4. 5. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS




Mjanmarská junta vzniesla voči japonskému novinárovi Jukimu Kitazumimu obvinenia v súvislosti so šírením "falošných informácii", informovala v utorok agentúra AFP.
Kitazumiho, ktorý v Rangúne pôsobí ako novinár na voľnej nohe, zatkli 18. apríla. Obvinenia voči nemu vzniesli v pondelok - na Svetový deň slobody tlače -, pripomína AFP. Japonsko žiada jeho prepustenie.
"Prirodzene, že budeme aj naďalej robiť, čo je v našich silách, aby sme dosiahli včasné prepustenie japonského občana, ktorý je zadržiavaný," uviedol pre japonské médiá minister zahraničných vecí Tošimicu Motegi.
Japonec je jedným z 50 novinárov, ktorých v Mjanmarsku zadržali počas protestov. Tie v krajine prepukli po vojenskom prevrate z 1. februára. Úrady Kitazumiho na krátky čas zadržali aj vo februári.
Mjanmarská armáda 1. februára zosadila civilnú vládu a uväznila jej predstaviteľov - štátnu kancelárku (predsedníčku vlády) Aun Schan Su Ťij a prezidenta republiky Win Mjina.
Armáda následne vyhlásila rok trvajúci výnimočný stav. Puč zdôvodnila údajnými podozreniami z volebných podvodov v novembrových voľbách, v ktorých zvíťazila politická strana premiérky Su Ťij.
Nezisková organizácia Združenie pre pomoc politickým väzňom (AAPP) uviedla, že junta od prevratu zabila najmenej 766 civilistov a takisto zakročila i voči nezávislým médiám a obmedzila rýchlosť internetu.





Polícia v Berlíne zatkla 53-ročného Nemca pre podozrenie, že poslal desiatky výhražných listov adresovaných politikom, právnikom a novinárom. Listy boli podpísané skratkou kraje pravicovej extrémistickej skupiny, informovali v utorok agentúry AP a DPA.
Prokuratúra vo Frankfurte nad Mohanom, ktorá sa prípadom zaoberá, vo vyhlásení uviedla, že k zadržaniu muža došlo v nemeckej metropole v pondelok. Podozrivý, ktorého meno nezverejnili, už v minulosti čelil obvineniam "z početných trestných činov vrátane tých, ktoré boli motivované pravicovou ideológiou".
Výhražné listy boli podpísané skratkou "NSU 2.0", čo je odkaz na nemeckú pravicovo-extrémistickú skupinu Národnosocialistické podzemie. Skupina bola v období rokov 1998 - 2011 zodpovedná za sériu vrážd vrátane rasovo motivovaných vrážd deviatich imigrantov a jednej policajtky.
Polícia sa domnieva, že podozrivý muž od roku 2018 poslal takmer 100 listov desiatkam ľudí a organizácií v Nemecku i Rakúsku.
Nemecké bezpečnostné služby varovali pred narastajúcou hrozbou krajne pravicového extrémizmu, pripomína AP. V júli 2019 neonacista zavraždil regionálneho politika zo strany kancelárky Angely Merkelovej. O tri mesiace neskôr sa ozbrojenec pokúšal násilím dostať do synagógy počas najväčšieho židovského sviatku Jom kipur, pričom zabil dvoch ľudí.


D&I Index agentúry Thomson Reuters odhaľuje 100 najrôznorodejších a  najinkluzívnejších organizácií na svete za rok 2017

Hospodárske výsledky mediálneho konglomerátu Thomson Reuters v 1. štvrťroku prekonali očakávania trhu. Podporil ich rast jeho troch hlavných divízií a zotavovanie ekonomiky.
Upravený zisk na akciu, do ktorého sa nezapočítaval príjem z predaja podielu vo firme Refinitiv a ďalšie jednorazové položky, stúpol na 58 centov na akciu. Analytici počítali len so 42 centami na akciu. Prevádzkový zisk v 1. kvartáli vzrástol na 387 miliónov USD (321,3 milióna eur).
Celkové tržby sa zvýšili o 4 % na 1,58 miliardy USD. Skupina aktuálne očakáva celoročný nárast tržieb o 3,5 % až 4 %.
"Sme spokojní so začiatkom roka aj s našimi výsledkami a sme mierne optimistickí, že ekonomiky, v ktorých pôsobíme, sa začínajú zotavovať," uviedol šéf Thomson Reuters Steve Hasker. Dodal však, že riziká pretrvávajú, keďže šírenie ochorenia COVID-19 sa v niektorých regiónoch opäť zrýchlilo.

 

Copyright © TASR 2021