20. 5. 2021

Zástupcovia kultúry a kreatívcov žiadajú premiéra a N. Milanovú o stretnutie

Zástupcovia kultúry a kreatívcov žiadajú 
 Natália Milanová - ministerka kultúry - Home | Facebook
premiéra a N. Milanovú o stretnutie

Zástupcovia Kultúrneho a kreatívneho priemyslu na Slovensku (KKP) žiadajú premiéra Eduarda Hegera a ministerku kultúry Natáliu Milanovú (obaja OĽANO) o okamžité stretnutie, aby bezodkladne a adresne dokázali nastaviť pomoc pre rok 2021 a rozvojové rámce pre ďalšie roky po pandémii. Poukazujú na to, že spor medzi ministrom financií Igorom Matovičom (OĽANO) a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS) sa dotýka aj kultúry.
"S obrovským znepokojením vnímame posledné medializované správy o novom spore medzi ministrom financií a ministrom hospodárstva, ktorého následkom sú zastavenie dotácií na nájomné, zatiaľ neukončená schéma preplácania nákladov pre právnické osoby z kultúry a najmä pocit bezmocnosti a hnevu v našej komunite. Odmietame byť opäť rukojemníkmi osobných sporov členov vlády," napísali zástupcovia KKP.
Vyzývajú preto na stretnutie s partnermi najmä z nezriaďovanej a „živej“ kultúry, pričom ponúkajú svoju pomoc pri hľadaní riešení.
Budúce schémy a podporné mechanizmy by mali podľa nich prejsť do gescie Ministerstva kultúry (MK) SR, keďže súčasné trieštenie medzi viacerými ministerstvami prináša neporiadok a prehadzovanie zodpovednosti. Doplnili, že MK je dlhodobo v rámci príspevku zo štátneho rozpočtu hlboko poddimenzované. Za obrovskú chybu považujú zástupcovia KKP tiež to, že mimo budov a kultúrnych pamiatok chýba oblasť kultúry v pláne obnovy. "Mrháme takto možnosťou naštartovať opäť procesy najmä v tom, čo je pandémiou zasiahnuté najviac – v infraštruktúre," vyhlásili.
Pripomenuli, že v roku 2021 sa síce podarilo nastaviť dve dobré schémy pomoci pre neziskové organizácie a fyzické osoby, no podotkli, že ich berú ako opravu schém z roku 2020, ktoré neboli "najlepšie nastavené". Dodali, že aktuálna schéma pomoci v rezorte hospodárstva minula väčšiu časť právnických osôb v KKP.
Zástupcovia KKP tiež poukázali na to, že s výnimkou leta nemôžu od začiatku pandémie až doteraz pracovať. Kultúrne priestory sú podľa nich na pokraji krachu, keďže nemôžu vykonávať svoju činnosť, ktorá je viazaná na interiér. Ak sa pre ne skončí nájomné, skončia podľa KKP úplne.
Medzi signatármi vyhlásenia KKP je napríklad Hudobná Únia Slovenska, Asociácia Hudobných Klubov Slovenska, Združenie promotérov a festivalov na Slovensku, Asociácia DJov a hudobných producentov Slovenska či Nezávislé divadlá Slovenska.


Copyright © TASR 2021