8. 5. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Hollywoodska asociácia zahraničných novinárov (HFPA), ktorá udeľuje prestížne filmová a televízna ocenenie Zlaté glóbusy, prijala vo štvrtok sérii reforiem. Reagovala tým na silnejúce kritiku, ktorá mierila predovšetkým na nedostatok porotcov tmavej v pleti v jej radoch, napísala agentúra AFP.
Zlaté glóbusy sú považované za druhé najprestížnejšie ocenenie v Hollywoode po cenách americkej filmovej akadémie, takzvaných Oscaroch. Víťaza Zlatých glóbusov určuje HFPA, v ktorej zasadá asi 90 novinárov. Na asociáciu sa začala valiť silná kritika od tohtoročného februára, kedy vyšlo najavo, že v jej radoch nie je ani jedna osoba tmavej pleti.
HFPA pritom v minulosti mnohokrát čelila kritike kvôli tomu, že podľa niektorých komentátorov nevenovala dostatočnú pozornosť tvorcom tmavej pleti alebo snímkam, ktoré sa zaoberajú problematikou etnických menšín.
Asi stovka publicistov pôsobiacich v zábavnom priemysle potom tento rok napísala HFPA otvorený list, v ktorom od asociácie naliehala, aby skončila so svojím "diskriminačným konaním, nedostatočnou profesionalitou a nedostatkom etiky" a aby sa vysporiadala rovnako s obvineniami z údajného úplatkárstva.
Členovia HFPA vo štvrtok schválili sériu opatrení, ktoré podľa nich na kritiku reagujú a situáciu zlepší. Počet členov asociácie sa napríklad zvýši v najbližších 18 mesiacoch o 50 percent, pričom novými členmi by mali byť prevažne novinári tmavej pleti. Reformovaný bude tiež netransparentné a reštriktívny prijímacie proces do asociácie.
"Hlasovanie veľkej väčšiny asociácie pre reformu potvrdzuje náš záväzok prijať zmeny," uviedol po hlasovaní prezident HFPA Ali Sar. "Vieme, že ťažká práca teraz ešte len začína. Sme naďalej odhodlaní stať sa lepšou organizáciou a príkladom rôznorodosti, transparentnosti a zodpovednosti," dodal.
"Musíme sa zmeniť, musíme sa zlepšiť, ak chceme prežiť," povedal AFP jeden nemenovaný člen HFPA.
Hoci sú Zlaté glóbusy stále považované za prestížne ocenenie, stráca v posledných rokoch svoj lesk. Ich slávnostnému udeľovaní postupne klesá sledovanosť a asociácie čelila aj volanie po bojkote cien kvôli rade nedávnych kontroverzií.
Asociácia sa napríklad v apríli zbavila svojho dlhoročného člena a prezidenta HFPA Philipa Berka potom, čo svojim kolegom napísal e-mail, v ktorom označil hnutia Black Lives Matter (Na černošských životoch záleží) za rasistické a nenávistné. S HFPA potom rozviazali spoluprácu dva konzultanti, ktoré si asociácia najala na pomoc s plánovanými reformami. Ako dôvod uviedli, že sa situácia v organizácii nijako nevyvíja.
Väčšina členov HFPA sú spravodajcovia, ktorí dlhodobo pracujú vo svojich krajinách pôvodu pre zriadené médiá, akými sú napríklad francúzsky denník Le Figaro či španielsky El País. Povesť asociácie však v minulosti utrpela kvôli niekoľkým kontroverzným členom, o ktorých novinárskych zásluhách panovali u odbornej verejnosti pochybnosti. Jedným z nich bol aj Alexander Nevskij, ruský kulturista, ktorý účinkoval v rade nízkorozpočtových akčných filmov, alebo vdova po hercovi, ktorý občas písaval o filmoch do médií na Tahiti. Niektoré zavedené zahraničné denníky, ako napríklad francúzsky Le Monde či britskej The Times, potom asociáciu kritizovali za to, že do svojich radov nechcela pustiť ich redaktorov.


