7. 11. 2020

 MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 


Spoločnosť Twitter v piatok oznámila, že sa rozhodla natrvalo zrušiť účet bývalého poradcu Bieleho domu Stevea Bannona, ktorý po utorkových prezidentských voľbách na tejto sociálnej sieti vyzýval na stredovekú popravu federálnych činiteľov. Informovala o tom agentúra AFP.
Spoločnosť uviedla, že Bannonov účet @WarRoomPandemic bol "natrvalo pozastavený pre porušenie pravidiel Twitteru", a to konkrétne ich politiky týkajúcej sa "glorifikácie násilia".
Predtým, ako Twitter účet zablokoval, bol na ňom aj príspevok, v ktorom Bannon vyzýval na odrezanie hláv riaditeľovi Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Christopherovi Wrayovi a tiež hlavnému odborníkovi Bieleho domu na nový druh koronavírusu Anthonymu Faucimu.
Bannon tvítoval, že by obom "nabodol hlavy na kopije" a vystavil v Bielom dome ako "varovanie federálnym byrokratom". Okrem Twitteru zverejnil video s takýmto odkazom aj na svojom účte na platforme YouTube, ktorá ho taktiež odstránila.
"Toto video sme odstránili pre porušenie našich pravidiel proti podnecovaniu násilia. V presadzovaní našej politiky bude v povolenom období naďalej ostražití," uviedol vo vyhlásení Alex Joseph, hovorca platformy YouTube, ktorú vlastní spoločnosť Google. Platforma však Bannonov účet nezablokovala, ako uviedla vyznáva totiž v tomto smere pravidlo troch napomenutí. Konto je tak stále aktívne, iba naň Bannon nemôže týždeň pridávať nijaké nové videá.
Bannona, ktorý je považovaný za jedného zo strojcov úspechu Donalda Trumpa v prezidentských voľbách z roku 2016, prepustili v auguste 2017 z funkcie hlavného stratéga Bieleho domu. Stalo sa tak pre časté spory, do ktorých sa dostával s prezidentom Donaldom Trumpom i predstaviteľmi jeho administratívy.
Samotný Trump kritizoval Fauciho aj Wraya, ktorí sa verejne vyslovili proti jeho vyjadreniam o pandémii či zasahovaniu do amerických volieb zo strany zahraničia, pripomína DPA. Trump dokonca naznačil, že v prípade svojho znovuzvolenia do prezidentského úradu možno Fauciho odvolá.

             



Americký herec Johnny Depp sa odvolá proti pondelňajšiemu verdiktu londýnskeho súdu, ktorý rozhodol o tom, že britský bulvárny denník The Sun sa nedopustil urážky na cti, keď o hercovi písal ako o páchateľovi domáceho násilia. Herec to oznámil v piatok na svojom profile na sociálnej sieti Instagram, píše agentúra AFP.
"Neuveriteľný rozsudok súdu v Británii nezmení môj zápas o to, aby vyšla najavo pravda a potvrdzujem, že sa plánujem odvolať," napísal herec. Zároveň doplnil, že je odhodlaný dokázať, že obvinenia voči nemu sú nepravdivé a nedovolí, aby jeho život a kariéra boli definované len týmto jedným prípadom.
V príspevku tiež potvrdil, že odstúpil od natáčania pripravovaného filmu na námet autorky knižnej série Harry Potter J.K.Rowlingovej po tom, čo ho o to požiadalo filmové štúdio Warner Bros. Nešpecifikoval však, či tento krok súvisí so spomínaným súdnym procesom. Ukončenie spolupráce potvrdila aj samotná filmová spoločnosť.
Sudca Vrchného súdu v Londýne Andrew Nicol v pondelok rozhodol, že sporný článok, podľa ktorého Depp bil svoju vtedajšiu manželku Amber Heardovú, bol vo svojej podstate pravdivý.
"Obete domáceho násilia nesmú byť nikdy umlčiavané, ďakujeme sudcovi za jeho starostlivé zváženie (prípadu) a ďakujeme Amber Heardovej za jej odvahu svedčiť na súde," uviedol denník The Sun.
Deppovi právnici však uviedli, že súd sa rozhodol ignorovať "kopu protidôkazov", ktoré vyvracali Heardovej tvrdenia. Hercova právnička Jenny Afiaová uviedla, že by bolo "absurdné", keby sa Depp proti rozhodnutiu súdu neodvolal.


Copyright © TASR 2020




Kluby najvyššej českej hokejovej súťaže sa síce v stredu dohodli na pokračovaní súťaže po takmer mesačnej prestávke zavinenej zlou situáciou v krajine s pandémiou koronavírusu, v hokejovom hnutí v Česku však v stredu rozvíril hladinu brankár Dominik Hrachovina. Dvadsaťšesťročný gólman fínskej Tappary Tampere totiž na reprezentačnej akcii v rozhovore s novinármi označil situáciu okolo koronavírusu len ako vymyslené divadlo médií. Podľa správy na webe iDnes.cz bol brankár od prvého okamihu arogantný a používal aj vulgárny slovník. Po istom čase sa vedenie národného tímu od slov Hrachovinu dištancovalo a za celý výber sa ospravedlnilo.
Po pársekundovej pauze bez otázky brankár povedal: "Pokojne sa nepýtajte, mne je to u pi*e." Následne sa ho novinári pýtali, ako vníma situáciu okolo koronavírus vo Fínsku. Na čo rodák z Brna a odchovanec miestnej Komety odpovedal: "Toto divadlo vymyslené médiami, vami, sa tu rieši každý deň. My o tom vieme, ale vo Fínsku je situácia normálna, ľudia sa chovajú normálne. Našťastie, že nie sme v Českej republike a nemusíme riešiť také veci, čo sa tam dejú."
Tieto slová sa mediálnym priestorom v Česku rozleteli mimoriadne rýchlo, situáciu tak muselo hasiť vedenie reprezentácie. Mimoriadne kontroverzné názory totiž prišli v čase, keď v Česku denne pribúda päťciferný počet potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 a denne koronavírusu podľahne trojciferný počet pacientov.
"Rešpektujeme právo každého človeka na slobodu prejavu, v tomto prípade však s jeho výrokmi zásadne nesúhlasíme a naše názory sú diametrálne odlišné. Uvedomujeme si riziká a vážnosť situácie ohľadne pandémie, rovnako tak rešpektujeme a podporujeme kroky, ktoré majú šíreniu nákazy zabrániť," uviedlo vedenie českej hokejovej reprezentácie v tlačovej správe, priniesol ju web iDnes.cz.
Za celý národný tím sa ospravedlňoval tréner Filip Pešán. "S názorom Dominika Hrachovinu jednoznačne nesúhlasíme. Hokejová reprezentácia aj mnoho klubov realizovali mnoho aktivít na pomoc v boji s koronavírusom, či na podporu tých, ktorí pracujú v prvej línii. Celú záležitosť budeme riešiť interne. Za celý tím sa týmto všetkým ospravedlňujem. Najmä tým, ktorých sa jeho vyjadrenia dotkli," poznamenal Pešán.
Neskôr prišla od brankára protireakcia. "Mám svoje názory. Mrzí ma spôsob, akým som sa vyjadril, najmä vo chvíli, keď sa všetci sústredíme na to, aby sme vyhrali turnaj," uviedol Hrachovina.
Čechov od štvrtka do nedele čaká účinkovanie na turnaji Karjala Cup vo fínskych Helsinkách.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.