21. 5. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS

Royal Family News: BBC Journalist Martin Bashir Coached Princess Diana  During Their Infamous Interview | Celebrating The Soaps

Novinár BBC využil „lstivé správanie", aby si v roku 1995 zabezpečil šokujúci rozhovor s princeznou Dianou. Vyplýva to z výsledkov vyšetrovania, ktoré zverejnili vo štvrtok.
Martin Bashir svojím konaním „vážne porušil" smernice vysielateľa. Podľa zistení sfalšoval dokumenty, aby sa dostal k rozhovoru a neskôr o nich tiež klamal manažérom BBC. Interné vyšetrovanie BBC z roku 1996 v novej správe označili za „žalostne bezvýsledné".
Vyšetrovacia správa podľa Britskej vysielacej spoločnosti ukazuje „jasné zlyhania". „Mrzí nás to," skonštatovali v súvislosti s vyšetrovaním zástupcovia BBC.
Bashir označil sfalšovanie dokumentov za hlúpe a ospravedlnil sa zaň, no tvrdí, že to nemalo žiadny vplyv na Dianino rozhodnutie poskytnúť mu rozhovor. To podľa neho potvrdzuje aj vlastnoručne napísaný odkaz od Diany z decembra 1995. Na interview je podľa vlastných slov „nesmierne hrdý".
Bashirov rozhovor s Dianou pre reláciu Panorama bol v tom čase pre BBC obrovským úlovkom. Princezná v ňom povedala slávnu vetu o tom, že v manželstve „boli traja". Bolo to tiež prvý raz, čo člen kráľovskej rodiny takto otvorene prehovoril o živote v nej - diváci si mohli vypočuť, ako rozpráva o nešťastnom manželstve s princom Charlesom, ich aférach i jej boji s bulímiou.
Dianin brat, gróf Spencer však neskôr kritizoval taktiky, ktoré Bashir použil a po tom, ako s týmito obvineniami vyšiel na verejnosť, objednala si BBC vlani nezávislé vyšetrovanie.
Diana sa s Charlesom rozviedla v roku 1996 a v roku 1997 zahynula pri autonehode v Paríži, keď ju prenasledovali paparazzi. Charles sa v roku 2005 zosobášil s Camillou, vojvodkyňou z Cornwallu.
Päťdesiatosemročný Bashir minulý týždeň zo zdravotných dôvodov odišiel z BBC. Trpí vážnymi následkami ochorenia COVID-19. Okrem rozhovoru s Dianou je známy aj vďaka interview s Michaelom Jacksonom z roku 2003.

 ©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 Another Pakistani TikToker Shot Dead While Making a Video - Lens


Mladý Pakistanec sa nešťastnou náhodou zastrelil počas natáčania videa na sociálnu sieť TikTok. Vo štvrtok to oznámila miestna polícia, informuje agentúra AFP.
K nehode malo prísť počas toho, ako chlapca natáčali jeho priatelia. Vo videu sa snažil nafingovať svoju samovraždu, preto si k spánku priložil pištoľ. Netušil však, že bola nabitá.
Chlapec bol namieste mŕtvy, uviedla polícia. Podľa nej video nebolo zverejnené na sociálnej sieti, šírilo sa však medzi jeho priateľmi a v blízkom okolí.
Chlapec mal 19 rokov a podľa polície boli jeho príspevky na sociálnej sieti v danej lokalite populárne. Na sociálnej sieti TikTok mal viac ako 8000 sledovateľov a zverejnil takmer 600 videí. Námetom jeho videí boli často rôzne žartíky, uvádza AFP.
Nejde o prvú smrť pri natáčaní videa na sociálnu sieť TikTok. Pri podobnom incidente minulý rok v Pakistane zomrel príslušník bezpečnostnej služby a ďalší mladý chlapec, ktorého počas natáčania zrazil vlak.



Čínsky technologický konglomerát Tencent Holdings zvýšil v 1. štvrťroku zisk o 65 % a prekonal očakávania trhu.
Koncern pôsobiaci v oblasti sociálnych médií, hier či streamingu zaznamenal za prvé tri mesiace roka 2021 zisk 47,77 miliardy CNY (6,08 miliardy eur). Analytici počítali so ziskom vo výške 35,45 miliardy CNY. Tržby medziročne stúpli o 25 % na 135,3 miliardy CNY, pričom analytici prognózovali 134,39 miliardy CNY.
Tencent profitoval z prudkého nárastu platiacich hráčov v Číne a na medzinárodných trhoch. Koncern uviedol, že tržby z online hrania sa zvýšili o 17 %.
(1 EUR = 7,8594 CNY)

 

Copyright © TASR 2021