3. 11. 2020

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS



Americký herec Johnny Depp v pondelok prehral súdny spor s britským denníkom The Sun. Depp obvinil noviny z nactiutŕhania, pretože o ňom písali ako o páchateľovi domáceho násilia, a voči pondelkovému verdiktu sa mieni odvolať. Informovala o tom agentúra AFP.
Sudca Vrchného súdu v Londýne Andrew Nicol rozhodol, že sporný článok, podľa ktorého Depp bil svoju vtedajšiu manželku Amber Heardovú, bol vo svojej podstate pravdivý.
"Obete domáceho násilia nesmú byť nikdy umlčiavané, ďakujeme sudcovi za jeho starostlivé zváženie (prípadu) a ďakujeme Amber Heardovej za jej odvahu svedčiť na súde," uviedol denník The Sun.
Deppoví právnici však uviedli, že súd sa rozhodol ignorovať "kopu protidôkazov", ktoré vyvracali Heardovej tvrdenia. Hercova právnička Jenny Afiaová uviedla, že by bolo "absurdné", keby sa Depp proti rozhodnutiu súdu neodvolal.
Britský zákon o nactiutŕhaní patrí medzi najprísnejšie v západnom svete; dôkazné bremeno v takýchto sporoch je na strane médií.
Mediálny dom News Group Newspaper, pod ktorý patrí aj denník The Sun, počas súdneho procesu prezentoval 14 údajných incidentov, počas ktorých mal Depp fyzicky napadnúť Heardovú. Sudca na základe predložených dôkazov dospel k záveru, že 12 z nich sa skutočne stalo.
Depp všetky obvinenia z domáceho násilia odmieta. Spolu so svojim právnym tímom označil svoju exmanželku za manipulatívnu osobu, ktorá si všetky obvinenia vymyslela s cieľom získať peniaze a slávu. Deppové bývalé partnerky Winona Ryderová a Vanessa Paradisová ho obe označili za "láskavého" a "nenásilného", píše AFP.
Heardová už predtým Deppa obvinila, že medzi rokmi 2013-16 sa jej najmenej 14-krát vyhrážal smrťou. Zvyčajne po tom, čo sa opil alebo zdrogoval. Hovorí aj, že známy herec ju verbálne i fyzicky týral.
Opísala ho ako "extrémne manipulatívneho človeka", ktorý "využíva svoju charizmu, aby v ľuďoch vytvoril dojem reality," uvádza britská spravodajská stanica BBC. Heardová ďalej uviedla, že počas hádky v hotelovej izbe v Tokiu v roku 2015 si na ňu Depp kľakol a udrel ju zozadu do hlavy.
Amber Heardová sa s Deppom stretla počas nakrúcania filmu Rumový denník (The Rum Diary). V roku 2015 sa zaňho vydala. O dva roky sa pár rozviedol, približuje BBC. 

                             


Nemecká polícia vyšetruje populárneho sýrskeho satirika, ktorý natočil kontroverzné video zamerané voči francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters.
Sýrčan v Berlíne natočil video, na ktorom - oblečený v tradičnom arabskom odeve s turbanom na hlave - bičoval spútaného muža v maske, ktorá zobrazovala tvár francúzskeho prezidenta.
Video taktiež zachytáva 23-ročného satirika Fájiza Kanfaša, ktorý má na kanáli Youtube viac ako milión sledovateľov, ako postavu zobrazujúcu Macrona ťahá za sebou na vôdzke. Prechádza pritom ulicou Sonnenallee v berlínskej štvrti Neukölln, kde žije mnoho Arabov i Turkov. Ľudia na ulici sa natáčanej scéne prizerali s nadšením.
Satirik Fájiz Kanfaš využíva svoje konto na Youtube na propagovanie islamu ako mierumilovného náboženstva. V Nemecku žijú približne tri milióny Turkov a 800.000 Sýrčanov, pripomína Reuters.
Hovorca berlínskej polície priblížil, že úrady skúmajú, či dané video predstavuje podnecovanie k páchaniu násilia alebo či ide len o satiru. Samotný Sýrčan uviedol, že ho už vo veci vypočula polícia. Tvrdí pritom, že prostredníctvom videa chcel len ukázať Nemcom a iným obyvateľom Západu, že sloboda vyjadrovania má svoje hranice.
"Mojím úmyslom nikdy nebolo podnecovať k násiliu," povedal Kanfaš v telefonickom rozhovore z Berlína, kde žije už štyri roky po úteku zo Sýrie. "Chceli sme povedať len toľko, že ak sloboda vyjadrovania umožňuje urážať nášho proroka, potom sa neurážajte, ak urazíme vašich lídrov," vyhlásil.
Macron vyvolal mohutné protesty vo viacerých prevažne moslimských štátoch svojimi výrokmi a podporou zobrazovania karikatúr proroka Mohameda. Moslimovia totiž tieto karikatúry považujú za rúhanie a urážku zakladateľa svojho náboženstva. V posledných týždňoch prišli vo Francúzsku o život pri útokoch, pravdepodobne motivovaných ideológiou radikálneho islamizmu, štyria ľudia, pripomína Reuters. 




