16. 5. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 

Pri izraelskom nálete bola v sobotu v meste Gaza zničená 13-poschodová výšková budova, v ktorej mala svoje kancelárie tlačová agentúra AP, panarabská televízia al-Džazíra, ďalšie zahraničné médiá. Informovali o tom v sobotu agentúry AP a AFP. Televízia al-Džazíra na Twitteri informovala, že izraelská armáda pred útokom varovala majiteľa tejto budovy. Obdobnú informáciu priniesla aj agentúra AP, ktorá napísala, že k náletu došlo približne hodinu po tom, ako armáda nariadila ľuďom, aby budovu opustili. Budova sa po nálete zrútila. Bezprostredne nebolo zrejmé, prečo sa práve ona stala terčom náletu. K útoku došlo len niekoľko hodín po ako, iný nálet izraelskej armády zasiahol v utečeneckom tábore aš-Šátí v meste Gaza dom, pričom zahynulo desať členov palestínskej rodiny vrátane detí. Najvážnejšie boje medzi Izraelom a palestínskymi militantmi z pásma Gazy od roku 2014 vypukli v pondelok po tom, čo hnutie Hamas, ovládajúce túto palestínsku enklávu, vystrelilo rakety na Jeruzalem a Tel Aviv ako odplatu za zásah izraelskej polície voči Palestínčanom v blízkosti mešity al-Aksá v Jeruzaleme. Podľa izraelskej armády militantní Palestínčania vystrelili z pásma Gazy na Izrael doteraz okolo 2300 rakiet. Podľa ministerstva zdravotníctva v Gaze pritom prišlo o život viac ako 140 Palestínčanov. V Izraeli si raketová paľba doteraz vyžiadala osem obetí. 

 DW contributor in Belarus sentenced to 20 days in detention | Europe| News  and current affairs from around the continent | DW | 15.05.2021



Nemecká verejnoprávna rozhlasová a televízna stanica Deutsche Welle (DW) informovala, že jedného z jej zahraničných spolupracovníkov odsúdili v sobotu v Bielorusku na 20 dní väzenia. Alexandra Burakovova podľa správy DW odsúdili za účasť na "nepovolenom podujatí".
Novinára zadržali v stredu, keď spolu si ďalšími žurnalistami čakal na proces so šiestimi ľuďmi obvinenými v súvislosti s masovými nepokojmi v Bielorusku.
K rozsiahlemu zatýkaniu a súdnym procesom pristúpili bieloruské úrady v súvislosti s demonštráciami, ktoré vypukli vlani proti autoritárskemu lídrovi Alexandrovi Lukašenkovi.
Demonštrácie vypukli bezprostredne po ohlásení oficiálnych výsledkov prezidentských volieb z vlaňajšieho augusta. Podľa nich zvíťazil Lukašenko so ziskom vyše 80 percent odovzdaných hlasov, zatiaľ čo jeho rivalka Sviatlana Cichanovská dostala len desať percent. Bieloruská opozícia označila voľby za zmanipulované, pričom ako ich právoplatnú víťazku vníma práve Cichanovskú. Za legitímne zvoleného Lukašenka nepovažujú ani západné krajiny.
"Označenie skupiny novinárov, ktorý 12. mája čakali pred súdnou sieňou za "zakázané zhromaždenie" je len ďalším krokom Lukašenkovho režimu zameraným na potlačenie kriticky ladených správ médií," uviedla vo vyhlásení DW.
Samotný novinár Burakov podľa DW uviedol, že počas väzby ho v noci viackrát budili a nútili tiež donaha sa vyzliecť.


Svet a Amerika počas Bidena: Európa sa už teší. No nezmení sa všetko |  Aktuality.sk

Americký prezident v sobotu absolvoval telefonáty s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a so šéfom palestínskej samosprávy Mahmúdom Abbásom. Podporil pritom právo Izraela na obranu pred raketovými útokmi palestínskych militantov. Zároveň však vyzval na zaistenie ochrany civilistov a novinárov.
Telefonát sa uskutočnil po tom, ako bola pri izraelskom útoku zničená 13-poschodová výšková budova, v ktorej mala svoje kancelárie tlačová agentúra AP, televízia al-Džazíra aj ďalšie zahraničné médiá. Izraelská armáda civilistov nachádzajúcich sa v budove vopred varovala a dala im čas na jej opustenie. V objekte sa podľa nej nachádzali aj priestory vojenskej rozviedky hnutia Hamas.
Biden v telefonáte s izraelským premiérom vyjadril "hlboké znepokojenie" nad súčasnou eskaláciou násilia v Izraeli a pásme Gazy, uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu, z ktorého citovala agentúra AFP.
Americký prezident počas rozhovoru s Netanjahuom deklaroval "silnú podporu" pre právo Izraela na obranu vlastného územia pred raketovými útokmi Hamasu a "ďalších teroristických skupín". Súčasne však izraelskému premiérovi tlmočil obavy týkajúce sa ochrany civilného obyvateľstva a pracovníkov médií.
Obaja lídri diskutovali aj o otázke Jeruzalema, pričom šéf Bieleho domu zdôraznil, že v tomto meste musia pokojne spolunažívať príslušníci všetkých náboženstiev a komunít.
Joe Biden absolvoval v sobotu aj vôbec prvý telefonát s palestínskym prezidentom Abbásom, odkedy sa v januári zaujal pozíciu šéfa Bieleho domu. Americký prezident výslovne zdôraznil, že raketové útoky Hamasu na Izrael "musia prestať".
Súčasne vyjadril svoju podporu pre kroky, ktoré zaistia Palestínčanom "dôstojnosť, bezpečnosť slobodu a ekonomické príležitosti, na ktoré majú nárok," uviedol Biely dom podľa agentúry AP. Biden pripomenul, že práve jeho administratíva sa zaslúžila o obnovenie americkej pomoci pre palestínsku samosprávu. 

 


Portugalsko nominovalo za generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa -  Hlavné správy

Generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov (OSN) Antónia Guterresa "hlboko znepokojil" izraelský letecký útok v meste Gaza, pri ktorom bola v sobotu zničená výšková budova, kde sídili viaceré zahraničné mediálne organizácie. Takisto je "zdesený" rastúcim počtom civilných obetí najnovšieho konfliktu medzi Izraelom a hnutím Hamas, uviedol v sobotu hovorca OSN Stéphane Dujarric.
"Generálny tajomník pripomína všetkým stranám, že neuvážený výber civilných a mediálnych objektov za cieľ útokov je v rozpore s medzinárodným právom a je potrebné sa mu za každú cenu vyhnúť," cituje Dujarrica agentúra AP.
Pri izraelskom nálete bola v sobotu v meste Gaza zničená 13-podlažná budova, v ktorej sídlila tlačová agentúra AP, panarabská televízia al-Džazíra a ďalšie zahraničné médiá. Televízia al-Džazíra na Twitteri informovala, že izraelská armáda hodinu pred uskutočnením útoku majiteľa tejto budovy varovala. Budova sa po nálete zrútila.


Copyright © TASR 2021