22. 5. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Princ William o Harrym a Meghan: Tahle slova je naprosto zdrtí! | Blesk.cz

Princovia William a Harry vo štvrtok odsúdili televíziu BBC a novinára Martina Bashira za rozhovor s ich matkou princeznou Dianou po tom, ako sa ukázalo, že si Bashir zariadil stretnutie s princeznou "podvodným spôsobom", informuje agentúra AFP.
Podľa princa Williama tým "podstatne ovplyvnil" Dianine výroky a prispel k zániku vzťahu jeho rodičov. Zlyhanie BBC podľa neho tiež "významným spôsobom prispelo k strachu, paranoji a izolácii," ktoré Diana zažívala v posledných rokoch svojho života.
"Bol vytvorený falošný naratív, z ktorého BBC a iní ťažili viac ako štvrť storočia," uviedol William vo vyhlásení.
Jeho brat princ Harry uviedol, že tieto zistenia sú "prvým krokom ku spravodlivosti a odhaleniu pravdy." Nekalé praktiky médií podľa neho zohrali úlohu aj pri smrti jeho matky a trvajú dodnes.
Televízia BBC sa v liste pre kráľovskú rodinu ospravedlnila za interview. Ospravedlnenia smerovala najmä princovi Williamovi, Harrymu, ale aj Dianinmu bratovi Charlesovi Spencerovi. Okrem toho sa rozhodla vrátiť všetky ocenenia, ktoré získala za program Panorama, ktorého súčasťou bol aj rozhovor s Dianou.
Dlho sa viedli dohady o tom, akým spôsobom Bashir presvedčil princeznú Dianu na poskytnutie rozhovoru, ktorý v roku 1995 sledovalo takmer 23 miliónov ľudí. Nezávislé vyšetrovanie prednedávnom dokázalo, že Bashir princeznú podviedol, keď jej ukázal falošné bankové výpisy, podľa ktorých platili jej najbližších spolupracovníkov bezpečnostné služby, aby sledovali každý jej krok.
Dovtedy neznámy Bashir neskôr urobil kariéru v amerických televíziách, kde napríklad viedol rozhovor aj so spevákom Michaelom Jacksonom. Neskôr sa vrátil do BBC, avšak minulý týždeň - tesne pred zverejnením výsledkov vyšetrovania - oznámil svoj odchod, údajne pre zdravotné problémy.

 V Kremli ani vo vláde nie sú odporcovia slobody internetu, tvrdí hovorca  Peskov - Svet - Správy - Pravda.sk


Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok uviedol, že vo svete sa vedie množstvo "lživých kampaní" proti Rusku, pričom Facebook označil za "zbraň", informuje agentúra Interfax.
"Vidíme obrovské množstvo lživých kampaní namierených proti našej krajine, preto musíme byť neustále v strehu," uviedol počas tlačovej konferencie Peskov.
Na adresu sociálnej siete Facebook povedal, že môže spôsobiť vyostrenie akejkoľvek situácie v medzinárodných vzťahoch.
"Táto zbraň môže vyprovokovať nepokoje v ktorejkoľvek krajine na svete. Táto zbraň môže poškodiť vzťahy medzi ľuďmi alebo krajinami. Táto zbraň môže manipulovať s obchodmi vo výške niekoľkých triliónov dolárov... a preto je nebezpečná," vyhlásil Peskov. Dodal, že si chcel so sebou priniesť aj ukážky facebookových príspevkov namierených proti Rusku, nakoniec si to však rozmyslel.
Ruské úrady už v januári obvinili platformy zahraničných sociálnych médií z toho, že zasahujú do vnútorných záležitostí Ruska - dopustili sa ho údajne tým, že neodstránili výzvy na účasť na zhromaždeniach na podporu opozičného lídra Alexeja Navaľného.
Od februára začal v Rusku platiť zákon, ktorý zaväzuje sociálne siete vyhľadávať a blokovať informácie o úradmi nepovolených zhromaždeniach. Ešte v januári začal platiť zákon, podľa ktorého sociálnym sieťam hrozia vysoké pokuty - od niekoľko stotisíc do niekoľko miliónov rubľov, ak odmietnu vymazať informácie zakázané v Rusku. Pokutované už boli siete Twitter a Tiktok.
V polovici marca prijala ruská vláda opatrenia obmedzujúce prenosovú rýchlosť dát pre Twitter, pričom zdôraznila, že ak sieť neodstráni nevhodný obsah, príde k jej úplnému zablokovaniu.
Kritici Kremľa sa domnievajú, že cieľom opatrení proti sociálnym sieťam je umlčať opozíciu.


V Bielorusku zadržali vdovu zakladateľa zablokovaného portálu TUT.by - Svet  SME

Julija Čarňavská, vdova po spoluzakladateľovi portálu TUT.by, Juryjovi Ziserovi je v domácom väzení, informuje agentúra Interfax.
"Vdova po Juryjovi Ziserovi Julija Čarňavská je v poriadku. Je vďačná za vyjadrenú podporu a posiela pozdravy. Je v domácom väzení a je s ňou zaobchádzané korektne a s rešpektom," píše sa vo vyhlásení právnika Čarňavskej zverejnenom na sociálnej sieti Telegram.
Nezávislé médiá v Bielorusku v utorok informovali, že okolo poludnia sa prerušilo telefonické spojenie s Čarňavskou. Neskôr sa objavila informácia, že ju prijali do jednej z minských nemocníc pre problémy s vysokým tlakom. Ďalšie miesto jej pobytu však nebolo známe.
Bieloruská asociácia novinárov vo štvrtok oznámila, že Čarňavská sa nachádza v budove finančnej polície, kde ju vyšetrujú.
Nezávislý spravodajský portál TUT.by bol zablokovaný v utorok 18. mája. Zablokovaniu predchádzali razie bezpečnostných zložiek v priestoroch redakcie, ako aj v bytoch a domoch niektorých jej zamestnancov. Následne bieloruské bezpečnostné sily zadržali najmenej 13 zamestnancov portálu.
Finančná polícia následne potvrdila, že TUT.by vyšetruje pre podozrenie z daňových únikov. Agentúra Interfax však uvádza, že portál bol zablokovaný z dôvodu publikovania informácií, ktoré sú v Bielorusku zákonom zakázané.
Zablokovanie prístupu k spravodajskému portálu TUT.by odsúdila aj kandidátka vo vlaňajších prezidentských voľbách Sviatlana Cichanovská.


