20. 4. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS

 





Japonsko v pondelok oznámilo, že Mjanmarsko žiada o prepustenie svojho novinára, ktorého bezpečnostné zložky zatkli v nedeľu v najväčšom mjanmarskom meste Rangún. Informovala o tom agentúra AP.
"Od mjanmarskej strany budeme aj naďalej požadovať jeho skoré prepustenie a takisto urobíme maximum na ochranu japonských občanov v tejto krajine," povedal generálny tajomník japonského úradu vlády Kacunobu Kató.
Japonská vláda podľa Katóa mjanmarské úrady takisto žiada, aby zatknutie novinára vysvetlili a poskytli ďalšie informácie.
Kató totožnosť novinára nespomenul. Japonské médiá však píšu, že je ním Juki Kitazumi, ktorý v súčasnosti pôsobí v Rangúne ako novinár na voľnej nohe.
Kitazumiho na krátky čas zadržali už vo februári, keď pokrýval protesty v Mjanmarsku. Tie v tejto krajine prepukli po vojenskom prevrate z 1. februára.
Japonsko sa kriticky vyjadruje k tvrdým zásahom voči opozícii v Mjanmarsku; jeho postup je však umiernenejší než postup Spojených štátov a ďalších krajín, ktoré voči mjanmarskej junte zaviedli sankcie, píše AP.
Junta v sobotu pri príležitosti osláv mjanmarského Nového roka prepustila viac než 23.000 väzňov. Najmenej traja z nich boli podľa AP politickí väzni. Nie je však známe, či boli prepustení aj niektorí z aktivistov zadržaných počas protestov.
Nezisková organizácia Združenie pre pomoc politickým väzňom (AAPP) uviedla, že junta od prevratu zabila najmenej 728 účastníkov protestov a náhodných okoloidúcich. Ďalších viac ako 3100 ľudí vrátane štátnej kancelárky - čiže faktickej premiérky - Aun Schan Su Ťij uväznila.
Mjanmarsko oslavuje Nový rok, nazývaný Tindžan, tradične v polovici apríla. Ide o niekoľkodňový budhistický sviatok, ktorého presný dátum je vypočítavaný na základe barmského lunisolárneho kalendára.





Sobotňajší pohreb britského princa Philipa sledovalo v Spojenom kráľovstve viac než 13 miliónov televíznych divákov. Vyplýva to z údajov, ktoré v nedeľu zverejnila Rada pre výskum publika vysielacích staníc (BARB).
Jeden a pol hodinový obrad zhliadlo na verejnoprávnej stanici BBC 11 miliónov ľudí, na stanici ITV 2,1 milióna ľudí a na stanici Sky približne 450.000 ľudí.
Priamy prenos z Windsorského hradu bol vysielaný tiež v rozhlase, ako aj prostredníctvom niekoľkých kanálov na webovej stránke YouTube.com. Na tejto platforme zaznamenal živý prenos BBC 7,5 milióna globálnych zhliadnutí.
Samostatný pohrebný program vysielaný večer na stanici BBC Two, ktorý priniesol zostrihaný priebeh obradu, si pozrelo v Spojenom kráľovstve 1,3 milióna ľudí.
V roku 2002 sledovalo v Spojenom kráľovstve pohreb Kráľovnej matky vyše desať miliónov televíznych divákov, a to napriek tomu, že smútočná ceremónia sa konala v pracovný deň.
Pohreb tragicky zosnulej Diany, princeznej z Walesu, sledovalo v roku 1997 rekordných 31 miliónov britských televíznych divákov. Zhruba 13,1 milióna Britov si v roku 2018 naladilo priamy prenos zo svadby princa Harryho a Meghan Markleovej.
Na sobotňajšej poslednej rozlúčke s princom Philipom si britská kráľovná dôstojne a stoicky pripomenula pamiatku svojho manžela, ktorý stál po jej boku 73 rokov, píše BBC. Obradom sa zároveň oslávil jeho život, vojenská služba i dejinný odkaz.
Na pohrebe sa zúčastnili významní členovia kráľovskej rodiny vrátane všetkých štyroch potomkov panovníckeho páru, ako aj princ William a jeho manželka Catherine, princ Harry či Camilla - vojvodkyňa z Cornwallu.


 

Copyright © TASR 2021