6. 12. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 


Podľa bývalého premiéra Malty Josepha Muscata bola zavraždená novinárka Daphne Caruanová Galiziová v čase svojej smrti v roku 2017 "irelevantná". Vyšetrovateľom to v piatok povedal samotný Muscat, informovala agentúra DPA.
Caruanová Galiziová, zavraždená počas Muscatovej vlády, písala články na svetovej úrovni, avšak aj "bulvárny odpad", pokračoval bývalý premiér a dodal, že v čase vraždy už bola "irelevantná".
"Je to nepredstaviteľné... ktokoľvek spáchal tento zločin, je hlúpy," uviedol Muscat počas svojej verejnej výpovede.
Z vykonania vraždy orgány doposiaľ obvinili troch mužov, pričom štvrtý muž, podnikateľ Yorgen Fenech, je obvinený zo spolupáchateľstva. Všetci štyria účasť na vražde odmietajú.
Fenech zo zosnovania vraždy viní Keitha Schembriho, šéfa kancelárie spomínaného maltského expremiéra. Toho polícia vlani v novembri zadržala, následne proti nemu však nevzniesla obvinenia. Muscat šesť týždňov na to odstúpil z premiérskeho postu.
Caruanová Galiziová, ktorá písala protikorupčný blog a viedla vyšetrovanie škandálu Panama Papers na Malte, prišla o život v októbri 2017 pri výbuchu bomby nastraženej v jej automobile.


V nedeľnom vydaní najčítanejšieho švédskeho denníka Dagens Nyheter prevládali články týkajúce sa klímy, čo odzrkadľovalo osobnosť, ktorá sa na jeden deň stala hosťujúcou šéfredaktorkou novín - tínedžerku a klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.
Na začiatku vydania je dominantná hlavná fotografia obrovského krátera na ruskej Sibíri a ilustruje, ako sa roztápa permafrost (dlhodobo zamrznutá pôda). Nasleduje hlavný článok o dedine v ruskej Arktíde na pobreží Barentsovho mora, kde už ľad zmizol.
V sekcii o umení sa 17-ročná Thunbergová rozpráva so svetoznámym 94-ročným britským prírodovedcom, moderátorom, scenáristom a producentom sirom Davidom Attenboroughom. Témou ich diskusie je posilňovanie povedomia ľudí o klimatických zmenách.
"Dať zodpovednosť za najčítanejší švédsky denník do rúk neplnoletej, nevzdelanej aktivistke je úplne nepochopiteľné. Je to bláznivé. Keby to nebolo z dôvodu absurdnej skutočnosti, že sa nachádzame v existenčnej kríze, ktorú naša spoločnosť stále neberie na vedomie," napísala v komentári Thunbergová.
Švédska tínedžerka sa stala inšpiráciou pre vznik celosvetového hnutia, ktoré vyzýva na zastavenie klimatickej zmeny a často kritizuje hlavné médiá za nedostatočné venovanie pozornosti klimatickej kríze.
Thunbergová sa tento rok už skôr stretla s novinármi denníka Dagens Nyheter a diskutovala s nimi o týchto problémoch.
Stretnutie spolu s odozvou čitateľov, ktorí tiež kritizujú denník za jeho spôsob informovania o klimatickej kríze, vyústilo až do pozvania Thunbergovej, vysvetlil šéfredaktor Peter Wolodarski.
Denník predáva približne 350.000 výtlačkov denne a na internete má približne milión čitateľov.
Pred rokom Thunbergovú pozvali hosťovať ako editorku na jeden deň do rozhlasovej stanice Radio 4, ktorá patrí do britskej mediálnej spoločnosti BBC.
Anna Careborgová, šéfredaktorka konkurenčného denníka Svenska Dagbladet v Štokholme, povedala, že nebude opakovať túto iniciatívu. Ako dôvod uviedla, že by hrozilo, že sa zotrie hranica medzi spravodajstvom a názorovou žurnalistikou.


Copyright © TASR 2020


Český miliardár Petr Kellner vo štvrtok rokoval v Ľubľane so slovinským premiérom Janez Janša. Uviedol to investigatívnej server Necenzurirano.si s tým, že témou rozhovoru bola zrejme Kellnerom vlastnené médiá v Slovinsku, ktorá čelia premiérovej kritike. Janšův kabinet vec nekomentoval. 

V diplomatických kruhoch sa už nejaký čas hovorilo o tom, že Janša chce s Kellnerom hovoriť, pričom podľa Necenzurirano.si nie je zložité uhádnuť prečo: Čech v rámci akvizície mediálnej spoločnosti CME získal aj najsledovanejšie slovinskú televíziu POP TV. Janša od marcového nástupu do čela vlády neskrýva nespokojnosť s jej redakčný politikou. Jej redaktori bývajú častým terčom politikov Janšova pravicovo konzervatívnej Slovinskej demokratickej strany (SDS). Sám premiér novinárov označil za "agentov hlbokého štátu" a "manipulátorov", ktorí pomáhali organizovať protesty proti jeho kabinetu. Vláda sa tiež v lete pokúsila vyradiť POP TV a Kanal A, ďalšie televízie v Kellnerovom vlastníctve, z ponuky káblových operátorov.
Po októbrovom schválení prevzatí CME zo strany Európskej komisie Janša na Twitteri napísal, že bola "práve predaná najväčšia opozičná strana". Oznámenie zakončil žmurkajúcimi emotikony. Úrad vlády na otázku Necenzurirano.si ohľadom stretnutia odpovedal, že "záležitosť nebude komentovať".
Kellnerova niekoľkohodinová návšteva v Ľubľane prišla v čase zosilneného vládneho tlaku na slovinská médiá. Na pondelkovom zasadnutí svojho kabinetu Janša zastavil financovanie štátnej Slovinské tlačovej agentúre STA, ktorú predtým kvôli jej spravodajstvo nazval "národnú hanbou". Televízia Planet TV v lete prešla z majetku štátom ovládaného Telekomu Slovenije do vlastníctva maďarského oligarchu Józsefa Vidy blízkeho strane Fidesz premiéra Viktora Orbána, ktorý býva označovaný za Jansovho politického mentora. Maďari majú podľa médií záujem aj o kúpu popredného spravodajského portálu Siol.net.
Necenzurirano.si dáva Kellnerove rokovaní so šéfom slovinskej vlády do možnej súvislosti s ďalšími českými investíciami v Slovinsku, ktorým sa môže hodiť podpora vlády. Jedná sa o kúpe podielu v cargo divízii slovinských štátnych dráh zo strany Energetického a priemyselného holdingu Daniela Křetínskeho, ktorý má - ako portál upozorňuje - za ženu Kellnerovu dcéru.

Copyright © ČTK 2020