11. 12. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Vyhlásenie o posilnení mediálnej spolupráce vydané spoločnosťou China Media Group (CMG) a jej európskymi mediálnymi partnermi, vyzýva čínske a európske médiá, aby si splnili svoju zodpovednosť ako šíritelia informácií a spoločne pomohli medzinárodnému spoločenstvu zhromaždiť silu na prekonanie pandémie.
Vyhlásenie odznelo počas „Online fóra spolupráce európskych mediálnych partnerov 2020" 10. decembra, ktoré usporiadala CMG na tému „Dialóg o vzájomnej dôvere pre spoluprácu typu win-win". Dvadsaťdeväť delegátov z 25 organizácií v 16 európskych krajinách a Číne rokovalo o tom, ako posilniť koordináciu, prehĺbiť väzby, spojiť sa v boji proti pandémii a ako vniesť do sveta väčšiu dôveru prostredníctvom hĺbkových výmen.
Prezident CMG a šéfredaktor Shen Haixiong predložil tri návrhy týkajúce sa súčasnej mediálnej situácie. Povedal: „Po prvé, mali by sme prehĺbiť spoluprácu pri podávaní správ o reakciách na COVID-19; Po druhé, mali by sme podporovať výmenu personálu medzi mediálnymi organizáciami; Po tretie, mali by sme posilniť budovanie nášho mechanizmu spolupráce."
Vo svojom prejave poukázal na to, že Čína a Európa zdieľajú široký konsenzus a spoločné záujmy pri podpore a uplatňovaní multilateralizmu, posilňovaní globálnej reakcie na COVID-19 a spoločnej propagácii globálneho ekonomického oživenia a riešení problému zmeny podnebia. Zdieľame oveľa viac konsenzu ako rozdielov. Čínski a európski mediálni partneri sa tiež posunú do novej fázy užšieho, hlbšieho a pragmatickejšieho dialógu, výmeny a spolupráce. Michael Friedenberg, prezident agentúry Reuters, uviedol: "Musíme si uvedomiť silu partnerstiev v tomto novom mediálnom ekosystéme. Môže to mať podobu novinárskej spolupráce, priemyselných koalícií, nových obchodných príležitostí, zdieľania obsahu alebo zdieľaných platforiem."
Ďalej spomenul, že CMG a CCTV + sú dôležitými partnermi a vzájomné partnerstvo je naďalej prioritou. "Bez jasnej obojsmernej informačnej komunikácie nikdy nebude úplná dôvera a hĺbková spolupráca. Preto v priateľskom vzťahu medzi rôznymi krajinami a národmi zohrávajú médiá zásadnú úlohu," uviedol editor Paolo Panerai. – šéfredaktor a generálny riaditeľ spoločnosti Class Editori SpA.
„Keďže globálna vzájomná závislosť rastie, som presvedčený, že mediálne spoločnosti už nemôžu pracovať samostatne," zdôraznil Michael Peters, generálny riaditeľ a prezident výkonnej rady Euronews. Verí, že spoločnosti Euronews a CMG budú naďalej prehlbovať vzájomnú spoluprácu pri podpore lepšieho porozumenia medzi našimi kultúrami.
Medzi spoločnosťami CCTV + a Reuters sa tiež konalo slávnostné zahájenie China Business Video (CBV). Poskytuje zákazníkom agentúry Reuters finančný spravodajský obsah z Číny, ktorý bude CMG distribuovať priamo s cieľom zlepšiť mediálnu spoluprácu medzi Čínou a inými médiami a posilniť výmenu informácií.
Na fóre Teng Yunping, prezident CCTV Video News Agency (CCTV +), a Adrian Wells, výkonný riaditeľ Európskej spravodajskej burzy (ENEX), podpísali Strategické memorandum o porozumení, ktoré signalizuje oficiálne spustenie inicatívy „Európskych mediálnych partnerov (EMP)". V budúcnosti obe strany posilnia spoluprácu v oblasti spravodajských materiálov, spravodajských správ, zahraničných reportérov, spravodajských produktov a mediálnych fór.
Zároveň bol vydaný program BizToday, ktorý má poskytnúť „Európskym mediálnym partnerom" čínske a európske finančné správy šité na mieru spoločne vytvorené spoločnosťami CMG, CCTV + a ENEX.
Počas tohto fóra sa zástupcovia z Číny a Európy zapojili do panelovej online diskusie na tému „Multilaterálna spolupráca a vzájomná dôvera, spoločné výzvy a budúcnosť, ktorá bude prínosom pre všetkých", aby diskutovali o tom, ako čínske a európske médiá podporujú vzájomnú dôveru medzi ľuďmi z oboch strán a multilaterálnu spoluprácu s cieľom dosiahnuť obojstranne výhodné výsledky.

