať víťaza. Čína tak nemá inú možnosť, než sa podrobiť, alebo sa v odvetví vyspelých technológií vydať cestou boja kto z koho, napísal čínsky denník vo svojom úvodníku.
Čína má "veľa možností, ako odpovedať, ak (Trumpová) administratíva presadí svoj plán 'rozbiť a vylúpiť'," píše denník.
Microsoft v pondelok uviedol, že s firmou ByteDance jedná o prevzatí niektorých častí TikTok. Minister zahraničia Mike Pompeo cez víkend vyhlásil, že Trump sa chystá zasiahnuť proti čínskym softvérovým firmám, ktoré čínskej vláde sprístupnili dáta užívateľov, uviedla agentúra Reuters.
List Global Times, za ktorým tiež stojí čínska komunistická vláda, napísal, že spôsob, akým Washington zaobchádza s čínskymi podnikmi ByteDance a Huawei Technologies naznačuje, že Spojené štáty sa snažia svoje ekonomické väzby na Čínu pretrhnúť. Čína mala pritom len obmedzené možnosti poskytnúť týmto firmám ochranu tým, že by siahla k odvetným opatreniam voči americkým firmám, pretože Spojené štáty majú technologický náskok a vplyv na svojich spojencov, napísal čínsky denník.

Copyright © ČTK 2020