24. 4. 2021

Zomrel Yves Rénier

Zomrel Yves Rénier

Décès d'Yves Rénier, l'acteur du commissaire Moulin - RTL People 

Vo veku 78 rokov zomrel náhle z piatka na sobotu francúzsky herec Yves Rénier , známy predovšetkým ako predstaviteľ komisára Moulina v rovnomennom televíznom seriáli. Rodina oznámila správu francúzskej tlačovej agentúre AFP.
Rénier zomrel na srdcový záchvat vo svojom dome v meste Neuilly-sur-Seine na okraji Paríža. Tento herec a režisér bol kľúčovou postavou francúzskej kinematografie. Popularitu si získal v polovici 70. rokov 20. storočia rolou komisára Moulina v krimiseriáli, ktorý bol obľúbený aj v bývalom Československu a stále má na Slovensku fanúšikov.
Úspech v krimiseriáli mu pomohol k nakrúcaniu filmov a seriálov inšpirovaných policajnými prípadmi. V roku 2018 režíroval film "Jacqueline Sauvageová" v hlavnej úlohe s Muriel Robinovou. Išlo o drámu podľa skutočného príbehu ženy, ktorá v roku 2012 zastrelila svojho manžela. Motívom jej činu bol fyzický i psychický teror, ktorému ju muž 47 rokov vystavoval. V marci mali diváci možnosť vidieť posledný film režírovaný Rénierom s názvom "La Traque", inšpirovaný prípadom francúzskeho sériového vraha Michela Fournireta, ktorý sa priznal k zavraždeniu 12 ľudí vo Francúzsku a Belgicku v rokoch 1987-2003.
Herec sa 22. apríla objavil aj v epizóde krimiseriálu "Léo Mattéi, Brigade des Mineurs", v ktorom polícia chráni a zachraňuje ohrozené deti alebo rieši zločiny, do ktorých sú zapletené deti. Rénier si zahral po boku hlavnej postavy stelesňovanej Jeanom-Lucom Reichmannom.
Rénier mal rozpracované ďalšie dva projekty, jedným z nich bol film s herečkou Mathilde Seignerovou.
Po hercovi zostali štyri deti: Samantha (narodená v roku 1974), Lola (1986), Jules (1997) a Oscar (2000).
Po správe o jeho úmrtí pribúdali na sociálnych sieťach príspevky smútiacich fanúšikov. Jeho kolega Reichmann na Twitteri zareagoval: "Yves... Povedz mi, že to nie je možné. Ešte včera sme si telefonovali. Mám ťa rád."

 

Copyright © TASR 2021