 
                                             

Európska komisia (EK) privítala štvrtkovú politickú dohodu medzi Európskym parlamentom (EP) a Radou EÚ o návrhu nariadenia na zamedzenie šírenia teroristických obsahov na internete, ktoré vníma ako posun pri budovaní bezpečnostnej únie.
Nariadenie zabezpečí, aby online platformy zohrávali aktívnejšiu úlohu pri odhaľovaní teroristického obsahu na internete a aby bol tento obsah odstránený maximálne do jednej hodiny. Dohoda medzi inštitúciami EÚ pomôže čeliť šíreniu extrémistických ideológií online, čo je dôležitá súčasť prevencie útokov a riešenia radikalizácie.
Komisia pripomenula, že ak je teroristický obsah prítomný v online prostredí, môže motivovať k novým útokom, radikalizovať ľudí a šíriť nebezpečné technické znalosti potrebné k uskutočneniu útokov.
Nariadenie poskytne jasný právny rámec, ktorý stanoví zodpovednosti členských štátov EÚ a poskytovateľov internetových služieb.
Eurokomisárka pre vnútorné veci Ylva Johanssonová v tejto súvislosti spresnila, že teroristi používajú videá zo svojich útokov ako náborový nástroj pre ďalších potenciálnych útočníkov. "Zastaviť teroristickú propagandu je kľúčové pre našu prácu zameranú proti radikalizácii. Týmto nariadením zabezpečujeme, aby to, čo je nezákonné offline, bolo nezákonné aj online," vysvetlila komisárka.
Medzi hlavné prvky kompromisnej dohody patrí napríklad pravidlo jednej hodiny. Teroristický obsah je najškodlivejší v prvých hodinách po jeho objavení, a preto nové pravidlá ukladajú digitálnym platformám povinnosť zastaviť šírenie tohto obsahu čo najskôr. Nariadenie má cezhraničné účinky, čiže podnet na odstránenie škodlivých obsahov môže zaslať ktorýkoľvek členský štát ľubovoľnej platforme zriadenej v rámci EÚ.
Inštitúcie sa dohodli aj na vymedzení pojmu teroristický obsah - v súlade s platnou smernicou o boji proti terorizmu. Obsahy šírené na vzdelávacie, novinárske, umelecké alebo výskumné účely budú z tohto nariadenia vyňaté.
Nariadenie posilňuje spoluprácu medzi vnútroštátnymi orgánmi a Europolom a obsahuje aj mechanizmus riešenia sťažností v prípade obnovenia odstránených obsahov, ktoré boli stiahnuté nedopatrením alebo omylom.
Poskytovatelia online služieb budú musieť proaktívne riešiť zneužívanie svojich služieb na šírenie teroristických obsahov. Transparentnosť a zodpovednosť ich konania bude zaručená prostredníctvom výročných správ.
Nová právna norma zároveň poskytuje možnosť členským štátom trestať nedodržiavanie týchto predpisov a rozhodnúť o výške sankcií, ktoré by mali byť úmerné povahe a veľkosti digitálnych platforiem.
Nariadenie, ktoré navrhla eurokomisia v roku 2018, ešte musí byť formálne prijaté Európskym parlamentom a ministrami na Rade EÚ.

                                


Spoločnosť Facebook vo štvrtok informovala o výpadku služieb na svojich sociálnych sieťach Facebook a Instagram. Problémy s posielaním správ hlásili prevažne európski používatelia. Informáciu priniesli agentúra Reuters a britský denník The Independent.
"Pracujeme na tom, aby sme čo najrýchlejšie vrátili veci do normálu," uviedol hovorca spoločnosti Facebook, ktorého citovala agentúra Reuters.
Podľa webového portálu Downdetector.com, kde môžu ľudia hlásiť problémy s internetovými stránkami a aplikáciami, sa výpadok služieb týkal aplikácií Facebook Messenger a Instagram, avšak aj samotnej webovej stránky Facebook.com. Prevažná väčšina hlásení o výpadkoch pochádzala z Európy, avšak aj z Indonézie, Japonska, USA a Južnej Ameriky.
Používatelia ako najčastejší problém uviedli, že nevedia odosielať ani prijímať správy.

