17. 5. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


EANA - The European Alliance of News Agencies  

Európska aliancia tlačových agentúr (EANA) vyjadrila v nedeľu šok a zdesenie nad izraelskými náletmi, ktoré v sobotu zasiahli v meste Gaza výškovú budovu, kde mala kancelárie tlačová agentúra Associated Press (AP) a ďalšie zahraničné médiá.
EANA ďalej v tlačovom vyhlásení uviedla, že hoci boli novinári pred útokom vopred varovaní, je zrejmé, že nálet veľmi narušil poskytovanie spravodajstva priamo z terénu. Zdôraznila pritom, že k základným právam novinárov patrí informovanie o hrozných udalostiach, akou je napríklad teraz vývoj situácie v Izraeli a Gaze, a pri takejto činnosti by im nemala hroziť žiadna ujma.
Ak novinári nemôžu vykonávať svoju prácu bez strachu, tak fakty ostávajú nepokryté, a to je stratou pre celý svet, uviedla EANA. Základné právo novinárov na tvorbu spravodajstva je podľa nej pevne prepojené s právom verejnosti na prístup k správnym informáciám.
EANA vyzvala Izrael, aby zastavil útoky na objekty, v ktorých sídlia médiá. Vyjadrila tiež podporu agentúre AP a všetkým médiám pokrývajúcim aktuálnu eskaláciu násilia medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas.
EANA, ktorej členom je aj Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR), je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy. Jej úlohou je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych a technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.

 


Sally Buzbeeová, výkonná šéfredaktorka agentúry Associated Press (AP), v nedeľu požiadala o nezávislé vyšetrovanie izraelského leteckého útoku v pásme Gazy, pri ktorom bola v sobotu zničená budova, kde mala kancelárie tlačová agentúra AP a ďalšie zahraničné médiá.
Izraelská vláda má podľa Buzbeeovej predložiť jasné dôkazy, ktoré preukážu oprávnenosť útoku na túto budovu, uvádza agentúra Reuters.
Izraelská armáda dala novinárom AP a ďalším osobám približne jednu hodinu na evakuáciu budovy. Militantné hnutie Hamas podľa armády túto budovu využívalo ako kancelárie spravodajskej služby a na vývoj zbraní, píše AP.
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu podľa AP v nedeľu takisto uviedol, že v budove sídlili kancelárie spravodajskej služby hnutia Hamas.
Hovorca izraelskej armády Jonathan Conricus povedal, že Izrael dôkazy pre USA zhromažďuje; nemohol však sľúbiť, ich poskytne v priebehu dvoch dní.
Buzbeeová uviedla, že AP má v budove kancelárie už 15 rokov, no nikdy nemala informácie o tom, že by sa v budove mohli nachádzať príslušníci hnutia Hamas. Fakty musia byť podľa jej slov predložené.
Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) požiadala Medzinárodný trestný súd (ICC), aby bombardovanie tejto budovy Izraelom vyšetroval ako možný vojnový zločin.

 

 
Copyright © TASR 2021

 Izraelský premiér Netanjahu varoval Hizballáh, aby si dával pozor na slová  a činy - Svet - Správy - Pravda.sk

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu vysvetlil, prečo armáda v sobotu v Gaze zrovnala so zemou 12-podlažnú budovu, v ktorej sa nachádzali byty či kancelárie agentúry The Associated Press (AP) alebo spravodajskej televízie Al-Džazíra.
Vyhlásil, že v nej malo kancelárie aj nepriateľské palestínske hnutie Hamas. Neposkytol však žiaden dôkaz.
V rozhovore pre reláciu Face the Nation spoločnosti CBS povedal, že budova bola "úplne legitímny cieľ".
Na otázku, či počas sobotňajšieho telefonátu s americkým prezidentom Joeom Bidenom poskytol nejaký dôkaz, odpovedal, že takéto záležitosti riešia cez spravodajské služby.
Premiér podľa vlastných slov dúfa, že boje "nebudú trvať veľmi dlho". "No Hamas napadol nás," dodal.
Vyjadril sa tiež k správe, podľa ktorej hnutie Hamas súhlasilo s mierom dohodnutým Egyptom, no Izrael zaujal opačné stanovisko. "Ja viem niečo iné," odvetil.
Politik v nedeľu takisto vyhlásil, že vojenské operácie budú "nejaký čas" pokračovať v "plnej sile". V televíznom príhovore potvrdil, že Izrael "chce, aby hnutie Hamas tvrdo zaplatilo" a zároveň chce "návrat mieru, bezpečnosti a obnoviť zastrašujúci pocit".

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.