2. 8. 2020

Návrat kozmonautov z misie Demo-2 naživo na Dvojke

Návrat kozmonautov z misie Demo-2

 naživo na Dvojke 



Prví americkí astronauti, ktorí sa dostali na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) na palube kozmickej lode Crew Dragon súkromnej spoločnosti SpaceX, sa zrejme nevydajú na spiatočnú cestu podľa pôvodného plánu v sobotu. Situáciu totiž komplikuje hurikán Isaias, uviedla v piatok vesmírna agentúra NASA.
Po úspešnom živom prenose štartu misie Demo-2 sa diváci RTVS môžu tešiť na priamy prenos návratu posádky na Zem. Špeciálne vydanie talkshow o vede EXPERIMENT s podtitulom Naživo návrat na Zem prinesie na obrazovky Dvojka už túto nedeľu 2. augusta o 20.10 h.
Počas návratu z vesmíru budú môcť astronauti pristáť na siedmych rôznych miestach pri pobreží USA. Miesto pristátia sa vyberie na základe výpočtov odborníkov z NASA v deň misie na základe aktuálneho počasia a ideálnych podmienok. Na každom zo siedmich stanovíšť bude pripravený 40-členný tím z NASA, ktorý následne vyloví modul s kozmonautmi z oceánu.
„Maximálna teplota pristávacieho modulu Crew Dragon počas pristávacieho manévru bude 3500 stupňov. Pri pristávaní budú použité 2 sady padákov. Všetko budeme sledovať naživo,“ hovorí Matej Novák, dramaturg relácie Experiment.
Celý priebeh pristávania bude v štúdiu komentovať astronóm Jiří Šilha z Katedry astronómie, fyziky Zeme a meteorológie Univerzity Komenského s moderátorom Gregorom Marešom.
„Veľmi sa teším na toto špeciálne vydanie relácie Experiment. Živé vysielanie štartu misie Demo-2 bolo pre nás aj pre divákov ako televízny thriller. Nikto nevedel ako to dopadne a všetci sme boli v napätí. Diváci si sami vyžiadali, že chcú vidieť aj pokračovanie. Som zvedavý a teším sa na dávku napätia pri sledovaní návratu posádky naspäť na Zem,“ neskrýva nadšenie Gregor Mareš.
Špeciálne vydanie relácie EXPERIMENT: Naživo návrat na Zem budú diváci môcť sledovať aj on-line na webe www.rtvs.sk a tiež na facebookovom profile RTVS.
Fanúšikovia vedy sa môžu tešiť na nové diely relácie Experiment pravidelne každý štvrtok od 10. septembra na Dvojke a divákov, ktorí sa zaujímajú o astronómiu určite poteší nová 5-dielna séria BBC s názvom Planéty, ktorú budú môcť sledovať na Dvojke od 2. septembra každú stredu večer.