                                

Televízna reportérka a jej vodič prišli o život pri útoku neznámeho ozbrojeného muža vo východoafganskej provincii Nangarhár. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.
Novinárku Malalai Maivandovú a jej vodiča zastrelili o 07.10 h (03.40 SEČ), keď v meste Džalálábád, metropole Nangarháru, cestovali do práce. Maivandová pracovala v tejto provincii štyri roky pre súkromnú televíznu a rozhlasovú stanicu Enikass. Jej riaditeľ obvinil z útoku "nepriateľov krajiny" a uviedol, že zamestnancom tohto telerozhlasu sa už predtým niekto vyhrážal smrťou.
V roku 2017 bolo niekoľko ľudí vrátane vodiča Enikassu zabitých pri výbuchu neďaleko sídla telerozhlasu. V roku 2018 riaditeľa Enikassu uniesli neznámi ozbrojenci, no neskôr ho prepustili.
K štvrtkovému útoku sa bezprostredne nikto neprihlásil. V provincii sú však aktívni militanti z Talibanu a Islamského štátu (IS).
Minulý mesiac prišli o život pri bombových útokoch v provincii Helmand v južnej časti Afganistanu a v hlavnom meste Kábul dvaja afganskí novinári.
Podľa mimovládnej organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) je pre novinárov Afganistan jednou z najnebezpečnejších krajín. V roku 2019 tam zavraždili najmenej desiatku žurnalistov a zamestnancov médií.

                                 

Americké regulačné úrady v stredu spoločnosť Facebook požiadali, aby sa zbavila služieb Instagram a WhatsApp po tom, ako americká vláda a niekoľko desiatok amerických štátov a okresov Facebook obvinili zo zneužívania svojej dominantnej pozície na trhu na ničenie menších konkurentov. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.
Generálna prokuratúra v štáte New York a Federálna obchodná komisia (FTC) podali voči Facebooku žaloby v súvislosti s protimonopolnou činnosťou.
Ide o jedny z najvýznamnejších prípadov, keď americká vláda podnikla právne kroky voči Facebooku, píše na svojej webovej stránke stanica BBC.
FTC podľa AP žiada oddelenie služieb Instagram a WhatsApp od Facebooku. Facebook podľa FTC používa "systematické stratégie" na odstránenie konkurencie vrátane kúpy menších rivalov. Facebook získal Instagram v roku 2012 a WhatsApp v roku 2014.
Právna zástupkyňa Facebooku Jennifer Newsteadová uviedla, že spoločnosť investovala milióny, aby Instagram a WhatsApp boli úspešné, a bude sa brániť.
"Protimonopolná legislatíva existuje na ochranu spotrebiteľov a podporu inovácii, nie na trestanie úspešných podnikov," uviedla spoločnosť Facebook vo vyhlásení.

                                 


Francúzsky nezávislý úrad pre dohľad nad ochranou osobných údajov (CNIL) udelil doteraz svoju najväčšiu pokutu vo výške 100 miliónov eur dvom divíziám spoločnosti Google za porušenie miestnych pravidiel týkajúcich sa reklamných súborov cookies.
CNIL dal vo štvrtok za porušenie rovnakých pravidiel pokutu vo výške 35 miliónov eur aj dcérskej spoločnosti Amazonu.
Regulačný úrad zistil, že Google a Amazon na francúzskych webových stránkach umiestňujú reklamné súbory cookies bez predchádzajúceho získania súhlasu návštevníkov. A Google a Amazon taktiež neposkytli používateľom internetu adekvátne informácie o tom, ako chcú využiť cookies a ako ich môžu návštevníci francúzskych webových stránok odmietnuť.
Cookie je údaj uložený v prehliadači počítača používateľa, ktorý umožňuje webovým serverom identifikovať používateľov a zapamätať si ich predchádzajúcu aktivitu. CNIL pripomenul, že tento typ súborov „je možné umiestniť až po vyjadrení súhlasu používateľa“.
Úrad uviedol, že Amazon až do septembra 2020, keď urobil isté zmeny, neposkytol jasné alebo úplné informácie o súboroch cookies, ktoré umiestňoval v počítačoch používateľov.
Aj Google síce v septembri prestal umiestňovať súbory cookies bez súhlasu, ale stále neposkytuje dostatočné vysvetlenie ich použitia, dodal úrad.
CNIL vo vyhlásení doplnil, že Amazon a Google majú na zmenu informačných bannerov tri mesiace. Ak to neurobia, čaká ich ďalšia pokuta vo výške 100.000 eur za každý deň, kým nevykonajú nápravu.
Aj vlani začiatkom roka CNIL udelil spoločnosti Google pokutu vo výške 50 miliónov eur za porušenie pravidiel Európskej únie v oblasti ochrany údajov.
Amazon a Google sa k pokute za cookies zatiaľ nevyjadrili.

Copyright © TASR 2020