5. 5. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS



Bývalý americký prezident Donald Trump v utorok spustil na svojej webovej stránke blog na zverejňovanie správ. Ľudia môžu tieto príspevky zdieľať na Facebooku a Twitteri, ktoré Trumpove používateľské účty zablokovali, informovala v stredu agentúra Reuters.
Viaceré sociálne siete Trumpove účty zablokovali po tom, ako jeho podporovatelia 6. januára vtrhli do budovy washingtonského Kapitolu. Dozorný orgán spoločnosti Facebook má v stredu rozhodnúť o tom, či zablokovanie Trumpovho účtu predĺži, pripomína Reuters.
Webová stránka nazvaná "Z pracovného stola Donalda Trumpa" (From the Desk of Donald J. Trump) obsahuje Trumpove príspevky, ktoré je možné zdieľať a označiť tlačidlom "páči sa mi".
Hovorca spoločnosti Twitter povedal, že obsah z tejto webovej stránky bude povolený, ak nebude v rozpore s pravidlami Twitteru. Pokusy obísť zablokovanie Trumpovho účtu však povolené nebudú.
Twitter tvrdí, že Trumpov účet je zablokovaný natrvalo i v prípade, ak by sa opäť rozhodol kandidovať. Spoločnosť YouTube v marci uviedla, že Trumpovi návrat na svoju platformu povolí len v prípade, že prestane s podnecovaním násilia.
Facebook sa v súvislosti s príspevkami z Trumpovej novej webovej stránky zatiaľ nevyjadril.
Jason Miller, hovorca Trumpovej volebnej kampane z roku 2020, na Twitteri napísal, že táto webová stránka nie je novou "platformou", ktorú prezident plánuje spustiť. Ďalšie informácie o novej platforme budú podľa Millera zverejnené "v blízkej budúcnosti".



Nezvestný francúzsky novinár Olivier Dubois oznámil, že začiatkom apríla ho v africkom štáte Mali uniesla džihádistická skupina napojená na medzinárodnú teroristickú sieť al-Káida. Vyplýva to z videa šíriaceho sa v stredu na sociálnych sieťach. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.
Krátke video nebolo možné nezávisle overiť, ale predstaviteľ z francúzskeho ministerstva zahraničných vecí potvrdil "zmiznutie" Duboisa. Novinár pracoval pre viaceré médiá vrátane medzinárodnej televíznej stanice France 24 a francúzskeho denníka Libération.



 

Šéf organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) Christophe Deloire v stredu oznámil, že džihádistickí povstalci 8. apríla uniesli francúzskeho novinára Oliviera Duboisa, keď pracovali v meste Gao na severe Mali. Informovala o tom tlačová agentúra AP.
Video zverejnené v stredu už skôr zachytáva, ako Dubois hovorí, že ho uniesla skupina JNIM napojená na teroristickú organizáciu al-Káida. Novinár vo videu vyzýva svoju rodinu, priateľov a úrady, aby sa usilovali o jeho prepustenie. Video nebolo možné nezávisle overiť.
Generálny tajomník RSF Deloire potvrdil agentúre AP únos a vyzval na prepustenie novinára.
"Žiadame malijské a francúzske úrady, aby pre dosiahnutie jeho prepustenia urobili všetko, čo je v ich silách, a posielame všetku našu pomoc jeho rodine a milovaným," napísal Deloire na Twitteri.
Dubois pracoval ako novinár v severomalijskom meste Gao a po obede vo svojom hoteli 8. apríla sa doň už nevrátil, spresnil Deloire. Dubois obvykle pracuje pre magazín LePoint Afrique.
Francúzske ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo zmiznutie novinára a dodalo, že je v kontakte s jeho rodinou a malijskými úradmi.
V Mali vládne zmätok od roku 2012, keď vzbúrení vojaci zvrhli prezidenta. Mocenské vákuum, ktoré vzniklo, nakoniec vyústilo do islamského povstania a následnej vojenskej operácie vedenej Francúzskom. Počas nej sa podarilo vyhnať džihádistov z miest, ktoré ovládali na severe Mali v roku 2013.
Povstalci sú však stále aktívni a extrémistické skupiny napojené na al-Káidu a militantnú organizáciu Islamský štát sa v roku 2015 presunuli z nehostinného severu do viac zaľudneného centrálneho Mali. Tam útočia na rôzne ciele a podnecujú nevraživosť medzi etnickými skupinami v oblasti.



Spoločnosti Twitter, Google a Facebook môžu dostať pokutu od ruskej vlády z dôvodu nerešpektovania zákona o odstraňovaní nevhodného obsahu, informovala v stredu agentúra TASS.
Spoločnostiam Google a Facebook hrozia pokuty vo výške 20 miliónov rubľov (223.000 eur) a sociálnej sieti Twitter pokuta vo výške 24 miliónov rubľov (267.000 eur).
"Na súd bolo doručených päť sťažností na spoločnosti Google a Facebook v súvislosti s porušením ruského zákona. Na firmu Twitter bolo doručených šesť sťažností. V súvislosti s každou sťažnosťou môžu spoločnosti dostať pokuty až vo výške 4 miliónov rubľov," uviedol pre agentúru TASS nemenový zdroj z moskovského súdu. Dátum súdneho konania zatiaľ nebol stanovený.
Od februára začal v Rusku platiť zákon, ktorý zaväzuje sociálne siete vyhľadávať a blokovať informácie o úradmi nepovolených zhromaždeniach. Ešte v januári začal platiť zákon, podľa ktorého sociálnym sieťam hrozia vysoké pokuty - od niekoľko stotisíc do niekoľko miliónov rubľov -, ak odmietnu vymazať informácie zakázané v Rusku.
Začiatkom apríla ruský súd nariadil spoločnosti Twitter zaplatiť pokutu vo výške takmer 9 miliónov eur za to, že odmietla vymazať obsah, ktorý podnecoval k účasti na úradmi nepovolených zhromaždeniach. Twitter sa proti rozhodnutiu ruského súdu odvolal. Sociálna sieť TikTok musí z rovnakého dôvodu zaplatiť 2,6 milióna rubľov (29.000 eur), uvádza agentúra TASS.



