12. 12. 2020

European Film Awards

 European Film Awards 








Cenu za najlepší film a réžiu pri udeľovaní tohtoročných Európskych filmových cien získal Dán Thomas Vinterberg za film Chlast. V nomináciách bola aj poľská filmárka Agnieszka Holland, ktorá režírovala česko- slovenský životopisný snímka Šarlatán o liečiteľovi Jánovi Mikoláškovi.

Vinterbergov film Chlast zabodoval aj v kategórii najlepší scenár a najlepší herec, kde si cenu odniesol dánsky herec Mads Mikkelsen, známy okrem iného ako predstaviteľ zloducha z bondovky Casino Royale. Film sa zaoberá teóriou a následným experimentom, že sa rodíme s malým množstvom alkoholu v krvi a že mierna podnapitosť môže otvoriť myseľ a podporiť kreativitu.

Medzi herečkami tento rok členmi akadémie najviac zaujala Paula Beerová, protagonistka nemecko-francúzskej romantickej drámy Undine. Cenu FIPRESCI za objav roka získal Carlo Sironi, režisér taliansko-poľského filmu Sole.

Európske filmové ceny, ktoré sa predtým menovali Felix, udeľuje Európska filmová akadémia (EFA). O víťazoch rozhoduje na 3800 členov EFA. Jej novou prezidentkou bola tento týždeň zvolená Agnieszka Holland, ktorá v tejto funkcii vystrieda režiséra Wima Wendersa, prezidenta EFA od roku 1996.

Copyright © ČTK 2020