20. 5. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS

tut.by – Správy RTVS

Európska únia v stredu odsúdila kroky bieloruských úradov, ktoré zablokovali spravodajský portál TUT.by a zadržali jeho zamestnancov. Informovala o tom agentúra AFP.
Hovorca EÚ vo vyjadrení uviedol, že bieloruské úrady v "rámci pretrvávajúceho potláčania a zastrašovania zo strany režimu" v pondelok zasiahli "najväčšie nezávislé médium" v krajine TUT.by.
"Zadržali najmenej 15 zamestnancov, zablokovali doménu, prehľadali kancelárie a byty zamestnancov a začali kriminálne vyšetrovanie voči vedeniu," uviedol hovorca EÚ.
EÚ vo vyjadrení žiada zastavenie "obťažovania" novinárov a okamžité prepustenie všetkých zadržiavaných osôb – a aj všetkých politických väzňov. Únia svoje kroky koordinuje s medzinárodným spoločenstvom s cieľom vyvodiť voči páchateľom zodpovednosť.
Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell ešte 10. mája v rámci zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli vyhlásil, že euroblok pripravuje v poradí už štvrté kolo sankcií proti bieloruskému vládnemu režimu. Dôvodom sú pokračujúce represie voči opozícii.
EÚ už na svoj sankčný zoznam v podobe zmrazenia aktív a zákazu vydávania víz zaradila bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka a 87 vysokopostavených úradníkov a podnikateľov spojených s jeho režimom, pripomína AFP.



Radio Free Europe/Radio Liberty 
 Rozhlasová stanica Slobodná Európa (RFE/RL) podala v stredu žalobu voči ruskej vláde na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) so sídlom v Štrasburgu. Dôvodom sú tvrdenia ruských úradov o tom, že táto stanica viackrát porušila zákon o tzv. zahraničných agentoch, za čo by mala zaplatiť pokuty vo výške viac než dva milióny dolárov, informovala agentúra Reuters.
Ruský orgán pre dozor nad médiami Roskomnadzor tvrdí, že RFE/RL od vlaňajšieho októbra porušilo uvedený zákon v najmenej 390 prípadoch. Rádio, ktoré je financované Spojenými štátmi, tak v Rusku čelí pokutám v celkovej výške 2,4 milióna dolárov (zhruba dva milióny eur).
Vedenie stanice však tieto pokuty podľa vlastného vyjadrenia neplánuje zaplatiť. RFE/RL vo svojom podaní na ESĽP odmieta svoje zaradenie medzi zahraničných agentov a obviňuje Rusko z porušovania slobody prejavu.
Kontroverzný zákon ukladá médiám, mimovládnym organizáciám a jednotlivcom, ktorí sú financovaní zo zahraničia, povinnosť zaregistrovať sa na ruskom ministerstve spravodlivosti ako zahraniční agenti. Rovnaké označenie musia uviesť aj pri svojom zverejňovanom obsahu, inak im hrozí pokuta, približuje agentúra AFP.
RFE na svojej webstránke píše, že toto nariadenie spolu s peňažnými pokutami považuje za porušovanie slobody prejavu a slobody tlače, chránené Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd, ktorého je Rusko signatárom. Vedenie rádia dodalo, že nálepku zahraničného agenta odmieta a vyjadrilo sa, že svoj zverejňovaný obsah ňou tiež takto neoznačí, približuje Reuters.
Súd v Rusku minulý týždeň nariadil zmrazenie moskovských bankových účtov rádia. Úrady tiež podľa RFE/FL začali s procesom postupného zabavovania techniky a iného vybavenia z moskovskej redakcie rádia.
Ruské ministerstvo spravodlivosti nedávno zaradilo na svoj zoznam "zahraničných agentov" aj spravodajský internetový portál Meduza, ktorý je registrovaný v Lotyšsku, a portál VTimes, ktorý je podporovaný holandskou nadáciou, informovala RFE/RL.

 Copyright © TASR 2021

 


Európsky parlament.
Európsky parlament (EP) prijal v stredu návrh pre boj s online pirátstvom živých športových podujatí, ktorý zahŕňa možnosť zablokovať nelegálne prenosy do pol hodiny. Poslanci správu schválili v pomere hlasov 479 za a 171 proti, pričom 40 členov parlamentu sa zdržalo hlasovania. Europoslanci zároveň vyzvali Európsku komisiu, aby upravila legislatívu o právach duševného vlastníctva pre živé športové podujatia, ktoré nie sú chránené autorskými právami únie.
Poslanci zdôraznili, že nové pravidlá by sa nemali zameriavať na divákov, ktorí si často neuvedomujú, že obsah, ktorý sledujú, je nezákonný. „Vzhľadom na to, že nelegálne streamy sú najškodlivejšie počas prvých 30 minút ich zobrazenia online, text požaduje okamžité odstránenie alebo deaktiváciu týchto streamov, a to najneskôr do 30 minút po oznámení držiteľov práv alebo certifikovaného dôveryhodného nahlasovateľa,“ uviedol parlament.
EP uvádza, že zhruba 80 percent príjmu majiteľov práv pochádza z vysielacích práv, no živé športové prenosy sa však často vysielajú nelegálne na internete. Europoslanec Geoffroy Didier, ktorý je členom výboru pre právne veci, zároveň upozornil, že online pirátstvo športových podujatí má tiež vážne dôsledky pre amatérske kluby a športové federácie. Pre francúzsky futbal to podľa jeho slov napríklad predstavuje stratu takmer pol miliardy eur.
Podľa štúdie, ktorú vlani zverejnila Európska únia, v roku 2019 zaznamenali 7,6 milióna predplatení na nelegálnych streamovacích platformách v bloku. To viedlo k nezákonným príjmom vo výške odhadovaných 522 miliónov eur a ročnému vyhnutiu sa dani z pridanej hodnoty vo výške 113,5 milióna eur. Ak by tieto predplatenia boli legálne, zisky legálnych vysielateľov by sa podľa štúdie ročne zvýšili o 3,4 miliardy eur.

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.