16. 8. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Facebook kupuje Giphy, táto technológia bude integrovaná do Instagramu -  Cartoni Online
Plány Facebooku na prevzatie Giphy sú ohrozené. Britský protimonopolný úrad CMA (Competition and Markets Authority) tento týždeň vo svojom predbežnom hodnotení dospel k záveru, že prípadná akvizícia služby na tvorbu a zdieľanie animovaných obrázkov Giphy americkým koncernom by narušila hospodársku súťaž medzi online platformami.
Podľa CMA existuje nebezpečenstvo, že prevzatie by konkurentom Facebooku sťažilo vkladanie animovaných obrázkov. Facebook by napríklad mohol od zákazníkov Giphy, ako sú TikTok, Twitter alebo Snapchat, požadovať zdieľanie väčšieho objemu údajov o zákazníkoch.
Facebook ohlásil prevzatie Giphy za 400 miliónov USD (340 miliónov eur) už pred 15 mesiacmi. Americký koncern odmieta analýzu britského protimonopolného úradu a dodal, že s ním bude spolupracovať, aby rozptýlil "nepravdivý názor", že akvizícia poškodí hospodársku súťaž.
Už dlhší čas sa diskutuje, či nemali byť regulačné orgány v minulosti prísnejšie pri posudzovaní akvizícií Facebooku, ale aj ďalších technologických gigantov. Často sa ako príklad uvádza prevzatie Instagramu za 1 miliardu USD v roku 2012 a prevzatie WhatsAppu za 22 miliárd USD v roku 2014.
Konečné stanovisko CMA k akvizícii Giphy by malo byť predložené začiatkom októbra.

Copyright © TASR 2021


Four charities pull TV ads from Russia-backed RT news channel | Third Sector
Luxembursko zamietlo žiadosť ruskej štátnej televíznej stanice RT o licenciu na šírenie vysielania v nemeckom jazyku prostredníctvom satelitu. Úrady veľkovojvodstva v piatok uviedli, že dospeli k záveru, podľa ktorého Luxembursko nie je správnou jurisdikciou pre rozhodnutie o žiadosti, pretože významná časť pracovníkov nemeckého vysielania RT je v Nemecku.
Televízna stanica RT, v minulosti známa ako Russia Today, už v nemčine vysiela prostredníctvom internetu, ale doteraz nedostala licenciu na terestriálne alebo satelitné vysielanie v Nemecku. Stanica RT vo vyhlásení konštatovala, že jej právnici skúmajú rozhodnutie Luxemburska.
Nemecké bezpečnostné služby sa vyjadrili, že vysielanie RT v nemčine považujú za propagandistický nástroj ruského štátu.

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.