3. 8. 2020

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Slovenská asociácia novinárov (SAN) žiada Ministerstvo kultúry SR, aby namiesto rušenia fondov opravilo Tlačový zákon a v ňom zviditeľnilo postavenie a definíciu novinára, keďže v zákone sa vôbec nevyskytuje. Uvádza sa to v stanovisku asociácie, ktoré agentúre SITA zaslal jej predseda Štefan Dlugolinský.

Ako ďalej priblížil, SAN je návrhom ministerstva, ktoré má za cieľ zmeniť doterajší zákonom ustanovený spôsob existencie fondov, znepokojená. Podľa asociácie novinárov sa počas 27 ročnej existencie fondov zreteľne ukázala ich opodstatnenosť. „Nechápeme, prečo chce ministerstvo kultúry rušiť či meniť to, čo dobre funguje na prospech novinárskej obce, najmä bez zasahovania politikov. Už v minulosti sme registrovali snahy politikov o zrušenie fondov. Vieme, že fondy je jednoduché zrušiť, keďže vládnuce strany majú v parlamente ústavnú väčšinu,“ uvádza sa v stanovisku.

Podľa SAN sa však núka otázka, či je takýto postup správnou demokratickou cestou pri riešení problémov, ktoré má novinárska obec a umelecké zväzy pri obhajovaní svojej existencie a nezávislosti.

Členov SAN sa týka predovšetkým Literárny fond, ktorý bol zriadený na podporu umelcov, spisovateľov a novinárov. „Aj napriek tvorivému, často špičkovému výkonu nedosahujú ani finančný štandard pracovníkov v iných sférach ľudskej činnosti, napríklad vo výrobe. Tvorivá práca je na malom slovenskom trhu veľmi slabo honorovaná a vydať knihu je pre renomovaného spisovateľa či novinára veľmi ťažkým orieškom,” uvdáza SAN s tým, že prekonať finančné bariéry pri vydávaní kníh pomáha práve Literárny fond.

„Fond rieši aj sociálne a zdravotné problémy novinárov, ktorí sú organizovaní i neorganizovaní v jednotlivých profesijných organizáciách. Literárny fond je v podmienkach podvyživenej slovenskej kultúry garantom literárnej (umeleckej) tvorby a mnohokrát aj záchrancom jej existencie,” tvrdí asociácia.

Slovenská asociácia novinárov je zaregistrovaná na ministerstve kultúry od decembra 2000. V súčasnosti má 670 členov pracujúcich v rôznych médiách.



©2020, Autorské práva S ITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

BTW. Toto je SAN:


Predseda: Mgr. art. Štefan Dlugolinský, 
Prvý podpredseda: Mgr. Ľudovít Števko, 
Podpredseda : Mgr. Roman Michelko
Tajomníčka : Ing. Eva Zelenayová