7. 5. 2021

RTVS uvedie 8. mája v premiére nedávno ocenený film Útek cez hranice

 RTVS uvedie 8. mája v premiére nedávno 



ocenený film Útek cez hranice

V Deň víťazstva nad fašizmom, v sobotu 8. mája, uvedie RTVS aj premiéru dobrodružného rodinného nórskeho filmu z obdobia druhej svetovej vojny Útek cez hranice (The Crossing), ktorý bol nedávno ocenený Európskou filmovou akadémiou. Televízne aj rozhlasové okruhy RTVS prinesú počas sviatočného víkendu aj ďalšie pútavé diela.

Mladí diváci vo veku 12-14 rokov z 38 krajín sveta hlasovaním rozhodli o Cene mladého publika. Toto ocenenie Európskej filmovej akadémie získal uplynulý týždeň nórsky vojnový film Útek cez hranice (The Crossing). RTVS ho uvedie v premiére na obrazovkách Jednotky v Deň víťazstva nad fašizmom v sobotu 8. mája o 16.05 h. Film približuje príbeh rodičov súrodencov Gerdy a Otta. Ich otec a mama sú aktívni v nórskom hnutí odporu. Jedného dňa, pred Vianocami roku 1942, ich zatknú a deti sú ponechané svojmu osudu. Zakrátko objavia súrodenci v pivnici dve židovské deti, ktoré tam ich rodičia ukrývali. Je na nich, aby dokončili, čo ich rodičia začali a pomohli Sarah a Danielovi prekročiť hranice do neutrálneho Švédska.

V televíznom vysielaní RTVS pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom odvysiela aj ďalšie diela s vojnovou tematikou. Už v piatok 7. mája prinesie Dvojka vo večernom vysielaní napríklad akčnú nórsko-švédsku vojnovú drámu Kríž cti. V sobotu 8. mája čakajú na divákov Dvojky o 9.50 h unikátne zábery v dokumentárnom filme z bojov v 2. svetovej vojne pod názvom Frontoví kameramani na Slovensku a o 10.15 h odvysiela Dvojka dokumentárny film o pôsobení amerických letcov na Slovensku počas 2. svetovej vojny Neznámi hrdinovia. Na Jednotke sa diváci môžu v sobotu večer po 22.05 h tešiť aj na záznam z udeľovania ocenení Fénix - Kultúrna pamiatka roka s hudobnými hosťami Simou Martausovou, Ivou Bittovou či Adrianou Kučerovou pod moderátorskou taktovkou Michaela Szatmaryho a na Trojke po 23.00 h napríklad na vojnový film Právom lásky.

V nedeľu 9. mája ponúkne RTVS divákom popoludní na Jednotke o 15.55 h vojnový príbeh režiséra Sergeja Bondarčuka Osud človeka a po 20.30 bude v premiére v dvoch častiach za sebou na Jednotke pokračovať britská dráma z obdobia druhej svetovej vojny Svet v plameňoch. Na Dvojke čaká divákov v nedeľu po 21.15 h príbeh o vojakovi, ktorý uprostred vojny prežil niekoľko šťastných chvíľ pod názvom Balada o vojakovi. V pondelok 10. mája Jednotka o 20.30 h uvedie drámu z obdobia 2. svetovej vojny, inšpirovanú skutočným príbehom Bež, chlapče, bež.

Rádio Slovensko si výročie konca 2. svetovej vojny pripomenie po 8.00 h s dramaturgičkou RTVS Michaelou Sabolčákovou v rozhovore aj o seriáli vysielanom na Jednotke Svet v plameňoch. Počas dňa si v prúdovom vysielaní budú môcť diváci vypočuť ako vyzerali nemocnice počas vojny, a tiež napríklad, že Múzeum SNP sa rozhodlo ponúknuť exponáty ako tanky či lietadlo na adopciu, aby tak mohlo získať zdroje na ich kompletnú opravu. Rádio Regina Východ v rannom vysielaní priblíži rekonštrukciu obecného Múzea v Tokajíku ako objektu cestovného ruchu. Rádio Regina Západ a Rádio Regina Stred odvysielajú večer o 22:00 fíčer Eleny Antalovej Všetci ľudia budú bratia s hľadaním odpovedí na otázku, čo sa dialo s nemeckými civilistami, ktorí nevyvolali vojnu, neprofitovali z nej, ani v nej nebojovali.

Rádio Devín zaradilo do vysielania na sobotu 8. mája o 13.30 h rozhlasovú hru Pieseň piesní v čase holokaustu. Vojnovej tematike budú venované aj Dejiny.sk o 10.00 h a všetky hudobné relácie. Rádio_FM pripravilo do popoludňajšieho vysielania rozhovor s etnologičkou Monikou Vrzgulovou, ktorá už tri desaťročia zaznamenáva príbehy preživších holokaustu aj spomienky očitých svedkov. Rádio Slovakia International si pripomenie výročie konca vojny príspevkami venovanými zahraničnej spolupráci na Slovensku počas vojny a po nej. Ruská redakcia priblíži „Hodinu odvahy a pamäti“ na rusko-slovenskej škole v Bratislave a anglická redakcia odvysiela napríklad rozhovory o britsko-slovenských vojenských prepojeniach z obdobia 2. svetovej vojny, ktoré pretrvali dodnes.