12. 12. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 



Novozvolený americký prezident Joe Biden a jeho viceprezidentka Kamala Harrisová získali prestížny titul Osobnosť roka udeľovaný americkým časopisom Time. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.
Dvojicu editori magazínu vybrali z užšieho zoznamu finalistov, medzi ktorými sa nachádzali aj popredný americký odborník na infekčné choroby Anthony Fauci, medzinárodné hnutie proti rasizmu a úradujúci americký prezident Donald Trump, ktorého Biden porazil v novembrových voľbách.
Na obálke časopisu Time sa tak objaví fotografia Bidena (78) a Harrisovej (56) s podtitulom "Zmena amerického príbehu".
Všetky štáty USA vyhlásili tento týždeň výsledky prezidentských volieb, čím potvrdili víťazstvo demokrata Bidena nad republikánom Trumpom v hlasovaní z 3. novembra v pomere 306 ku 232 voliteľským hlasom. Trump odmietol výsledky volieb a svoju prehru uznať.
Time s ústredím v New Yorku vymenúva každoročne osobu alebo myšlienku, ktorá najviac ovplyvnila spravodajstvo a svetové dianie za uplynulý rok, a to v dobrom alebo zlom. Vlani sa osobnosťou roka časopisu Time stala švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová, Trump bol na prednej obálke časopisu v roku 2016.



Iránske úrady popravili v sobotu novinára Rúholláha Zama, ktorý bol dôležitou postavou protivládnych protestov v Iráne v roku 2017. Informovala v utorok agentúra AP s odvolaním sa správy iránskych štátnych médií.
K poprave obesením došlo v sobotu ráno, len niekoľko dní po tom, ako trest smrti pre novinára potvrdil iránsky Najvyšší súd.
Novinár Rúholláh Zam (42), predstaviteľ iránskej exilovej opozície, žil pod prísnou ochranou vo Francúzsku. Vlani v októbri iránske revolučné gardy oznámili, že ho vlákali naspäť do vlasti a zatkli.
Iránsky súd ho v júni 2020 usvedčil z trestných činov súvisiacich so špionážou a snahou o zvrhnutie vlády. Podľa Teheránu bol Zam riadený francúzskymi tajnými službami.
Rúholláh Zam počas protestov spred troch rokov vytvoril komunikačný kanál na sieti Telegram a webový portál, ktoré demonštrujúci spolu používali na organizovanie zhromaždení a šírenie kompromitujúcich informácií o predstaviteľoch iránskeho islamského režimu.
Protesty z konca roku 2017, ktorých prvotným spúšťačom boli rastúce ceny potravín, získali postupne politický rozmer a stali sa najväčšími v Iráne od povolebných nepokojov v roku 2009. Podobné masové protestné hnutie zasiahlo Irán aj vlani v novembri.




Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) je "pobúrená" popravou novinára Rúholláha Zama, ktorú v sobotu vykonali iránske úrady. Informovala o tom agentúra AFP.
"Reportéri bez hraníc sú pobúrení týmto novým zločinom iránskej justície," uviedla organizácia na sociálnej sieti Twitter. Strojcom popravy je podľa RSF samotný ajatolláh Alí Chameneí, najvyšší duchovný vodca Iránu.
Organizácia ďalej uviedla, že ešte v októbri upozornila osobitného spravodajcu OSN pre stav ľudských práv v Iráne Javaida Rehmana a vysokú komisárku OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletovú, že Zamovi hrozí poprava.
Novinár Rúholláh Zam (42), predstaviteľ iránskej exilovej opozície a dôležitá postava tamojších protivládnych protestov z roku 2017, žil pod prísnou ochranou vo Francúzsku. Vlani v októbri iránske revolučné gardy oznámili, že ho údajne vylákali do Iraku a tam zatkli.
Iránsky súd ho v júni 2020 usvedčil z trestných činov súvisiacich so špionážou a snahou o zvrhnutie vlády. Podľa Teheránu bol Zam riadený francúzskymi tajnými službami.
Rúholláh Zam počas protestov pred tromi rokmi vytvoril komunikačný kanál na sieti Telegram a ešte jeden webový portál. Tieto dve internetové stránky demonštrujúci používali na organizovanie zhromaždení a šírenie kompromitujúcich informácií o predstaviteľoch iránskeho islamského režimu.
Protesty z konca roku 2017, ktorých prvotným spúšťačom boli rastúce ceny potravín, získali postupne politický rozmer a stali sa najväčšími v Iráne od povolebných nepokojov v roku 2009. Podobné masové protestné hnutie zasiahlo Irán aj vlani v novembri.


