8. 12. 2020

Zomrel Vadim Petrov

 Zomrel Vadim Petrov



Vo veku 88 rokov zomrel v pondelok český hudobný skladateľ, klavirista a pedagóg Vadim Petrov. Oznámili to spravodajské webové portály Novinky.cz a iDNES.cz.
Petrov skomponoval približne 1400 diel, od symfónií až po hudbu k večerníčkom vrátane príbehov o Krtkovi, vodníkovi Česílkovi, či Krkonošských rozprávok.
Syn ruského emigranta zložil tiež hudbu k stovkám televíznych filmov ako Causa Králik (1979), Řetěz (1981) alebo Hodina klavíru (2007). Jeho hudba zaznela aj v množstve seriálov, inscenácií a rozhlasových programov.
Petrov vyštudoval na Akadémii múzických umení (AMU) v Prahe. Komponoval široké spektrum diel, od sonatín a fúg až po dve komické opery. Je tiež autorom scénickej hudby k antickým drámam Antigona a Eurydika, ako aj k Dostojevského hre Idiot, Puškinovmu Eugenovi Oneginovi či Shakespearovmu Richardovi III.
Od čias štúdií sa venoval i spolupráci so súbormi ľudovej umeleckej tvorivosti. V roku 1958 založil Ľudové konzervatórium (dnešné Konzervatórium Jaroslava Ježka), ale po roku 1968 musel odísť z miesta jeho riaditeľa.
Od roku 1970 pôsobil ako profesor na Konzervatóriu Jana Deyla pre nevidiacich. V roku 1976 sa mohol vrátiť, až do svojho odchodu do dôchodku v roku 1992 pôsobil na Pražskom konzervatóriu, kde vyučoval skladbu a hudobnú teóriu.
Medzi Petrovových žiakov patrí skladateľ a klavirista Petr Malásek, mezzosopranistka Dagmar Pecková či popová speváčka Anna K.
Za svoju tvorbu dostal celý rad ocenení doma i v zahraničí.
V roku 2018 mu český prezident Miloš Zeman udelil medailu Za zásluhy I. stupňa v oblasti školstva a kultúry. V roku 2016 bola Základná umelecká škola v Prahe 4 premenovaná na Základnú umeleckú školu Vadima Petrova. Vlani mu ruský prezident Vladimir Putin udelil Rad priateľstva, ktorý je najvyšším ruským štátnym vyznamenaním pre cudzincov.

Copyright © TASR 2020