Sociálna sieť Twitter zablokovala v pondelok príspevok amerického prezidenta Donalda Trumpa, v ktorom len niekoľko hodín pred dňom volieb ostro kritizoval najvyšší súd a bez dôkazov ho obvinil, že jeho nedávny verdikt o hlasovacích právach umožní volebné podvody a "násilie v uliciach". Informovala o tom tlačová agentúra DPA.
Najvyšší súd nedávno povolil americkému štátu Pensylvánia započítať v prezidentských voľbách aj hlasy, ktoré prídu poštou do troch dní po volebnom dni, teda po 3. novembri. Súd tak dal za pravdu miestnym úradom v Pensylvánii. Trump pritom strávil celé mesiace protestovaním proti hlasovaniu poštou a bez poskytnutia dôkazov tvrdil, že taká forma hlasovania povedie k podvodom.
"Rozhodnutie najvyššieho súdu o hlasovaní v Pensylvánii je VEĽMI nebezpečné. Umožní bezuzdné a nekontrolovateľné podvádzanie a podkope celý náš právny systém. Takisto vyvolá násilie v uliciach. Niečo s tým treba urobiť!" napísal prezident na Twitteri.
Twitter zabránil užívateľom v retvítovaní tohto Trumpovho príspevku a zverejnil aj varovanie v tomto znení: "Časť alebo celý obsah tvítu je sporný a môže zavádzať pri téme volieb či iného občianskeho diania."
Facebook tiež pridal k tomu istému príspevku na Trumpovom účte upozornenie.
Twitter zablokoval alebo skryl Trumpove tvíty už mnohokrát, obzvlášť vtedy, keď prezident spochybňoval zákonné spôsoby predčasného hlasovania, napríklad poštou.
V pondelok zostávalo do oficiálneho začiatku volebného dňa len niekoľko hodín, ale republikán Trump a kandidát demokratickej strany na prezidentský úrad Joe Biden sa ešte snažili prilákať voličov do svojho tábora. Kampaň robili v takzvaných nerozhodnutých štátoch, ktoré chcú získať, aby si zaistili víťazstvo.
V predstihu odovzdalo hlas takmer 98 miliónov ľudí po celej krajine. V roku 2016 pritom odovzdalo hlas celkovo okolo 140 miliónov voličov, čo znamená, že tohtoročná účasť môže byť historická.
Trump využil zhromaždenia, a aj spomínaný Twitter, na tvrdú kritiku svojich odporcov a najvyššieho súdu.
Na stretnutí s voličmi v štáte Severná Karolína opísal Bidena ako "kariérneho politika, ktorý vás nenávidí". A seba označil za "outsidera, ktorí vás bude brániť tak, ako vás nikto nikdy nebránil".
Republikán Trump strávil v Bielom dome štyri roky a pred rokom 2016 nikdy nezastával žiaden verejný úrad. Toto vyzdvihoval ako plus oproti Bidenovi, bývalému senátorovi a viceprezidentovi, ktorý strávil vo Washingtone štyri desaťročia.
Biden odcestoval do Ohia, ďalšieho štátu názorovo rozdeleného takmer na polovice, a priviedol aj štyri vnúčatá. Sľúbil, že v prípade víťazstva sa bude starať o občanov ako o rodinu, a ostro skritizoval prezidenta. "Donald Trump nie je silný, je slabý. Je to prezident, ktorý nechápe nielen pojem obetovania sa, nechápe ani odvahu," obvinil ho Biden.
Súperenie nie je ani zďaleka rozhodnuté. Zhromaždenia v poslednej chvíli môžu ešte zaúčinkovať.
Trump tvrdí, že Biden zničí americkú ekonomiku, keď v boji proti pandémii koronavírusu zavedie prísny lockdown (zastavenie krajiny). Vyhlasuje tiež, že demokrati sú radikálni socialisti, ktorí sú za otvorenie hraníc a proti sektoru energetiky.
Biden, ktorý sa počas dlhej kariéry prejavuje ako stredoľavý demokrat, a nie radikál, prisľúbil, že ochráni prístup k zdravotnej starostlivosti a sociálne výhody pre starších ľudí - ale zároveň vytvorí nové pracovné miesta prostredníctvom zelenšej ekonomiky.


Copyright © TASR 2020