6. 8. 2020

HAVEL

HAVEL



Do slovenských kín príde 6. augusta životopisný film Havel režiséra Slávka Horáka, ktorého predchádzajúcu snímku Domáca opatera poslala Česká republika v roku 2015 ako národného kandidáta na Oscara. Magazín Variety vtedy Horáka vďaka tomu zaradil na svoj zoznam desiatich najnádejnejších svetových režisérov. Snímka Havel prinesie príbeh jednej z najvýraznejších postáv česko-slovenskej histórie disidentského obdobia, keď ešte Václav Havel nebol slávnou osobnosťou. Portrét štátnika však diváci a diváčky podľa Horáka čakať nemajú. Film sa sústredí na Havlov búrlivý osobný život, ktorému dominuje boj za pravdu a správnu vec, prenasledovanie, väzenie, ale aj milostné aféry, pochybnosti o sebe samom a humor.   V centre všetkého však stojí atypický, no o to silnejší vzťah s manželkou Olgou.
Dej filmu sa odohráva medzi rokmi 1968 a 1989 a zachytáva premenu hlavného hrdinu z ľahkovážneho, úspešného dramatika zo šesťdesiatych rokov cez bojovníka za ľudské práva v rokoch sedemdesiatych až po väzňa a potom vodcovskú osobnosť nežnej revolúcie v roku 1989. Dejiny sú ale až v druhom pláne, dráma Havel ponúka predovšetkým veľký, vzrušujúci a málo známy príbeh osobnosti svetového významu.
Scenár filmu vznikal tri roky, napísal ho režisér spolu s dramaturgom Rudolfom Suchánkom. Mnohé dramatické momenty príbehu podľa nich vychádzajú zo skutočných udalostí, niektoré sú však i výsledkom autorskej predstavivosti. „Havel je hraný film, nie učebnica. Ako hovoria všetci veľkí rozprávači, nikdy nenechajte stáť fakty v ceste dobrému príbehu,“ zdôraznil režisér.
V hlavnej úlohe sa vo filme predstaví držiteľ ceny Thálie Viktor Dvořák. „Čítal som, pozeral som si záznamy, pýtal som sa ľudí, ktorí Václava Havla zažili. Okrem toho som doma pred natáčaním ráčkoval,“ povedal herec o náročnej príprave. Olgu Havlovú si zahrala Anna Geislerová. „Bola to pre mňa výnimočná úloha, je to iné, keď hráte skutočného človeka, navyše človeka, ktorého si vážite. Olga je žena, ku ktorej cítim obrovskú úctu, a potom tu zrazu stojím v župane s cigaretkou v ruke. Bolo to zvláštne a mala som z toho trochu husiu kožu,“ vyznala sa herečka. Výraznou a neprehliadnuteľnou postavou filmu je i Havlov kamarát, herec, burič a živel Pavel Landovský, ktorého stvárnil Martin Hofmann.„Temperamentný, odvážny a skutočný,“ opísal svojho hrdinu.
V ďalších úlohách sa vo filme predstavia Barbora Seidlová, Jiří Bartoška, Stanislav Majer či slovenský herec Adrian Jastraban.



©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.