18. 8. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Čínska novinárka Čang Čan, ktorá si odpykáva štvorročný trest odňatia slobody za spravodajstvo o covide, je po dlhodobej hladovke v zlom zdravotnom stave. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na právničku, ktorá hovorila s rodinou čínskej novinárky.
Čang hospitalizovali 31. júla. Telesná hmotnosť novinárky je v súčasnosti 40 kilogramov, napísala AP s odvolaním sa na správy, ktoré na sociálnych sieťach zverejnila novinárkina matka.
Úrady o zhoršenom zdravotnom stave novinárky upozornili členov jej rodiny a požiadali ich, aby sa dostavili do priestorov väznice, uviedla právnička, ktorá hovorila s novinárkinou matkou.
Novinárkini rodičia a brat 2. augusta prišli do Šanghaja, no väzenské úrady im s Čang povolili spojiť sa len prostredníctvom telefónu.
Nemocnice v čínskych väzniciach sú všeobecne vo veľmi zlom stave a sú nedostatočne vybavené, uviedla Jane Wang, aktivistka z Humanitarian China, organizácie sídliacej v USA.
Šangajský súd novinárku odsúdil minulý rok v decembri na štyri roky väzenia za spravodajstvo z mesta Wu-chan, považovaného za ohnisko pandémie nového koronavírusu. Od mája 2020 zadržiavaná za "vyvolávanie problémov"- čo je nejasne definované obvinenie, ktoré sa podľa AP často používa v politických prípadoch.
Čang vo februári 2020 zverejnila na platforme YouTube niekoľko krátkych videí nahratých na telefón. Na nahrávkach sú pozorovateľné opustené ulice, a iné známky života počas lockdownu zavedeného v spojitosti s pandémiou koronavírusu.
Čínska vláda čelí obvineniam z utajovania dôležitých informácií o šíriacej sa pandémii na jej začiatku, ktoré mohli pomôcť spomaliť šírenie vírusu, pripomína AP.

Copyright © TASR 2021

 


Facebook - Wikipedia

Spoločnosť Facebook potvrdila, že bude naďalej blokovať obsah súvisiaci s radikálnym islamistickým hnutím Taliban, ktoré považuje za teroristickú organizáciu. Napísal to dnes server BBC News. Taliban získal v posledných dňoch opäť kontrolu nad Afganistanom, jeho predstavitelia po obsadení metropoly Kábulu vyhlásili koniec bojov. Opatrenie sa vzťahuje aj na Instagram, sociálna sieť pre zdieľanie fotografií, a Whatsapp, čo je aplikácia umožňujúca výmenu správ a multimediálnych súborov. Facebook obe tieto platformy vlastní. Facebook považuje hnutie za "nebezpečnú organizáciu", pretože Spojené štáty na niektorých členov hnutia uvalili sankcie za terorizmus, povedal hovorca spoločnosti. "To znamená, že odstraňujeme účty spravované priamo Talibanom alebo v jeho mene a tie, ktoré ho vychvaľujú alebo podporujú," uviedol. "Máme tiež špecializovaný tím afganských odborníkov a darí a rozumie miestnym súvislostiam. Pomáhajú nám identifikovať vznikajúce problémy na platforme a upozorňujú na ne, "dodal hovorca. Podľa médií ale existujú informácie, že Taliban k svojej komunikácii využíva práve aplikáciu Whatsapp. Tá má koncové šifrovanie, čo znamená, že ani spoločnosť Facebook nevidí, o čom si jej užívatelia píšu. "Ako poskytovateľ súkromné ​​služby na posielanie správ nemáme prístup k osobným konverzácie. Keď zistíme, že aplikáciu používa sankcionované jednotlivec alebo organizácia, zasiahneme," povedal hovorca aplikácie servera Vice. Facebook využíva umelú inteligenciu k posudzovanie nešifrovaných informácií ako sú mená, profilové fotky či popisky skupín a preto je schopný v niektorých prípadoch zasiahnuť, vysvetlil hovorca spoločnosti servera CNBC. Pod tlakom sa kvôli Talibanu ocitol aj konkurenčné technologický gigant Twitter alebo server na zdieľanie videí Youtube, ktorý vlastní spoločnosť Alphabet. Hovorca spoločnosti Twitter uviedol, že firma dbá na svoje zásady ohľadom teroristických organizácií a podnecovanie nenávistného správania. Nespresnil ale, ako sa vzťahujú na Taliban. Jeho predstavitelia prostredníctvom Twitteri bežne komunikujú a majú tisíce sledujúcich. "Situácia v Afganistane sa rýchlo vyvíja. Zaznamenali sme Afgancov, ktorí Ttwitter využívajú ku zháňanie pomôcť. Hlavnou prioritou našej spoločnosti je, aby všetci zostali v bezpečí," uviedol hovorca Twitteri. "Budeme naďalej aktívne presadzovať naše zásady a overovať obsah, ktorý môže porušovať naše zmluvné podmienky," dodal. Youtube uviedol, že jeho zásady sa vzťahujú len na koncový obsah, ktorí užívatelia na jeho stránkach zverejní. Odmietol uviesť, či blokuje alebo obmedzuje obsah súvisiaci s Talibanom. Napríklad Twitter v minulosti natrvalo zablokoval účet exprezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa, Facebook mu zakázal prístup na dva roky. Firmy k opatrenia siahli kvôli Trumpovým vyjadrením k januárovému vpádu jeho priaznivcov do sídla amerického Kongresu. Facebook tiež zablokoval prístup barmskej armáde po vojenskom puči z 1. februára.

Copyright © ČTK 2021