Pražský hrad - Prezident České republiky

Kancelária prezidenta ČR Miloša Zemana nebude poskytovať nijaké informácie týždenníku Respekt, serveru Seznam Zprávy, českému Deníku N a redakciám relácií Českej televízie 168 hodín a Reportéri ČT. V piatok to oznámil vedúci prezidentskej kancelárie Vratislav Mynář.
"Kancelária prezidenta republiky v minulosti veľkrát poukazovala na flagrantné pochybenia a nepresnosti uvádzané v mediálnych výstupoch týchto médií, na ich prístupe k overovaniu faktov to však nič nezmenilo," zdôvodnila KPR, prečo prístup k informáciám zamedzila práve týmto médiám.
Ako píše spravodajský server novinky.cz, toto rozhodnutie podľa Mynářa súvisí s tým, že niektoré médiá sa údajne snažia "neserióznym a neštandardným spôsobom" získavať informácie od pracovníkov Kancelárie prezidenta republiky (KPR).
"A to dokonca aj informácie týkajúce sa prebiehajúceho vyšetrovania či informácií, ktoré sú kľúčové pre bezpečnosť ČR," napísal Mynář na webovej stránke Pražského hradu.
Ako príklad uviedol podľa neho vymyslené anonymné zdroje Deníka N, ktorý vo vyhlásení označuje ako "blog Deník N".
"Dialo sa tak v prípade mnohých článkov o údajných stretnutiach s čínskym veľvyslancom (Deník N) či teraz pri snahe o vyvolanie ďalšej mediálnej kauzy týkajúcej sa správy BIS (Bezpečnostnej informačnej služby). Aj v tomto prípade blogu Deník N našepkávajú konšpiračné teórie rôzne tajomné 'anonymné zdroje z Hradu'. Dovolím si napriek tomu vyzvať Deník N, aby predložil dôkaz o tom, že skutočne komunikuje s pracovníkom Pražského hradu," napísal Mynář.
Vyhlásenie Mynářa: https://www.hrad.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/aktualni-tiskove-zpravy/prohlaseni-o-boji-proti-dezinformacim-15978


Belarus raids top news site in widening crackdown - BBC News

V kauze bieloruského spravodajského servera TUT.by je zadržaných 15 osôb. Uviedol to v piatok na tlačovej konferencii v Minsku spoluzakladateľ portálu Kiryl Valošyn s tým, že nie všetci zadržaní sú jeho zamestnancami.
Medzi zadržanými sú aj generálna riaditeľka spoločnosti TUT.by Ľudmila Čekinová, šéfredaktorka Maryna Zolatavová, zástupkyňa šéfredaktorky Voľga Lojková, či novinárka Aľona Talkačovová.
Valošyn spresnil, že zadržaní boli aj programátori, no príčinám tohto kroku nerozumie. Podobná je aj situácia v prípade zadržania riaditeľa pridruženej spoločnosti Hoster.by.
Valošyn ďalej informoval, že Julija Čarňavská, ktorá je vdovou po spoluzakladateľovi portálu Juryjovi Ziserovi, je v domácom väzení.
Podľa Valošyna redakčná rada TUT.BY pokračuje v práci na sociálnych sieťach. Predpokladá, že servery, na ktorých sa portál nachádzal, boli odpojené.
Pokiaľ ide o ďalšie kroky, Valošyn avizoval, že tím TUT.by zamýšľa "opraviť mobilné aplikácie na všetkých platformách, pretože nezverejňujú aktualizovaný obsah".
"TUT.BY nejako obnovíme na inej doméne a obrátime sa na ministerstvo informácií so žiadosťou o zaslanie oficiálneho zoznamu spravodajských materiálov, ktoré považujú za porušenie zákona," povedal Valošyn.
Pripustil, že tieto články možno budú musieť byť odstránené, aby sa TUT.by mohol vrátiť k práci. Takto to bolo aj v prípade iných spravodajských webov, ktoré boli v Bielorusku perzekvované. Valošyn rovnako nevylúčil presun časti tímu TUT.by do zahraničia.
Nezávislý spravodajský portál TUT.by bol bieloruskými úradmi zablokovaný 18. mája. Zablokovaniu predchádzali razie bezpečnostných zložiek v priestoroch redakcie, ako aj v bytoch a domoch niektorých jej zamestnancov.
Finančná polícia následne potvrdila, že TUT.by vyšetruje pre podozrenie z daňových únikov. Agentúra Interfax však uvádza, že portál bol zablokovaný z dôvodu publikovania informácií, ktoré sú v Bielorusku zákonom zakázané.
Zablokovanie prístupu k spravodajskému portálu TUT.by odsúdila aj kandidátka vlaňajších prezidentských volieb Sviatlana Cichanovská
.

Copyright © TASR 2021