Copyright © TASR 2020





Hongkonského prodemokratického aktivistu a mediálneho magnáta Jimmyho Laia obvinili na základe prísneho zákona o národnej bezpečnosti, ktorý v meste platí od leta. Zakladateľa populárnych novín Apple Daily obvinili pre podozrenia z protizákonnej dohody s cudzími silami a ohrozovania národnej bezpečnosti, informoval miestny vysielateľ TVB. Podnikateľ by sa mal 12. decembra postaviť pred súd a môže čeliť maximálnemu trestu doživotného odňatia slobody.
Lai je najprominentnejšia osoba z viac ako dvoch desiatok obvinených podľa zmienenej legislatívy. Zatkli ho v auguste a neskôr ho spolu s dvoma predstaviteľmi jeho spoločnosti Next Digital obvinili z podvodu pre obvinenia, že porušili podmienky prenájmu kancelárskych priestorov firmy.
Lai sa zasadzoval za to, aby ostatné krajiny zaujali k Číne tvrdší postoj. Tento rok ho už zatkli vo februári aj v apríli pre údajnú účasť na vlaňajších nepovolených protestoch. Okrem toho čelí obvineniam z účasti na nepovolenej vigílii zo 4. júna, ktorá sa uskutočnila pri príležitosti 31. výročia masakry na Námestí nebeského pokoja v Pekingu.
Zmienený zákon o národnej bezpečnosti zaviedol Peking v Hongkongu v júni. Zákon zakazuje snahy o odtrhnutie sa, podvratnú a teroristickú činnosť a tiež zahraničné zasahovanie. Vo všeobecnosti je však považovaný aj za prostriedok na potlačenie disentu po masívnych protivládnych protestoch, ktoré sa v meste minulý rok konali niekoľko mesiacov. V niektorých prípadoch by obvinení na základe tohto zákona mohli čeliť procesu v pevninskej Číne. Podľa kritikov zákon porušuje autonómiu Hongkongu a tiež poškodzuje jeho postavenie ako obchodného centra.




Americká spoločnosť Disney plánuje výrazné rozšírenie svojich franšíz Hviezdne vojny a Marvel na predplatnej streamovacej službe Disney+. Informuje o tom spravodajský portál BBC.
Mediálny konglomerát zároveň oznámil, že ich pripravované filmy Peter Pan & Wendy a Pinocchio uvedú priamo na Disney+, bez premietania v kinách. Zároveň však ohlásili zvýšenie cien od marca budúceho roka.
Koronakríza tvrdo zasiahla filmový a zábavný priemysel a kiná zúfalo očakávajú obsah, ktorým by návštevníkov pritiahli naspäť do kinosál. Tvorcovia obsahu chcú však vyhovieť aj divákom, ktorí ešte nie sú pripravení na návrat do kín.
V súvislosti s expanziou oznámil Disney od 26. marca 2021 zvýšenie mesačných poplatkov v Spojených štátoch o jeden dolár na 7,99 a v krajinách eurozóny o dve eurá na 8,99.
Spoločnosť plánuje okrem iného v nadchádzajúcich rokoch ponúknuť po desať nových televíznych seriálov zo svetov Marvelu a Star Wars. Pribudnúť by mal aj animovaný obsah z dielne Disney Animation a Pixaru. Zákazníci by podľa predstaviteľov firmy mali očakávať každý týždeň niečo nové.
Streamovacia služba Disney+, ktorú spustili v novembri 2019, má v súčasnosti už 86,8 milióna predplatiteľov.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.