21. 5. 2021

Zomrel Svetozár Štúr

Zomrel Svetozár Štúr


Vo veku 70 rokov zomrel v piatok hudobný skladateľ a dirigent Svetozár Štúr. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka Slovenského národného divadla (SND) Izabela Pažítková.
Tvorba a pôsobenie Štúra bolo úzko späté s SND. "Na Vysokej škole muzických umení si preludoval na klavíri, keď do miestnosti vošiel profesor Budský. Hudobná improvizácia, ktorú začul, ho inšpirovala a oslovil študenta, aby skomponoval scénickú hudbu k pamätnej Saroyanovej inscenácii Čas tvojho žitia. V SND sa postavil aj za dirigentský pult, dirigoval napríklad opery Nabucco i večer zložený z dvoch titulov Komedianti a Sedliacka česť," spresnila Pažítková.
Štúr bol mimoriadne aktívny ako skladateľ. Jeho hudba umocnila mnoho inscenácií, ako Bockerer, Slečna Júlia, Krvavá svadba, Hry o letnom byte, Caligula, Herodes a Herodias, Divá kačka, Divadelná komédia, Čertice. Jednou z posledných bola pre činohru SND jeho hudba k inscenácii Ideálny manžel (2003). Spolupracoval s mnohými režisérmi, Milošom Pietorom, Pavlom Hasprom, Ľubomírom Vajdičkom, Emilom Horváthom i ďalšími.
Svetozár Štúr sa narodil 21. februára 1951 v Bratislave. Pochádzal z významnej štúrovskej rodiny, jeho prapradedom bol Samuel Štúr, brat Ľudovíta Štúra. Jeho otec Svetozár Štúr bol renomovaný publicista, novinár, mama divadelná vedkyňa Nella Štúrová.
Vyštudoval hru na klavíri, kompozíciu a dirigovanie na bratislavskom konzervatóriu a Vysokej školy múzických umení, kde bol poslucháčom hudobného skladateľa Jána Cikkera a dirigenta Ladislava Slováka. Pôsobil v umeleckých súboroch Lúčnica, SĽUK, spolupracoval s Československým rozhlasom i Slovenskou filharmóniou. Jeho hudba znie v desiatkach filmov, dokumentov, televíznych inscenáciách i seriáloch. Svojou hudbou sa podpísal pod vyše sto projektov.

Copyright © TASR 2021