 Copyright © ČTK 2021

 


🥇 ▷ Twitter pre aplikáciu Android Crashing App po aktualizácii » ✓
 
Sociálna a mikroblogovacia sieť Twitter pozastavila činnosť účtu, ktorý zverejňoval príspevky bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa z jeho novej komunikačnej platformy. Účet uvádzal, že komunikuje v mene Trumpa, ktorý má činnosť na Twitteri zakázanú, informuje spravodajský portál BBC. Hovorca spoločnosti uviedol, že konto @DJTDesk porušilo pravidlá týkajúce sa vyhýbania sa zákazu, keď zdieľalo obsah „pridružený k pozastavenému účtu“.
Trump v utorok spustil svoju vlastnú komunikačnú platformu s názvom From the Desk of Donald J Trump (v preklade Zo stola Donalda J Trumpa), na ktorej budú jeho vyhlásenia a tlačové správy. Príspevky, ktoré na nej zverejní sa dajú zdieľať na Twitteri a sociálnej sieti Facebook. Twitter uviedol, že hoci dovoľuje ostatným účtom zverejňovať obsah z webstránky, nedovoľuje jednotlivcom „obchádzať“ zákaz. Pravidlá o vyhýbaní sa zákazu napríklad nepovoľujú, aby v mene danej osoby niekto iný „prevádzkoval konto, ktoré predstavuje vašu identitu, osobu, značku alebo obchodný imidž pre iný účel“.
Hovorca bývalého prezidenta Jason Miller sa pre NBC News vyjadril, že spomenutý účet nezaložil nikto pridružený k Trumpovi ani nevznikol s ich povolením.
BBC informuje, že upozornila na štyri podobné účty, ktoré tiež zverejňovali obsah z Trumpovej platformy a boli aktívne aj v čase publikovania správy. Twitter neodpovedal na otázku, čo sa s týmito kontami stane. Kto za spomenutými účtami stojí, nie je známe, väčšina z nich však tvrdí, že sú nezávislé od Trumpa.
Twitter zrušil Trumpovo konto natrvalo v januári po tom, čo vyjadril podporu výtržníkom z nepokojov v Kapitole.


Google
Americká spoločnosť Google tvrdí, že zhruba 20 % jej pracovníkov bude aj po opätovnom otvorení kancelárií plánovanom na jeseň naďalej pracovať na diaľku. Zhruba 60 % zamestnancov bude pracovať v hybridnom režime - tri dni v kancelárii a dva dni na diaľku. Zvyšných 20 % si bude môcť zvoliť inú kanceláriu vo firme.
„Budúcnosťou práce je flexibilita. Zmeny uvedené vyššie sú východiskovým bodom, ktorý nám pomáha vykonávať našu prácu čo najlepšie a užívať si to,“ napísal výkonný riaditeľ Sundar Pichai.
Google zamestnáva približne 135-tisíc zamestnancov. Spoločnosť so sídlom v Mountain View v Kalifornii chce taktiež pracovníkom dopriať extra dni voľna navyše, ktoré im pomôžu lepšie sa vyrovnať s pandémiou koronavírusu.
Google bol v minulom roku medzi prvými významnými technologickými spoločnosťami, ktoré svojim zamestnancom povedali, aby na začiatku pandémie pracovali z domu. Ďalší technologickí giganti, ako sú Facebook a Twitter, oznámili, že ľudia môžu po pandémii pracovať natrvalo z domu, pokiaľ to budú umožňovať ich pracovné pozície.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

 

Hongkonskej reportérke, ktorú prednedávnom súd pokutoval za investigatívnu činnosť týkajúcu sa útokov na prodemokratických aktivistov zo strany stúpencov vlády, vo štvrtok udelili významnú novinársku cenu, informuje agentúra AFP.
      Bývalá producentka hongkonskej verejnoprávnej televízie Bao Choy získala spolu so svojimi piatimi kolegami ocenenie Human Rights Press Awards v kategórii čínsky dokumentárny film za dokument "Kto vlastní pravdu?". Porotcovia označili film za "klasické dielo investigatívnej žurnalistiky."
      Dokument zachytáva udalosti, ktoré sa udiali počas prodemokratických protestov v Hongkongu v roku 2019, ktoré sa často končili násilnými stretmi medzi políciou a demonštrantmi. Odhaľuje nové skutočnosti o útočníkoch na stúpencov demokracie a ich údajné väzby na vidiecke politické výbory, ktoré podporujú Peking.
      Hongkonská verejnoprávna televízia sa už medzičasom nepodieľa na udeľovaní ocenení Human Rights Press Awards.
      Súd minulý mesiac uznal Bao Choy vinnou za "vedomé poskytnutie nepravdivých informácií," pomocou ktorých získala prístup k záznamom o evidencii vozidiel. Novinárke hrozilo polročné väzenie, nakoniec však dostala pokutu vo výške 6000 hongkonských dolárov (640 eur). Novinárske organizácie tento verdikt odsúdili ako útok na žurnalistiku.
      Masové protivládne protesty v Hongkongu, ktorých účastníci protestovali proti zasahovaniu Číny do jeho osobitného autonómneho štatútu, sa pravidelne konali od júna 2019. Trvali zhruba sedem mesiacov a zúčastnili sa na nich