20. 8. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS



The Times Newspaper Apologises for Yet Another Story Scapegoating Muslims -  Muslim Council of Britain (MCB)

Článok v britskom denníku The Times o ruských ponorkách, ktoré sa údajne pokúšajú získať prístup k podmorskej internetovej infraštruktúre pri Írsku, je podvrh, informovala vo štvrtok na tlačovom brífingu hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.
"Nemohli sme si nevšimnúť článok denníka The Times o ruských ponorkách pri Írsku, ktoré sa údajne pokúšajú získať prístup k podmorskej internetovej infraštruktúre na spravodajské účely," uviedla Zacharovová, ktorú citovala agentúra TASS.
"Tento článok považujeme za ďalší nevhodný podvrh v rámci pokračujúcej protiruskej propagandistickej kampane v Británii," povedala hovorkyňa. Dodala, že od neopodstatnených obvinení v tomto článku sa očakáva, že u západného čitateľa vyvolajú pocit "rastúcej ruskej hrozby".
V stredajšom článku The Times sa píše, že britské sily pri západnom pobreží monitorujú ruskú špionážnu loď Jantar postavenú na vykonávanie tajných podmorských misií. Podľa denníka Jantar, ktorý je súčasťou ruského námorníctva, v utorok večer nečakane dorazil k pobrežiu grófstva Donegal. Plavidlo je vybavené ponorkami s posádkou a ponorkami na diaľkové ovládanie, ktoré sa používajú na pripevnenie odpočúvacích zariadení k podmorským káblom na internetový prenos medzi kontinentmi. V oblasti, kde sa plavidlo pohybuje, je najmenej jeden komerčný podmorský kábel, poznamenal denník.


Taliban zabil príbuzného novinára pracujúceho pre Deutsche Welle |  Aktuality.sk

Príbuzného novinára pracujúceho pre nemeckú spravodajskú stanicu Deutsche Welle zastrelili v Afganistane bojovníci Talibanu. Podľa agentúry DPA o tom informovala stanica vo štvrtok.
Podľa Deutsche Welle talibovia pátrali na západe Afganistanu po novinárovi, ktorý momentálne pracuje v Nemecku. Pri útoku na jeho príbuzných jedného zabili, ďalšieho vážne zranili. Zvyšným sa podarilo v poslednej chvíli uniknúť a sú na úteku.
"Zabitie blízkeho príbuzného jedného z našich redaktorov Talibanom je neuveriteľne tragické a ukazuje to na akútne nebezpečenstvo, v akom sa všetci naši zamestnanci a ich rodiny v Afganistane ocitli," povedal riaditeľ Deutsche Welle Peter Limbourg.
"Taliban už zrejme organizovane hľadá novinárov v Kábule a tiež v provinciách," uviedol a dodal: "Čas beží!"
Bojovníci fundamentalistického hnutia Taliban 15. augusta ľahko obsadili afganské hlavné mesto Kábul a zosadili vládu, dve desaťročia vojensky podporovanú Spojenými štátmi a Severoatlantickou alianciou. Afganský prezident Ašraf Ghaní krátko predtým utiekol zo svojej vlasti. Z Kábulu sa preto v súčasnosti snažia dostať tisíce ľudí. Mnoho západných štátov tam uzavrelo svoje ambasády a evakuuje svojich občanov i miestnych spolupracovníkov.

 Radio journalist murdered in eastern Mexico

V mexickom štáte Veracruz na juhu krajiny vo štvrtok zastrelili rozhlasového reportéra, informovala agentúra AFP.
Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) uviedla, že Flores v poslednom období čelil vyhrážkam. RSF zabitie tohto novinára odsúdila a žiadala okamžité vyšetrenie tohto činu a ochranu Floresovej rodiny.
Vo Veracruze medzi sebou bojujú súperiace drogové gangy a tento štát patrí najnebezpečnejšie miesta pre novinárov v krajine, pripomína AP.
V roku 2021 boli v Mexiku zabití už najmenej šiesti novinári, hoci nie je známe, či všetky tieto zabitia súviseli s ich prácou.
Od roku 2000 bolo v tejto krajine zavraždených už viac ako 100 novinárov. RSF tvrdí, že viac ako 90 percent týchto vrážd v Mexiku zostáva nepotrestaných.

Copyright © TASR 2021


Molotovcocktails door raam gegooid bij Sikkom-journalist Willem Groeneveld  (update) - RTV Noord
V holandskom meste Groningen zaútočili Molotovovým kokteilom na novinára. Informuje o tom portál Euronews.
Podľa polície niekto hodil „horiaci materiál“ cez okno do bytu Willema Groenevelda, ktorý píše pre groningenský blog Sikkom. Novinára s partnerkou v stredu v noci prebudilo rozbité sklo, podarilo sa im uhasiť plamene a materiál vyhodiť von.
Útok sa pritom udial len vyše mesiaca po tom, ako v Amsterdame smrteľne postrelili holandského investigatívneho novinára Petra De Vriesa, ktorého smrť v krajine vyvolala výzvy na väčšiu ochranu novinárov.
„Polícia vykonáva rozsiahle vyšetrovanie incidentu, počas ktorého do domu novinára hodili horiaci materiál,“ uviedla polícia s tým, že „našťastie, nikto neutrpel zranenia“. Príčina podľa vyšetrovateľov zatiaľ nie je známa, no polícia incident berie veľmi vážne. „Bez ohľadu na motív je jasné, že novinári musia byť schopní slobodne pracovať,“ skonštatovali ďalej vo vyhlásení.
Groenevelda podľa holandskej verejnoprávnej televízie už pred časom zastrašovali a pred dvoma rokmi mu do okien hodili kamene. Minulý týždeň sa v rozhovore vyjadril, že sa pri chodení mestom častejšie „obzerá cez rameno“.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.