1. 11. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS 



Tisíce ľudí v Bangladéši a Pakistane v piatok protestovali proti postoju francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona voči islamistickému extrémizmu. Informovali o tom agentúra AP a AFP.
Desaťtisíce moslimov pochodovali v bangladéšskom hlavnom meste Dháka. Demonštranti podľa AP pálili figuríny predstavujúce Macrona a žiadali bojkot francúzskych výrobkov. Protesty po tradičných piatkových modlitbách hlásili aj na ďalším miestach v krajine.
Ľudia z rôznych islamistických politických strán a zoskupení v uliciach Dháky žiadali, aby Bangladéš prerušil vzťahy s Francúzskom, ktoré je pre ázijskú krajinu dôležitým poskytovateľom pomoci a obchodným partnerom, píše AP.
Ľudia protestovali aj na viacerých miestach v Pakistane vrátane hlavného mesta Islamabad, kde demonštranti hádzali do policajtov kamene, píše AFP. Polícia použila slzotvorný plyn. Približne 2000 demonštrantov pochodovalo smerom k francúzskemu veľvyslanectvu.
Protesty sa konali i v najväčšom pakistanskom meste Karáči na juhu krajiny. V meste Láhaur na východe zaplnili ulice účastníci náboženského obradu, ktorý sa konal pri príležitosti islamského sviatku Mawlid na počesť narodenia proroka Mohameda. V meste Multán vo východnej provincii Pandžáb demonštranti podpálili figurínu s podobizňou Macrona a dožadovali sa pretrhnutia vzťahov s Francúzskom.
Pakistanský premiér Imrán Chán obvinil Macrona z útokov na moslimskú vieru a vyzval islamské krajiny, aby spolupracovali s cieľom čeliť rastúcej islamofóbii v európskych krajinách.
V Afganistane členovia Hezbe islámí (Islamskej strany) podpálili francúzsku vlajku. Vodca strany Gulbuddín Hekmatjár varoval Macrona, že ak "nedostane situáciu pod kontrolu, blížime sa k tretej svetovej vojne a Európa ponesie zodpovednosť."
Podobné protesty sa očakávali aj v Libanone a v pásme Gazy.
Macron vyhlásil zintenzívnenie boja proti radikálnemu islamu po tom, ako pri Paríži 16. októbra mladý moslim čečenského pôvodu brutálne zavraždili stredoškolského učiteľa dejepisu, ktorý ukázal študentom karikatúry moslimského proroka Mohameda.
Francúzsky líder v reakcii na vraždu verejne podporil slobodu prejavu, ktorá podľa neho zahŕňa aj zverejňovanie karikatúr. Výroky Macrona vyvolali protesty v mnohých krajinách islamského sveta a nárast napätia v ich vzťahoch s Francúzskom.
V uplynulých dňoch sa vo Francúzsku odohrala séria útokov, ktoré vláda pripisuje moslimským extrémistom. Vo štvrtok 21-ročný Tunisan zabil nožom v Bazilike Matky Božej v Nice troch ľudí. V ten istý deň zaútočil muž nožom na príslušníka ochranky francúzskeho konzulátu v saudskoarabskom meste Džidda, ktorému spôsobil len ľahké zranenia.




Bruselská mestská časť Molenbeek suspendovala učiteľa, ktorý žiakom ukazoval karikatúry proroka Mohameda v rámci diskusie o zabití francúzskeho učiteľa dejepisu zo 16. októbra. Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na hovorcu Molenbeeku.
Učiteľ ukázal jednu z karikatúr zverejnených vo francúzskom satirickom magazíne Charlie Hebdo. Tú istú karikatúru použil i zavraždený francúzsky učiteľ Samuel Paty.
"Naše rozhodnutie je založené výlučne na skutočnosti, že sú to obscénne obrázky," povedal hovorca starostky štvrte Molenbeek. Dodal, že úrady by postupovali rovnako i v prípade, ak by nešlo o obrázky proroka Mohameda.
Na zmienenom obrázku sú zobrazené genitálie postavy, ktorá kľačí nahá. Žiaci boli vo veku 10 - 11 rokov. Dvaja alebo traja rodičia sa podľa hovorcu v tejto súvislosti sťažovali.
Dočasné pozastavenie výkonu zamestnania nie je podľa starostkinho hovorcu trestom, má však za úlohu udržať poriadok, kým sa neskončí disciplinárne konanie.
Samuela Patyho zavraždili 16. októbra v Conflans-Sainte-Honorine v metropolitnej oblasti Paríža. Páchateľom bol 18-ročný islamista čečenského pôvodu Abdoullakh Anzor, ktorý svojej obeti dlhým nožom oddelil hlavu od tela. Polícia útočníka neskôr zastrelila.
Paty predtým v rámci hodín o slobode prejavu ukázal študentom karikatúry proroka Mohameda zverejnené v satirickom magazíne Charlie Hebdo.
Vražda šokovala Francúzsko a evokovala spomienky na útok, ktorý sa odohral pred piatimi rokmi v parížskej redakcii satirického časopisu Charlie Hebdo.
Francúzsky prezident Emmanuel Macron v reakcii na vraždu verejne podporil slobodu prejavu, ktorá podľa neho zahŕňa aj zverejňovanie karikatúr. Výroky Macrona vyvolali protesty v mnohých krajinách islamského sveta a nárast napätia v ich vzťahoch s Francúzskom.
V Belgicku - podobne ako v susednom Francúzsku - v posledných rokoch zaznamenali viacero útokov. Štvrť Molenbeek, kde veľkú časť obyvateľstva tvoria moslimovia, je známa ako ohnisko radikálneho islamu, píše AFP.