Český minister vnútra Jan Hamáček v stredu oznámil, že podá trestné oznámenie na autorov článku servera Seznam Zprávy, podľa ktorého údajne navrhoval utajenie kauzy Vrbětice výmenou za vakcíny Sputnik V. Informoval o tom server iRozhlas.cz.
"Som presvedčený, že je potrebné ukončiť nezmyselnú kauzu, ktorá na základ článku vznikla," povedal Hamáček. Dodal, že bol v článku obvinený z plánovania vymeniť "citlivé informácie a bezpečnosť ČR s Ruskom za dodávku milióna vakcín Sputnik V".
Článok zverejnil v utorok server Seznam Zprávy. Minister vnútra podľa svojich slov podá trestné oznámenie na autorov Janka Kroupu a Kristinu Cirokovú.
"Budem žiadať o preverenie, či došlo k spáchaniu trestných činov ohovárania, šírenia poplašnej správy a poškodenia cudzích práv," povedal.
Takisto plánuje podať civilnú žalobu na vydavateľa, ktorý je za prácu svojich ľudí zodpovedný. "Budem požadovať desať miliónov (českých korún, približne 386.980 eur - pozn. TASR) odškodného. Peniaze prípadne dám nadácii policajtov a hasičov," uviedol.
Hamáček plánuje žiadať ospravedlnenie aj od predstaviteľov českej opozície, ktorí sa o ňom podľa neho nevhodne vyjadrovali.
Šéfredaktor servera Seznam Zprávy Jiří Kubík útoky na reportérov tohto servera zo strany politikov odmietol. "Dôkazy, o ktoré sa opierame, sú úplne vierohodné," povedal Kubík v utorok v programe Českej televízie.
Server Seznam Zprávy je podľa Kubíka pripravený preukázať pravdivosť svojich zistení v prípadnom súdnom spore.
"Reakcia J. Hamáčka prichádza vo chvíli, keď na uzavretom rokovaní Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR nevystúpili kľúčoví účastníci schôdzky na ministerstve vnútra z 15. apríla. Ich verejné vyjadrenia naše informácie nevyvrátili," napísal na Twitteri Kubík.
Dodávku vakcín pre ČR a stretnutie ruského prezidenta Vladimira Putina s americkým prezidentom Joeom Bidenom chcel Hamáček podľa správy Seznam Zprávy vyrokovať na plánovanej návšteve Moskvy v polovici apríla. Tá však bola zrušená.
Hamáček mal svoj zámer oznámiť účastníkom stretnutia na pôde ministerstva vnútra 15. apríla. Na schôdzku neskôr prišiel i najvyšší štátny zástupca ČR Pavel Zeman. Tieto informácie pre server Seznam Zprávy potvrdili samotní účastníci stretnutia.
Hamáček to však popiera. Stretnutie sa podľa neho uskutočnilo, no o výmennom obchode na ňom nehovorili.


Copyright © TASR 2021

 




Bývalý americký prezident Donald Trump sa zatiaľ nevráti na sociálnu sieť Facebook. Štyri mesiace po tom, ako jeho účet suspendovali pre podnecovanie k násiliu, o tom rozhodla kvázi-nezávislá dozorná rada sociálnej siete. Jej členovia hlasovaním rozhodli o potvrdení suspendovania, ktorým Trumpa potrestali v súvislosti s tragickým útokom jeho priaznivcov na Kapitol zo 6. januára.
Rada však zároveň Facebook skritizovala za spôsob, akým vtedy spravil toto rozhodnutie. Pretrvávajúce riziko násilia vtedy podľa nich rozhodnutie ospravedlňovalo, no nebolo vraj vhodné udeliť trest „na neurčito". Facebook sa podľa rady pokúsil vyhnúť zodpovednosti, keď použil „vágny a neštandardný trest" s tým, že prípad neskôr posunul rade, aby o ňom rozhodla.
Členovia pritom súhlasili s Facebookom, že dva Trumpove príspevky zo 6. januára vážne porušili pravidlá Facebooku aj Instagramu.
Sociálna sieť však podľa nich musí do šiestich mesiacov prehodnotiť „svojvoľný trest", ktorý Trumpovi udelila 7. januára, a rozhodnúť o novom, ktorý by odrážal „vážnosť porušenia a možné budúce škody". Nový trest podľa nich musí byť „jasný, nevyhnutný a primeraný" a tiež sa musí zhodovať s pravidlami Facebooku pre vážne porušenia.
Ak by sa pritom niekedy sociálna sieť rozhodla Trumpove účty obnoviť, musela by byť schopná promptne reagovať na ďalšie porušenia.
Twitter, kde mal Trump 88 miliónov sledovateľov, zrušil jeho konto natrvalo. YouTube podľa svojich slov Trumpov účet obnoví, keď sa zníži hrozba „násilia v skutočnom svete“.

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.