7. 11. 2020

Zomrel Michail Žvaneckij

Zomrel Michail Žvaneckij



Legendárny ruský spisovateľ, satirik a stand-up komik Michail Žvaneckij, ktorý zosmiešňoval absurdity sovietskeho, ako aj postsovietskeho každodenného života, zomrel v piatok vo veku 86 rokov. Príčina jeho smrti nebola bezprostredne známa, informujú tlačové agentúry AFP a TASS.
Žvaneckij sa narodil 6. marca 1934 v ukrajinskej Odese, kde vyštudoval za námorného inžiniera a neskôr pracoval v obchodnom prístave. Svoju kariéru náhle zmenil, keď začal písať prvé monológy a poviedky. V 60. rokoch si osvojil žáner stand-up comedy, charakteristický živým a sólovým vystupovaním pred publikom.
Postupne sa vypracoval na jedného z najobľúbenejších satirikov v bývalom Sovietskom zväze a mnohé frázy z jeho vtipov "zľudoveli". Jeho vystúpenia sa nahrávali na audiokazety a mnohí poznali jeho skeče spamäti. Žvaneckij počas svojich one-man show prednášal monológy osobitým štýlom a s prázdnym pohľadom.
Humor zohrával v ZSSR významnú úlohu, umožňujúc umelcom obchádzať politickú cenzúru a radovým občanom ľahšie znášať svoj hnev a frustráciu. Žvaneckij bol taký populárny, že mu úrady dovolili robiť si posmech z reality sovietskeho života vrátane byrokracie či nedostatku potravín bez toho, aby mu hrozilo zatknutie.
Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril jeho rodine "hlbokú sústrasť", uviedol Kremeľ. "Jeho príbehy, aforizmy i ostré slová sa stali symbolom jednej epochy," uviedol Putin vo vyhlásení. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj - sám bývalý komik - tiež vyjadril sústrasť a vyhlásil, že je veľkým fanúšikom zosnulého satirika.

Copyright © TASR 2020