16. 8. 2021

SLOVAK MEDIA NEWS

 SLOVAK MEDIA NEWS


Policajný exfunkcionár Pavol Vorobjov ide do väzby | Noviny.sk

Bývalý šéf finančnej spravodajskej jednotky Národnej kriminálnej agentúry Pavol V. smeruje k dohode o vine a treste. Uvádza to denník Sme s tým, že v rámci kauzy Očistec Pavla V., ktorý lustroval novinárov vrátane neskôr vraždeného Jána Kuciaka, vylúčili na samostatné konanie. Rovnako na samostatné konanie vylúčili aj ďalšieho expolicajta Vladimíra B.
Denník zároveň uvádza, že Pavol V. sa priznal k nezákonným lustráciám spolu 28 novinárov a 140 iných osôb. Zároveň podľa denníka sledoval vtedajších opozičných politikov, napríklad Igora Matoviča alebo Daniela Lipšica.


Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach 

Univerzita Pavla Jozefa Šafárila (UPJŠ) v Košiciach spúšťa kampaň proti dezinformáciám s názvom Overuj si fakty. Kampaň upriamuje pozornosť na nebezpečenstvo šírenia dezinformácií a nepodložených správ. Informoval o tom hovorca UPJŠ Tomáš Zavatčan.
Hlavnou časťou kampane je webová stránka overujsifakty.sk, ktorá vysvetľuje, čo je to dezinformácia, ako ju rozoznať a objaviť v informačnom toku na internete, aké sú typy dezinformácií, ako sa dajú overiť fakty alebo časti o kybernetickej bezpečnosti opierajúce sa o činnosť jediného akademického bezpečnostného tímu na Slovensku CSIRT-UPJŠ. Kampaň nie je pripravená len pre študentov Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, ale jej úlohou je informovať aj zamestnancov, odbornú verejnosť a v konečnom dôsledku všetkých, ktorí majú záujem rozoznať pravdivé a nepravdivé informácie.
Kampaň presahuje obyčajnú informačnú úroveň a ponúka aj presné tipy, ktoré pomôžu ochrániť dáta pred phishingom, scarewareom či nežiadanou a falošnou technickou podporou. Zároveň webová stránka kampane Overuj si fakty pomáha rozlišovať pravdivé a nepravdivé informácie a odkazuje aj na ďalšie zdroje s množstvom doplnkových informácií v podobe odborných publikácií a webových stránok.
„Moderná doba prináša nové výzvy. Otvorenosť online priestoru je častokrát zneužívaná a obeťami sú najmä mladí perspektívni ľudia. Najmä v súčasnosti je vidieť ako nepravdivé informácie a hoaxy deformujú spoločnosť, vynášajú na povrch množstvo emócií ohrozujúcich napríklad úspešné prekonanie epidémie COVID-19. Triezvemu pohľadu na svet a kritickému prístupu k informáciám je však potrebné učiť všetky generácie. Verím, že kampaň Overuj si fakty pomôže ľuďom nájsť odpovede na otázky, ktoré môžu nabádať k pochybovaniu. Na našej univerzite si želáme, aby sa misinformácie, dezinformácie, fake news, hoaxy alebo trolling postupne vytratili z povedomia ľudí a zo spoločnosti, a aby vo verejnom prostredí opäť rezonovala úcta k faktom a hodnotám spätým s pravdou.“ uviedla prorektorka pre marketing a vzťahy s verejnosťou UPJŠ v Košiciach Regina Hučková.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.