                             
Medzinárodná mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc (RSF), ktorá obhajuje slobodu tlače a médií, v piatok obvinila sociálnu sieť Facebook z toho, že vo Vietname blokuje príspevky s odkazmi na články nemeckých médií, ktoré kritizujú vietnamskú vládu. Informáciu priniesla tlačová agentúra DPA.
Vietnamský novinár Trung Khoa Le žijúci v Nemecku kontaktoval organizáciu po tom, ako v polovici októbra vo Vietname zablokovali štyri jeho príspevky na sociálnej sieti "z dôvodu tamojších právnych obmedzení".
Reportéri bez hraníc uviedli, že zablokované príspevky obsahovali odkazy na články v berlínskom denníku Die Tageszeitung, ktoré informovali o údajnej príbuznej osobe vietnamského ministra vnútra, ktorá má byť zapletená do pašovania drog.
Ďalší príspevok odkazuje na článok nemeckej verejnoprávnej televízie ARD o skupine hackerov z Vietnamu, ktorí údajne špehovali kritikov režimu v Nemecku.
Hovorca Facebooku pre DPA potvrdil, že niektoré odkazy sú vo Vietname zablokované, a dodal, že prevádzkovanie siete bolo v uplynulých mesiacoch v krajine "skutočnou výzvou".
Hovorca dodal, že firma chce viesť konštruktívne rozhovory s krajinami, kde sociálnu sieť prevádzkuje, pričom zdôraznil, že cieľom spoločnosti je brániť slobodu slova na celom svete. Doplnil, že Facebook urobí všetko pre to, aby mohol naďalej Vietnamcom sprístupňovať svoje služby.
Predseda RSF v Nemecku Christian Mihr uviedol, že "v krajinách s obmedzenou slobodou tlače dávajú sociálne siete ako Facebook novinárom možnosť slobodne písať", pričom Facebook si musí uvedomiť túto svoju zodpovednosť a "neustúpiť požiadavkám autoritárskych režimov na cenzúru".

                              
Kanadský premiér Justin Trudeau v piatok bránil slobodu prejavu, ale dodal, že "nie je bezhraničná" a nemala by "svojvoľne a zbytočne ubližovať" určitým komunitám. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.
"Vždy budeme brániť slobodu vyjadrovania," povedal Trudeau v reakcii na otázku o práve ukazovať karikatúru proroka Mohameda, ako to urobil francúzsky satirický magazín Charlie Hebdo.
"Sloboda vyjadrovania nie je bez hraníc. Máme sami pred sebou povinnosť konať s úctou voči ostatným a snažiť sa svojvoľne či zbytočne neubližovať tým, s ktorými tvoríme spoločnosť a žijeme na tejto planéte," dodal kanadský premiér.
Trudeau sa takto dištancoval od francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a vyzval na "starostlivé" využívanie slobody prejavu.
"V pluralistickej, rôznorodej a úctivej spoločnosti, ako je tá naša, máme sami pred sebou povinnosť uvedomovať si účinok svojich slov a činov na ostatných ľudí, obzvlášť na tie komunity a obyvateľov, ktorí stále zažívajú veľkú diskrimináciu," vysvetlil kanadský premiér.
Tak ako to Trudeau urobil v predchádzajúci deň s lídrami Európskej únie, aj tentoraz odsúdil nedávne teroristické útoky vo Francúzsku ako "odporné a ešte raz odporné".
"Je to neobhájiteľné a Kanada z hĺbky srdca odsudzuje tieto činy a stojí pri svojich francúzskych priateľoch, ktorí zažívajú mimoriadne ťažké časy," doplnil Trudeau.
Vo štvrtok boli v kostole v juhofrancúzskom meste Nice na smrť dobodaní traja ľudia - zločin spáchal Tunisan, ktorého polícia zadržala.
Na Blízkom východe vypukol po útokoch hnev namierený proti Francúzsku a jeho prezidentovi Macronovi za to, že bránil právo zverejniť karikatúry proroka Mohameda v Európe.
Macron ich obhajoval minulý týždeň na smútočnom obrade na počesť zavraždeného učiteľa Samuela Patyho, ktorému útočník na ulici oddelil hlavu od tela po tom, ako pedagóg na hodine o slobode prejavu ukazoval žiakom karikatúry proroka Mohameda.


                                  

Administratíva Donalda Trumpa utrpela ďalšiu porážku v boji proti čínskej aplikácii na zdieľanie krátkych videí TikTok.
Pennsylvánska sudkyňa Wendy Beetlestone zablokovala nariadenie ministerstva obchodu, ktoré malo začať platiť 12. novembra a ktoré by v podstate znamenalo koniec činnosti TikToku v USA. Sudkyňa vyhovela návrhu troch autorov videí, ktorí si videami na TikToku zarábajú na živobytie, a vydala predbežné opatrenie.
Sudkyňa uviedla, že nariadenie ministerstva obchodu by znamenalo ukončenie činnosti TikToku v USA. Aplikácia je podľa nej platformou vyjadrenia. Po celom svete ju používa 700 miliónov ľudí, z toho 100 miliónov v USA a z nich minimálne 50 miliónov denne.
Už predtým 27. septembra washingtonský sudca Carl Nichols vydal predbežné opatrenie na žiadosť ByteDance, čo je materský koncern TikToku, ktorým zablokoval snahu ministerstva obchodu nariadiť, aby obchody s aplikáciami spoločností Apple a Google prestali v USA ponúkať aplikáciu TikTok na stiahnutie pre nových používateľov.
Medzitým pokračujú rokovania o finalizácii predbežnej dohody, podľa ktorej by mali v TikToku získať podiel americký maloobchodný reťazec Walmart a softvérový koncern Oracle. Vzniknúť má nová spoločnosť TikTok Global, ktorá by mala na starosti operácie TikToku v USA.




Copyright © TASR 2020