20. 5. 2021

Zomrel Kentaró Miura

Zomrel Kentaró Miura


Kentaro Miura, author of the manga “Berserk”, is dead

 

Vo veku 54 rokov zomrel japonský tvorca mangy Kentaró Miura. Smutnú správu oznámil jeho vydavateľ Hakusensha, podľa ktorého rodák z Čiby skonal ešte 6. mája v dôsledku akútnej disekcie aorty.
Miura bol známy najmä ako tvorca mangy Berserk, ktorá vychádzala od októbra 1989. Temné fantasy, ktoré sa odohráva v brutálnom svete inšpirovanom stredovekom, zanechalo stopu v dielach mnohých tvorcov. Ovplyvnilo videohry ako Dark Souls, Bloodborne alebo Final Fantasy a tiež mangy a anime, napríklad Kimecu no jaiba (Demon Slayer), Castlevania alebo Vagabond.
Miura začal s kreslením ešte ako chlapec a svoju prvú mangu publikoval ako desaťročný v školskom časopise. Oceňovaný tvorca bol síce známy najmä vďaka spomenutému Berserk, no pracoval na mnohých ďalších projektoch. Na celom svete sa predalo viac ako 50 miliónov kópií mangy Berserk, čo z nej robí jednu z najpredávanejších manga sérií na svete. Vznikli podľa nej aj dva anime seriály a trilógia filmov.

 ©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.