7. 12. 2020

Do Školského klubu RTVS zavíta v utorok aj ministerka kultúry SR Natália Milanová

 Do Školského klubu RTVS zavíta v utorok aj 

ministerka kultúry SR Natália Milanová


Interaktívna relácia pre malých školákov Školský klub sa počas najbližšieho utorka, bude venovať téme kultúra. Deťom na ich zvedavé otázky bude odpovedať ministerka kultúry SR Natália Milanová, ale aj programový riaditeľ RTVS a režisér Anton Šulík a herečka Dominika Morávková-Zeleníková. Celým procesom tvorby inscenácie prevedú malých školákov v utorok, 8. decembra, od 9.00 h na Dvojke.

Druhá vlna pandémie na Slovensku spôsobila opäť zatvorenie niektorých škôl. Na obrazovky RTVS sa tak vrátil obľúbený Školský klub, ktorý prináša malým školákom interaktívne vyučovanie v súlade s učebnými osnovami. To prebieha v 60-minútových blokoch od pondelka do štvrtka vždy o 9.00 h. na Dvojke.

„Školský klub prináša na obrazovky RTVS interaktívny a zábavný spôsob, ako sa niečo nové a zaujímavé dozvedieť aj mimo školy, ktoré sú teraz zatvorené. Každý deň je v rámci televízneho vyučovania venovaný inej oblasti,“ vysvetľuje opätovné zaradenie relácie do vysielania šéfdramaturg detskej tvorby RTVS Vladimír Balko.

Utorkové vysielanie bude v tomto týždni venované kultúre, konkrétne fungovaniu divadla, filmu, rozhlasu a televízie. V televíznom štúdiu sa malí školáci stretnú s tými najpovolanejšími zástupcami kultúry. O kultúre budú okrem iných rozprávať aj s ministerkou kultúry SR Natáliou Milanovou.

„Je nesmierne dôležité, aby sme deti viedli ku kultúre už od malička. Netreba preto veľa, veď umenie nás v najrozličnejších formách obklopuje v podstate už od narodenia. Je úlohou nás dospelých, aby sme ho deťom pomáhali nachádzať a odhaľovať jeho čaro. Čím lepšie nám to pôjde, tým širší bude ich rozhľad, tým citlivejšie bude ich vnímanie sveta, tým tvorivejší a naplnenejší bude ich život,“ vyjadrila sa ministerka kultúry SR Natália Milanová.

Celý proces tvorby inscenácie priblížia v Školskom klube programový riaditeľ RTVS a režisér Anton Šulík a herečka Dominika Morávková-Zeleníková, ktorú detskí diváci poznajú ako Johanku z obľúbenej rozprávky Johankino tajomstvo.

„Myslím si, že je veľmi dôležité, aj v kontexte aktuálnej doby, vzdelávať deti aj v oblasti kultúry. Tá je neoddeliteľnou súčasťou našich životov a som rád, že aj prostredníctvom Školského klubu ju môžeme priblížiť malým školákom. S radosťou som odpovedal na všetky zvedavé otázky a verím, že cez televízne obrazovky sa množstvo nových a zaujímavých informácii naučia aj deti, ktoré sú momentálne doma,“ hovorí riaditeľ Sekcie programových služieb STV Anton Šulík.

Zapojiť do vysielania sa môžu aj deti pri televíznych obrazovkách a ich rodičia, ktorí svoje reakcie a nápady posielať na email: skolskyklub@ucimenadialku.sk. Ich podnety budú významným prvkom pri tvorbe scenárov na ďalšie časti Školského klubu.